Τελευταία ενημέρωση: 14.44
Μετά το κερδοφόρο κλείσιμο της Wall Street την Δευτέρα, οι μετοχές παγκοσμίως συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, την ίδια ώρα που το πετρέλαιο διευρύνει τις απώλειές του λόγω της άμβλυνσης των ανησυχιών για τις διακοπές εφοδιασμού, ενώ και ο χρυσός καταγράφει σημαντική πτώση. Όλα αυτά φυσικά διαδραματίζονται με φόντο την εκεχειρία για τον τερματισμό του 12ήμερου πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ που επιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ πως βρίσκεται σε ισχύ και προτρέπει Ιράν και Ισραήλ να μην την παραβιάσουν.
Οι τιμές του πετρελαίου έχοντας ήδη χάσει 9% τη Δευτέρα, έφτασαν να υποχωρούν πάνω από 5% την Τρίτη, για να μαζέψουν τις απώλειες και να βρίσκονται πλέον στο -3%.
Με την άμεση απειλή για κλείσιμο για τη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδό του Στενού του Ορμούζ να φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχωρούν πλέον 3,34% στα 66,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent διαπραγματεύεται στα 69,10 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 3,27%.
«Καθώς οι αγορές θεωρούν πλέον ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης έχει παρέλθει, η προσοχή της αγοράς είναι πιθανό να στραφεί προς την επικείμενη προθεσμία για τους δασμούς σε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Prashant Newnaha, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων Ασίας-Ειρηνικού στην TD Securities.
«Η αίσθησή μας είναι ότι η ταχύτερη από την αναμενόμενη επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε προσδοκίες για ταχύτερη επίλυση των δασμών και των εμπορικών συμφωνιών» τονίζει.
Την ίδια ώρα οι τιμές του χρυσού υποχωρούν σημαντικά, καθώς η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι το Ιράν και το Ισραήλ συμφώνησαν σε εκεχειρία, μειώνοντας τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχωρούν κατά 1,7% στα 3.337 δολάρια ανά ουγγιά.
«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό γεωπολιτικού κινδύνου που εξαλείφεται από την αγορά εδώ βραχυπρόθεσμα, αφού, φυσικά, έχουμε σημάδια αποκλιμάκωσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν», δήλωσε ο Ilya Spivak, επικεφαλής παγκόσμιων μακροοικονομικών στην Tastylive.
Νέες ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στην Wall Street, με τα futures του S&P 500 σημειώνουν άνοδο 0,74% και τα futures του Nasdaq να κινούνται 1% υψηλότερα.
O πανευρωπαϊκός EUROSTOXX 600 σημειώνει άνοδο 1,23%.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 2%, ενώ ο Nikkei κατέγραψε κέρδη 1,16%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε ενισχυμένος πάνω από 2%.
Το ευρώ ανεβαίνει κατά 0,16% στα 1,1601 δολάρια την Τρίτη, έχοντας κερδίσει 0,5% κατά τη διάρκεια της νύχτας.