Τελευταία ενημέρωση 15:17
Με απώλειες κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το επενδυτικό κλίμα επιδεινώνεται την Τρίτη έπειτα από την περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή όπου Ισραήλ και Ιράν συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις το ένα προς το άλλο.
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τη σύνοδο κορυφής της G7 διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι η ενέργειά του «δεν έχει καμία σχέση» με μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και προτρέποντας όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο Ιράν να απομακρυνθούν. «Οι πάντες πρέπει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την Τεχεράνη αμέσως!», έγραψε.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,61% στις 543,6 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 χάνει 0,77% στις 5.298 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,26% στις 8.851 μονάδες, καθώς η ανακοίνωση ότι Τραμπ και Στάρμερ υπέγραψαν την εμπορική συμφωνία που είχαν ανακοινώσει τον Μάιο δεν κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.
Ο γερμανικός DAX αποδυναμώνεται 0,68% στις 23.530 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,55% στις 7.699 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει 1,03% στις 39.518 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται με -1,22% στις 13.942 μονάδες.
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε κάλεσμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να ενισχύσουν το παγκόσμιο προφίλ του ευρώ, καθώς οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ στο γεωπολιτικό και εμπορικό πεδίο -ειδικά με τους δασμούς, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο.
«Έχουμε μια ευκαιρία: είναι η στιγμή ενός "παγκόσμιου ευρώ" για την Ευρώπη», έγραψε σε άρθρο γνώμης στους Financial Times που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Για να την εκμεταλλευτούμε και να ενισχύσουμε τον ρόλο του ευρώ στο διεθνές νομισματικό σύστημα, πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά ως ενωμένη Ευρώπη που αναλαμβάνει μεγαλύτερο έλεγχο της δικής της μοίρας» πρόσθεσε.
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, ενώ ξεκινά και η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την απόφασή της για τα επιτόκια.
Εντός της εβδομάδας, αναμένονται ακόμη οι αποφάσεις για από την Bank of England (BoE), την Norges Bank της Νορβηγίας, την Riksbank της Σουηδία και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, οι δείκτες είχαν ολοκληρώσει με θετικά πρόσημα τη συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές φάνηκε να διατηρούν την ψυχραιμία τους για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Με μοιρασμένα πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή απασχόλησε και τους επενδυτές της περιοχής.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η ένταση είναι εντός του εύρους που μπορεί η αξιολόγηση «Α -» που διαθέτει το Ισραήλ.
«Οι συγκρούσεις θα παραμείνουν περιορισμένες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και δεν θα κρατήσουν πάνω από μερικές εβδομάδες, αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,59% στις 38.536,74 μονάδες ενώ ο ευρείας βάσης Topix κέρδισε 0,35% στις 2.786,95 μονάδες μετά την απόφαση της BoJ να διατηρήσει σταθερά στο 0,5% τα επιτόκια παρά τους κινδύνους για την οικονομία. Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της σταδιακής ομαλοποίησης της πολιτικής της, η BoJ επιβεβαίωσε το σχέδιό της να μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά 400 δισ. γεν ανά τρίμηνο έως τον Μάρτιο του 2026.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ισχυροποιήθηκε 0,12% στις 2.950,3 μονάδες ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 0,21% στις 775,65 μονάδες.
Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε πτώση 0,15% ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,44%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 8.541,3 μονάδες.