Με απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στην Wall Street καθώς το επενδυτικό μικροσκόπιο στρέφεται στην Γενεύη όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες υψηλοτάτου βαθμού ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο. Προηγήθηκαν νέες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που άφησε να εννοηθεί πως «φαίνεται σωστό» το σενάριο να κατέβουν οι δασμοί στο 80% στην Κίνα, με τον Λευκό Οίκο να ανασκευάζει άμεσα, διαμηνύοντας πως το συγκεκριμένο νούμερο ειπώθηκε... στην τύχη.
Πιέσεις στα ταμπλό άσκησαν και τα σχόλια του διοικητή της Fed, Μάικλ Μπαρ, που προειδοποίησε πως η επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και χαμηλότερη ανάπτυξη αργότερα μέσα στο έτος, στην γραμμή Πάουελ και FOMC. «Το μέγεθος και η έκταση των πρόσφατων αυξήσεων των δασμών δεν έχουν προηγούμενο. Δεν γνωρίζουμε πώς θα καταλήξουν να διαμορφωθούν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα επηρεάσουν την οικονομία», τόνισε ο Μπαρ.
«Κατά την άποψή μου, οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαταραχή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και να δημιουργήσουν επίμονες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Ανησυχώ ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ανεργία καθώς η οικονομία επιβραδύνεται», επεσήμανε ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και ο επικεφαλής εμπορικών διαπραγματεύσεων Τζέιμισον Γκριρ θα συναντηθούν με τον «τσάρο» της οικονομίας της Κίνας, Χε Λιφένγκ.
Υπό αυτό το πρίσμα, την Παρασκευή ο Dow Jones υποχώρησε 0,29% στις 41.249 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,07% στις 5.659 μονάδες και ο Nasdaq σταθεροποιήθηκε στις 17.928 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 απώλεσε 0,5%, ενώ ο Nasdaq αποδυναμώθηκε 0,3% και ο Dow Jones διολίσθησε 0,2%, καθώς η επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας που δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για νέα deals ανάμεσα Ουάσιγκτον και άλλους εταίρους της δεν στάθηκε ικανή σώσει το πρόσημο στους δείκτες.
Θετική έκπληξη στα ταμπλό η Lyft, η μετοχή της οποίας εκτινάχθηκε 28% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου. Οι κρατήσεις της Lyft αυξήθηκαν για 16ο σερί τρίμηνο στα 4,16 δισ. δολάρια (άνοδος 13%), ενώ οι μετακινήσεις σημείωσαν άλμα 16% στα 218,4 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα ενισχύθηκαν 14% στα 1,45 δισ. δολάρια. Ανακοίνωσε επίσης καθαρά κέρδη 2,57 εκατ. δολαρίων έναντι καθαρών ζημιών 31,54 εκατ. δολαρίων το 2024 ενώ το ΔΣ ενέκρινε επίσης την αύξηση του buyback στα 750 εκατ. δολάρια.
«Η πρόοδος αυτή την εβδομάδα ήταν ενθαρρυντική, αλλά παραμένουμε διακυμάνσεις στις διμερείς επαφές, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις στην αγορά. Πιθανότατα βρισκόμαστε σε μια περίοδο αστάθειας στο εμπορικό μέτωπο μέχρι να αρχίσουμε να έχουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», εκτίμησε ο Μαρκ Χάκετ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Nationwide.
Τοποθετούμενος στο μέτωπο της εμπορικής πολιτικής, ο επικεφαλής της Fed διεμήνυσε πως εάν οι μεγάλες αυξήσεις δασμών που έχουν ανακοινωθεί διατηρηθούν, είναι πιθανό να προκαλέσουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και άνοδο της ανεργίας. «Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό ενδέχεται να είναι προσωρινές, αντικατοπτρίζοντας μια εφάπαξ μετατόπιση στο επίπεδο των τιμών, αλλά είναι επίσης πιθανό οι πιέσεις να αποδειχθούν πιο επίμονες» υπογράμμισε.
Την Τετάρτη η FOMC διατήρησε αμετάβλητα στο εύρος του 4,25 - 4,5% για τρίτη συνεχόμενη φορά, προειδοποιώντας για νέα επιδείνωση των κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές, στην πρώτη συνεδρίαση της από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ συγκλόνισε τις αγορές με την ανακοίνωση σαρωτικών δασμών στην «Ημέρα της Απελευθέρωσης» την 22α Απριλίου.
Μάλιστα, η FOMC -που έμεινε με το πόδι... κολλημένο στο «φρένο» χωρίς να εκπλήξει τις αγορές- εξέπεμψε SOS τονίζοντας πως οι κίνδυνοι για υψηλότερη ανεργία και αναζωπύρωση του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί. «Το ποσοστό ανεργίας έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο τους τελευταίους μήνες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σταθερές. Ο πληθωρισμός παραμένει κάπως τσιμπημένος» τονίστηκε στο ανακοινωθέν της FOMC.