To μήνυμα πως δεν χρειάζεται βιασύνη από πλευράς Fed για μειώσεις επιτοκίων, επανέλαβε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της FOMC να διατηρηθεί αμετάβλητο για τρίτη συναπτή φορά το κόστος δανεισμού, προειδοποιώντας για επιδείνωση των κινδύνων και την αναβάθμιση των ρίσκων για τον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ εκτίμησε πως «το σοκ από τους δασμούς δεν έχει χτυπήσει ακόμη».
Τοποθετούμενος στο μέτωπο της εμπορικής πολιτικής, ο επικεφαλής της Fed διεμήνυσε πως εάν οι μεγάλες αυξήσεις δασμών που έχουν ανακοινωθεί διατηρηθούν, είναι πιθανό να προκαλέσουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και άνοδο της ανεργίας. «Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό ενδέχεται να είναι προσωρινές, αντικατοπτρίζοντας μια εφάπαξ μετατόπιση στο επίπεδο των τιμών, αλλά είναι επίσης πιθανό οι πιέσεις να αποδειχθούν πιο επίμονες» υπογράμμισε.
«Οι άνθρωποι ανησυχούν για τον πληθωρισμό, για ένα σοκ από τους δασμούς, αλλά αυτό το σοκ δεν έχει συμβεί ακόμα» τόνισε ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν οι εμπορικές συνομιλίες δεν επιφέρουν συμφωνίες και οι δασμοί διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, η συνθήκη θα μπορούσε να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα της Fed για την επίτευξη των στόχων της (υψηλή απασχόληση και 2% πληθωρισμό) τον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα τελικά τα επιτόκια να παραμείνουν higher for longer.
«Εμείς δεν θα θέλαμε ποτέ τίποτα άλλο παρά να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε αυτούς τους στόχους. Αλλά τουλάχιστον για τον επόμενο, ας πούμε χρόνο, δεν θα σημειώναμε πρόοδο στην επίτευξή τους αν εξελιχθούν έτσι οι δασμοί. Το θέμα είναι ότι δεν το γνωρίζουμε αυτό. Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την κλίμακα, το εύρος, το χρονοδιάγραμμα και τη διατήρηση των δασμών» ισχυρίστηκε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για προβλέψεις με τη FOMC να διατηρεί στάση αναμονής, με προσεκτικά και υπομονετικά βήματα στο πεδίο άσκησης της νομισματικής πολιτικής και της ανάγνωσης των οικονομικών δεδομένων. «Δεν πρόκειται για μια κατάσταση όπου μπορούμε να δράσουμε προληπτικά, διότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η σωστή αντίδραση στα data, μέχρι να δούμε περισσότερα στοιχεία» αποσαφήνισε.
«Είμαστε σε καλό σημείο, δεν χρειάζεται να βιαστούμε και θα είμαστε υπομονετικοί» ξεκαθάρισε εμφατικά, συμπληρώνοντας πως: «οι κίνδυνοι για αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού φαίνεται να έχουν ενισχυθεί, και εκτιμούμε ότι η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, μας τοποθετεί σε κατάλληλη θέση, ώστε να ανταποκριθούμε έγκαιρα σε ενδεχόμενες οικονομικές εξελίξεις».
Για το τι μέλλει γενέσθαι και τα επόμενα βήματα της Fed στο πεδίο χάραξης νομισματικής πολιτικής, ο Πάουελ υποστήριξε ότι η προσέγγιση που ακολουθείται είναι ορθή και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επεσήμανε επίσης πως η Fed δεν τελεί υπό πίεση για να κινηθεί στο κόστος δανεισμού, καθώς δεν ξέρει το πού κατευθύνεται η εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον. «Η Fed δεν βιάζεται» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Fed θα μπορεί «να κινηθεί γρήγορα» όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.
H αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, τόνισε ενώ υποστήριξε ότι η μεγάλη άνοδος των εισαγωγών περιέπλεξε την εικόνα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Όπως δήλωσε, μένει να φανεί πώς η αβεβαιότητα θα επηρεάσει τις μελλοντικές δαπάνες και επενδύσεις ενώ οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού έχουν κινηθεί υψηλότερα, λόγω δασμών.
Σχετικά με την έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ για μειώσεις επιτοκίων, ο κ. Πάουελ σχολίασε πως οι παρεμβάσεις του προέδρου των ΗΠΑ δεν έχουν «καθόλου» επίδραση στη δουλειά της Fed ή στον τρόπο που επιτελεί το έργο της. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα: να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας για να ενισχύσουμε τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, προς όφελος του αμερικανικού λαού» συμπλήρωσε.
«Θα λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τα οικονομικά δεδομένα, τις προβλέψεις, την ισορροπία των κινδύνων και τίποτε άλλο. Αυτό είναι όλο που πρόκειται να εξετάσουμε» ανέφερε ενώ αποκάλυψε πως παρά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Λευκός Οίκος εναντίον του, ο ίδιος δεν έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ ή με οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Ποτέ δεν έχω ζητήσει συνάντηση με κανέναν πρόεδρο και ποτέ δεν πρόκειται το κάνω. Δεν θα το έκανα αυτό, ούτε και θα γίνει ποτέ. Πραγματικά, δεν υπάρχει ποτέ λόγος να ζητήσω συνάντηση. Το αντίθετο, μάλιστα. Κάθε άλλο, Δεν νομίζω ότι είναι δουλειά ενός επικεφαλής της Fed να επιδιώξει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο», έσπευσε να αναφέρει.