Νέο βύθισμα στο Χρηματιστήριο κόντρα στις διεθνείς αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο βύθισμα στο Χρηματιστήριο κόντρα στις διεθνείς αγορές
Νέες ισορροπίες καλείται να βρει το Χρηματιστήριο μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολη.

Για πολλοστή φορά το Χρηματιστήριο δε μπορεί να βρει καμία γραμμή ισορροπίας, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που η μεταβλητότητα παραμένει και θα παραμείνει αυξημένη. Αν και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε πράσινο φόντο, η απαξίωση στο ΧΑ συνεχίζεται, με εγχώρια χαρτοφυλάκια να «βρέχουν» χαρτιά από τα παράθυρα, και τους market makers να κάνουν πάρτι σε long και short με τα συνεχή γυρίσματα στα παράγωγα.

Αρκεί όπως φαίνεται μια νέα πηγή ανάφλεξης ή ακόμη και μια αρνητική είδηση για να πυροδοτήσει ένα κύμα πωλήσεων στις αγορές μετοχών και το ΧΑ και ειδικά από τη στιγμή που οι μετοχές έχουν καταγράψει ισχυρή άνοδο τους τελευταίους μήνες. Συνεπώς, υπό τα διάφορα ρίσκα που υπάρχουν, επενδυτές σπεύδουν να διασφαλίσουν τα μεγάλα κέρδη τους. Προς ώρας και εφόσον δεν υπήρχε μεγαλύτερη κλιμάκωση στη περιοχή, οι αγορές μπορούν να απορροφήσουν και αυτό το γεγονός και να στραφούν ξανά προς τα εταιρικά αποτελέσματα και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, της Fast Finance «η εβδομάδα μπορεί να έκλεισε με κέρδη, να μας έκανε την χάρη να αντιδράσει από την ζώνη του 1.360 παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να περάσει από τα stops που δοκίμασε και αναχαίτισαν οι πωλητές. Έτσι λοιπόν όσο ο ΓΔ δεν περνάει το 1.433 σε κλείσιμο, ο τραπεζικός το 1.241 και ο FTSE 25 το 3.460 δεν μπορούμε να μιλήσουμε ότι η αγορά θα δώσει άμεσα συνέχιση και θα συνεχίσει να κινείται σε ένα εύρος τιμών στήνοντας σχηματισμό και μαζεύοντας δυνάμεις».

Οι αποδόσεις που κατέγραψαν και το χρήμα που τράβηξαν τα αμοιβαία κεφάλαια από τις αρχές του έτους

«Οι ξένοι συνεχίζουν να αυξάνουν θέσεις με τρόπο ενώ τα νέα δεν λείπουν σε εβδομαδιαία βάση αν και πολλές φορές είναι αφορμή για πωλήσεις από τους Insiders. Αυτό συνέβη και στην συνεδρίαση της Παρασκευής με το deal μεταξύ ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ με την αγορά να πουλάει στο νέο ειδικά την ΔΕΗ που θεώρησε ότι θα μπορούσε και καλύτερα… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει την πρωτιά στις ΑΠΕ σε λίγα χρόνια από σήμερα θυμίζοντας ότι μόλις πριν 3-4 χρόνια κινδύνευσε σοβαρά ενώ παράλληλα η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ είχε μόλις το 1% της αγοράς. Μένει να δούμε την αποτίμηση της TENERGA όταν με το καλό γίνει η συμφωνία για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και για την εν δυνάμει αποτίμηση της ΔΕΗ σήμερα ή μετά από 3 χρόνια παράλληλα με την ωρίμανση των έργων. Η ΑΜΚ να θυμίσουμε πήγε σε Ρουμανία, Κωτσόβολο στο μεγαλύτερο μέρος της οπότε αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να βγει στην αγορά με νέο μεγάλο ομολογιακό».

Τεχνικά φαίνεται ότι η συσσώρευση ανάμεσα σε 1.360 και 1.435 χρειάζεται και άλλο χρόνο πριν δούμε την συνέχεια. Ουσιαστικά όσο είμαστε κάτω από το τελευταίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άμεση συνέχιση της κίνησης προς τις 1.500 μονάδες.

Πάντως η αγορά φάνηκε την Παρασκευή να παίρνει την απόφαση να διορθώσει και πιθανώς προς τη ζώνη των 1.380 με 1.350 σε πρώτο βαθμό, επίπεδο που αν χαθεί μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση μέχρι τις 1.300 μονάδες. Το πως βέβαια θα κινηθεί η αγορά θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Σε αυτό το σκηνικό το deal ΔΕΗ - ΜΥΤΙΛ πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όπως είναι λογικό, παρότι και οι δύο μετοχές στην έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής έβγαλαν μεγάλη ανοδική αντίδραση και κυρίως η Mytilineos.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης παρότι φλέρταρε και στην έναρξη της συνεδρίασης με τα επίπεδα των 1.380 μονάδων, προκειμένουν να μαζευτεί η κατάσταση, εν συνεχεία η αγορά ξανά καταγράφει δεύτερο κύμα πωλήσεων. Ο ΓΔ καταγράφει πτώση 1,3% στις 1.382,39 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 1,31% στις 3.351,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,8% στις 1.180,36 μονάδες.

Τράπεζα και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές άνοιξαν με πτωτικό gap, ενώ οι πιέσεις από Έλληνες επενδυτές συνεχίζονται. Η ΕΤΕ και η Eurobank καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, με την Πειραιώς στο -1,32% και την Alpha στο -1,57%.

Η όποια αντίδραση έβγαλε στην αρχή η Μυτιληναίος πήγε περίπατο ξανά, με τη μετοχή να υποχωρεί ξανά κατά 0,73% στα 35,30 ευρώ, παρότι βρέθηκε μια ανάσα από τα 36 ευρώ. Νέο ξεπούλημα στη ΔΕΗ που υποχωρεί κατά 3,01% στα 11,29 ευρώ.

Ανοδικά, ΕΕΕ, ΜΟΗ.

Βαριές απώλειες για Aegean, ΕΛΧΑ, Cenergy, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo, OTE.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο; Αναλυτές «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις της επίθεσης του Ιράν

Οι αποδόσεις που κατέγραψαν και το χρήμα που τράβηξαν τα αμοιβαία κεφάλαια από τις αρχές του έτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider