Win-Win η «πράσινη» συμφωνία ΔΕΗ με Mytilineos – Τα οφέλη των εταιρειών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Win-Win η «πράσινη» συμφωνία ΔΕΗ με Mytilineos – Τα οφέλη των εταιρειών
Η ΔΕΗ έρχεται πιο κοντά στην επίτευξη των «πράσινων» στόχων που έχει θέσει, αποκτώντας παρουσία και σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία, ενώ η Mytilineos αποκτά περαιτέρω ώθηση στο αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο που έχει ακολουθήσει στον κλάδο ΑΠΕ, δηλαδή το Asset Rotation Plan (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων).

Σημαντικά οφέλη στη στρατηγική που έχει χαράξει κάθε μία από τις δύο εταιρείες σηματοδοτεί το mega deal που ανακοίνωσαν χθες ΔΕΗ και Mytilineos, για την εξαγορά από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού φωτοβολταϊκών υπό ανάπτυξη από τη Mytilineos συνολικής ισχύος 2 GW.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συμφωνίας, που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, είναι ότι η «εμβέλειά» του εκτείνεται εκτός των ελληνικών συνόρων, αποκτώντας ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κι αυτό γιατί το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει το deal, και το οποίο αριθμεί περίπου 90 φωτοβολταϊκά, πρόκειται να εγκατασταθεί σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών, τα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ περίπου επιμερίζονται ισόποσα στις 4 χώρες. Έτσι, στην Ιταλία αφορά ένα χαρτοφυλάκιο 503 MW, στη Ρουμανία 516 MW, στη Βουλγαρία 500 MW και την Κροατία 445 MW. Η Mytilineos θα αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα περιέρχονται στα asset της ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Είσοδος σε τρεις νέες χώρες

Υπενθυμίζεται ότι ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Mytilineos έχουν συνάψει ήδη ένα ανάλογο deal, μικρότερου βέβαια μεγέθους, καθώς αφορούσε δυο ενεργειακά έργα στη Ρουμανία. Η νέα συμφωνία έρχεται λίγα μόλις 24ωρα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ το 2023, με μία από τις εντυπωσιακές «επιδόσεις» να αφορά την υψηλή ρευστότητά της (στα 5,4 δισ. ευρώ). Ρευστότητα η οποία επέτρεψε στην επιχείρηση να αυξήσει κατακόρυφα τα έργα ΑΠΕ στο pipeline της μέσω του νέου deal, την ώρα που συνεχίζει με φουλ ρυθμούς την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, μέσω οργανικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτος σταθμός στους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ αποτελεί η ενίσχυση του «πράσινου» portfolio στα 8,9 GW μέχρι το 2026. Σταθμός που, όπως είναι φυσικό, με το νέο deal γίνεται περίπου «κλειδώνει» η επίτευξή του.

Εξίσου σημαντική είναι όμως η γεωγραφία του χαρτοφυλακίου που εξαγοράζεται και το οποίο επιτρέπει στην επιχείρηση να πραγματοποιήσει είσοδο σε τρεις νέες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι, μετά την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, μέσω και της εξαγορά της Enel Romania, η συμφωνία αυτή αυξάνει σημαντικά τη γεωγραφική διασπορά της ΔΕΗ.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση των ΑΠΕ, η παραγωγή των οποίων εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Επομένως, σε όσο περισσότερες γεωγραφικές περιοχές εκτείνεται το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, τόσο πιο σταθεροποιημένη θα είναι η συνολική παραγωγή του. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο «θωρακίζεται» η ΔΕΗ, στη δεδομένη συγκυρία των πολλαπλών πηγών ρίσκου που ελλοχεύουν στις ενεργειακές αγορές, δημιουργώντας τους όρους για αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν σε κάποια από τις πέντε χώρες στις οποίες πλέον δραστηριοποιείται.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στο Asset Rotation Plan

Από την πλευρά της Mytilineos, η συναλλαγή αποτελεί επιστέγασμα της επιτυχίας της στρατηγικής του Asset Rotation Plan (εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων). Επίσης, «κλειδώνει» σημαντικά έσοδα της M Renewables για την επόμενη 4ετία, όσο θα υλοποιούνται και θα παραδίδονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα, διασφαλίζοντας κεφάλαια για την ανάπτυξη νέων έργων.

Επίσης, επιτρέπει στη M Renewables να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου της που κατέχει εκτός των συνόρων. Την ίδια στιγμή, δίνει νέα διαπιστευτήρια στην τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην ανάπτυξης, κατασκευής (EPC) και λειτουργίας (O&M) έργων ΑΠΕ.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, για τη Mytilineos έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγορά της Ιταλίας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία, και με μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 2,5 GW. Έτσι, το deal θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της στη γειτονική χώρα, με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία (integrated utility model) στον ενεργειακό τομέα της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αντιφάσεις του νέου κανονισμού – Ένα μικρό μπλέξιμο – Επιστρέφουν τα πατίνια στην Αθήνα

SSM: «Πρωταθλήτριες» στη μείωση των NPΕs οι ελληνικές τράπεζες – Μεγάλα περιθώρια για νέα δάνεια

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Προωθεί έργα 3,5 δισ. – Τα ΣΔΙΤ, οι φυλακές, η υγεία, το ΑΙΓΙΣ, το Antinero, το ΟΑΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider