Πετρέλαιο: Κέρδη 1% την Παρασκευή, απώλειες σε εβδομαδιαία βάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Κέρδη 1% την Παρασκευή, απώλειες σε εβδομαδιαία βάση
Άνοδο κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Άνοδο περίπου 1% κατέγραψε το πετρέλαιο την Παρασκευή λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε απώλειες λόγω της πτωτικής πρόβλεψης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τις ανησυχίες για πιο αργές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 71 σεντς στα 90,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 64 σεντς στα 85,66 δολάρια. Ενδοσυνεδριακά το Brent πλησίασε τα 92 δολάρια, ενώ το WTI διαπραγματευόταν στα 87 δολάρια.

Για την εβδομάδα, το Brent υποχώρησε 0,8%, ενώ το WTI υποχώρησε περισσότερο από 1%, αν και κατά την διάρκεια της οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν σε υψηλό έξι μηνών λόγω ανησυχίας ότι το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, μπορεί να επιτεθεί στο Ισραήλ μετά το συμβάν στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

«Η αγορά έχει εστιάσει εάν το Ιράν θα ανταπαντήσει το Ισραήλ», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, με τον φόβο της διακοπής του εφοδιασμού να σχετίζεται άμεσα με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να φέρουν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου καθώς το Ιράν διατηρεί την απειλή του να κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε ο Τιμ Σνάιντερ, οικονομολόγος της Matador Economics.

Στην πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου το 2024 προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς εκτιμά πως οι μειωμένες παραδόσεις στα κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ σε συνδυασμό με την πλήρη ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία και το έδαφος που συνεχίζει να κερδίζει η ηλεκτροκίνηση θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης.

Πιο αναλυτικά, ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του, εκτιμώντας πως η ζήτηση στην διάρκεια του 2024 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 1,2 εκατ. βαρελιών/ημέρα, περίπου 100.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Οργανισμού. Για το 2025, ο ΙΕΑ αναμένει ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση, με 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ με τη σειρά του ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 22 μηνών «σκαρφαλώνει» ο χαλκός

Η ένταση στη Μέση Ανατολή έστειλε το χρυσό σε ιστορικό υψηλό

Ευρωαγορές: Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider