ΙΕΑ: Αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2024
Στην πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου το 2024 προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Στην πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου το 2024 προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς εκτιμά πως οι μειωμένες παραδόσεις στα κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ σε συνδυασμό με την πλήρη ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία και το έδαφος που συνεχίζει να κερδίζει η ηλεκτροκίνηση θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης.

Πιο αναλυτικά, ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του, εκτιμώντας πως η ζήτηση στην διάρκεια του 2024 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 1,2 εκατ. βαρελιών/ημέρα, περίπου 100.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Οργανισμού. Για το 2025, ο ΙΕΑ αναμένει ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση, με 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με το CNBC, η έκθεση του Οργανισμού έρχεται εν μέσω ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς αυξάνεται η ανησυχία πως μία κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδεχομένως να προκαλέσει διακοπή του εφοδιασμού από την ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται πως το Ιράν έχει δεσμευτεί να αντιδράσει αφού κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβάρδισε την πρεσβεία του στη συριακή πρωτεύουσα τη Δαμασκό στις αρχές Απριλίου, οδηγώντας τις τιμές του αργού ξανά πάνω από τα 90 δολάρια/βαρέλι.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, τα συμβόλαια Ιουνίου του ευρωπαϊκού brent ενισχύονται περίπου 1% στα 90,45 δολάρια/βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου για το WTI καταγράφουν άνοδο σχεδόν 1% στα 85,84 δολάρια/βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν ουκρανικά drones κοντά σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Νοβοσακτίνσκ

Διαδοχικά σοκ στην αγορά πετρελαίου - Με φόρα για τα 100 δολάρια ο «μαύρος χρυσός»

Κέρδη σχεδόν 5% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο που «κοιτάζει» Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider