Ευρωαγορές: Διευρύνονται οι απώλειες μετά την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διευρύνονται οι απώλειες μετά την ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 5ο διαδοχικό της pause.

Τελευταία ενημέρωση: 17:45

Οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνουν τις απώλειές τους την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση της απόφασης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου σε μια κίνηση ευρέως αναμενόμενη και προεξοφλημένη από αναλυτές και αγορές, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 5ο διαδοχικό της pause.

Αναλυτικά ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,87% στις 502 μονάδες, με τους κλάδους να κινούνται με μεικτά πρόσημα, με τις εταιρείας κοινής οφελείας να κερδίσουν 1,5%, ενώ οι τράπεζες υποχωρούν 1,9%. Ο Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4,952 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,96%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κινείται στις 17.913 μονάδες και υποχωρεί 1,01%, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 είναι στο -0,55% και τις 8.002 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,69% στις 7.907 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει 1,12% στις 33.657 μονάδες και στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 σημειώνει πτώση 1,38% στις 10.627 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά το αρχικό «σοκ» του πληθωρισμού των ΗΠΑ, που συγκεκριμένα, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,5% ετησίως, με τους οικονομολόγους, σε δημοσκόπηση του Dow Jones, να έχουν προβλέψει άνοδο 0,3% και 3,4% σε ετήσια βάση, στη συνέχεια η ψυχραιμία επέστρεψε στο ταμπλό μετά την επεξεργασία των νέων δεδομέων, με τους δείκτες να επιστρέφουν σε πράσινο έδαφος και τον STOXX 600 να κλείνει με άνοδο 0,15% στις 506,59 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της UBS υποχωρεί πάνω από 3%. Οι νέοι, πιο σκληροί τραπεζικοί κανονισμοί της Ελβετίας δημιουργούν μια «lose-lose situation» για την UBS και μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητές της να «κοντράρει» τους γίγαντες αντιπάλους της στην Wall Street, σύμφωνα με τον Beat Wittmann, συνεργάτη της Porta Advisors που εδρεύει στη Ζυρίχη. Tην Τετάρτη η ελβετική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο 209 σελίδων με στόχο την αυστηροποίηση της επιτήρησης των τραπεζών που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την UBS, ένα χρόνο αφότου οι αρχές αναγκάστηκαν να μεσολαβήσουν για την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS.

Η βρετανική ασφαλιστική Aviva υποχωρεί πάνω από 6% μετά την ανακοίνωση νέων σχεδίων για την «ανοικοδόμηση και ανανέωση» των χρηματοοικονομικών της δραστηριοτήτων, ενώ η AstraZeneca καταγράφει κέρδη πάνω από 2% μετά τη δέσμευσή της να αυξήσει το μέρισμά της για το 2024 κατά 0,20 δολάρια σε 3,10 δολάρια ανά μετοχή.

Η εικόνα στην Ασία

Υποχώρησαν οι αγορές του αγορές Ασίας-Ειρηνικού αφού τα νέα από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας παραμένει εγκλωβισμένη σε μια διαρκή αποπληθωριστική τάση. Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάρτιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Τα αδύναμα στοιχεία έπληξαν επίσης τις περιφερειακές αγορές.

Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας διολίσθησε 0,30% στις 39.445 μονάδες, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,07% και έκλεισε στις 2.706 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,24%, ο Shangai έκλεισε στο +0,23% ενώ ο CSI300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε οριακά χαμηλότερα στις 3.504 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε απώλειες 0,44% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 7.813 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Άμυνα» στο Χρηματιστήριο με Μυτιληναίο, Τιτάν και ΔΕΗ

ING: Έρχεται ανάκαμψη στην Ευρωζώνη με Ελλάδα και Νότο σε θέση οδηγού - Ξεκινά μειώσεις η ΕΚΤ τον Ιούνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider