«Lose-lose situation» για την UBS οι νέοι αυστηρότεροι τραπεζικοί κανόνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Lose-lose situation» για την UBS οι νέοι αυστηρότεροι τραπεζικοί κανόνες
Οι νέοι, πιο σκληροί τραπεζικοί κανονισμοί της Ελβετίας δημιουργούν μια «lose-lose situation» για την UBS και μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητές της να «κοντράρει» τους γίγαντες αντιπάλους της στην Wall Street

Οι νέοι, πιο σκληροί τραπεζικοί κανονισμοί της Ελβετίας δημιουργούν μια «lose-lose situation» για την UBS και μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητές της να «κοντράρει» τους γίγαντες αντιπάλους της στην Wall Street, σύμφωνα με τον Beat Wittmann, συνεργάτη της Porta Advisors που εδρεύει στη Ζυρίχη.

Tην Τετάρτη η ελβετική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο 209 σελίδων με στόχο την αυστηροποίηση της επιτήρησης των τραπεζών που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την UBS, ένα χρόνο αφότου οι αρχές αναγκάστηκαν να μεσολαβήσουν για την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS. Η εξαγορά, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ήταν η μεγαλύτερη συγχώνευση δύο συστημικά σημαντικών τραπεζών από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση την περίοδο 2008-2009.

Στα 1,7 τρισ. δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι τώρα διπλάσιος από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, προκαλώντας ενισχυμένο έλεγχο της προστασίας που περιβάλλει τον ελβετικό τραπεζικό τομέα και την ευρύτερη οικονομία στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse.

Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, ο Wittmann είπε ότι η πτώση της Credit Suisse ήταν «μια εξ ολοκλήρου αυτοπροκληθείσα και προβλέψιμη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, της κεντρικής τράπεζας, της ρυθμιστικής αρχής και πάνω απ' όλα του υπουργού Οικονομικών».

Επίσης, πιστεύει ότι η ρυθμιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των αυστηρότερων περιορισμών στις μεγάλες τράπεζες, εάν η UBS θέλει να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τους παγκόσμιους παίκτες όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan.

Ο Wittmann υποστηρίζει ότι για να βελτιστοποιήσει η UBS τις δυνατότητές της, το ρυθμιστικό καθεστώς της Ελβετίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με αυτό άλλων χρηματοπιστωτικών κέντρων όπως η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Επικρίνει την έλλειψη βούλησης στην έκθεση της Τετάρτης να συμμετάσχει σε σχετικές μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύσουν την ελβετική οικονομία και τους φορολογούμενους, ενώ παράλληλα θα επέτρεπαν στην UBS να φτάσει τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της. Υπογραμμίζει τη σημασία ίσων όρων ανταγωνισμού στις κανονιστικές απαιτήσεις για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των δικαιοδοσιών.

Ο Peter V Kunz, ειδικός των ρυθμιστικών αρχών στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, περιέγραψε το κυβερνητικό σχέδιο ως έναν τυπικά ελβετικό συμβιβασμό. «Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές αυτό που συμπεραίνω είναι: «Ας σταυρώσουμε τα δάχτυλά μας και ελπίζουμε να μην συμβεί τίποτα με την UBS», δήλωσε.

Οι μετοχές της κορυφαίας τράπεζας της Ελβετίας υποχώρησαν πάνω από 4% μετά τη δημοσίευση του εγγράφου την Τετάρτη, ενώ και σήμερα υποχωρούν σχεδόν 1%. Τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σημειώσει κέρδη 40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο σεΐχης που ελέγχει μία από τις πιο καυτές χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο

Microsoft: Mega επένδυση στην Ιαπωνία για cloud και τεχνητή νοημοσύνη

ByteDance: Πάνω από τα 40 δισ. δολάρια τα κέρδη του 2023 για τη μητρική του TikTok

gazzetta
gazzetta reader insider insider