Ο PPI των ΗΠΑ «πλήγωσε» τις ευρωαγορές - «Διασώθηκε» μόνο το Παρίσι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο PPI των ΗΠΑ «πλήγωσε» τις ευρωαγορές - «Διασώθηκε» μόνο το Παρίσι
Απώλειες έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η βασική μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Πιέσεις και από τη δήλωση του Λέιν.

Απώλειες έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η βασική μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα τον δείκτη τιμών παραγωγού που ανακοινώθηκε σήμερα. Ο PPI αυξήθηκε με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο, γεγονός που υπενθυμίζει πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον προηγούμενο μήνα σημείωσε αύξηση 0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, υψηλότερα από την εκτίμηση αναλυτών του Dow Jones που ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του δείκτη τους τελευταίους έξι μήνες. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 1,6%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 1,2%.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,18% στις 506 μονάδες. Χθες ο δείκτης κατέγραψε ενδοσυνεδριακά υψηλό όλων των εποχών για πέμπτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδρίες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διολίσθησε 0,13% στις 4.993 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,11% στις 17.942 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,29% στις 8.161 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρέθηκε στις 7.743 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,37%. Στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB απώλεσε 0,29% στις 33.786 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 10.490 μονάδες με -0,66%.

Πιέσεις στο ταμπλό και νευρικότητα στους επενδυτές άσκησε και η δήλωση του Φίλιπ Λέιν, που υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πάρει τον χρόνο της για να πετύχει τη σωστή μείωση των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις πληθωριστικές πιέσεις σε σχέση με σήμερα.

«Παρά την συσσώρευση πολλών δεδομένων, πρέπει να είναι σαφές πως η μετάβαση από την φάση σταθεροποίησης στην οποία βρισκόμαστε από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι την μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να γίνει σωστά και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο» ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Εν συνεχεία, ο Λέιν υπογράμμισε πως «η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο ήταν ένα σημαντικό ορόσημο», καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν έδειξαν ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού συνεχίζεται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Hilton το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels για 210 εκατ. δολάρια

Μιχαηλίδου: Στοχευμένοι έλεγχοι για αντιμετώπιση του εργασιακού human trafficking

Eurobank: Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι της Ευρωζώνης το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider