Απόπειρα για rebound μετά το «κόκκινο 2 στα 2» στη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόπειρα για rebound μετά το «κόκκινο 2 στα 2» στη Wall Street
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,36% στις 38.724 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,51% στις 5.104 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιείται 0,47% στις 16.013 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 20.59

Προσπάθεια επιστροφής σε «πράσινο» έδαφος μετά το «καρέ» πτωτικών συνεδριάσεων καταγράφεται στην Wall Street με τους επενδυτές να βρίσκουν στήριγμα στην ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών, παρά τα «γερακίσια» σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ που εμφανίζεται δύσπιστος ως προς την βιώσιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ δεν δείχνει πρεμούρα να ξεκινήσουν άμεσα οι μειώσεις των επιτοκίων.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,28% στις 38.692 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,61% στις 5.109 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιείται 0,74% στις 16.057 μονάδες.

Στo ταμπλό, η CrowdStrike εκτινάσσεται 18% μετά τις ισχυρές τριμηνιαίες επιδόσεις της και το δυνατό guidance ενώ η Palantir κάνει άλμα 8%. Πάντως, παρά το τεχνολογικό μετοχικό comeback, η Nordstrom κατρακυλά πάνω από 10% μετά την προειδοποίηση για πιθανές μειώσεις των πωλήσεων το 2024 και η Foot Locker, κατακρημνίζεται 12% λόγω των οικονομικών μεγεθών του περασμένου τριμήνου που έδειξαν ζημία την περίοδο των εορτών αλλά και στο αδύναμο guidance που δημοσίευσε η εταιρεία για το τρέχον έτος στο οποίο παραδέχτηκε ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους οικονομικούς της στόχους.

Υπενθυμίζεται πως χτες και οι 3 χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν άνω του 1% για δεύτερη διαδοχική «κόκκινη» ημέρα ενώ βαρίδι αποτέλεσε η τεχνολογία, με την μετοχή της Apple να διολισθαίνει σχεδόν 3% μετά την πτώση στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα, ενώ αντίστοιχες απώλειες βίωσε και η μετοχή της Microsoft. «Η αγορά είναι πολύ ανθεκτική μπροστά σε πολλά διαφορετικά νέα», τονίζει ο Τζέι Χάτφιλντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors. «Πραγματικά είναι απλώς οι μετοχές τεχνολογίας που τραβούν καθοδικά οτιδήποτε άλλο ενισχύεται» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, νωρίτερα επανέλαβε πως θα υπάρξει μείωση επιτοκίων ωστόσο πως η πρόοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού δεν είναι εξασφαλισμένη. «Πιστεύουμε ότι το επιτόκιό μας έχει φτάσει πιθανότατα στην κορύφωσή του γι’ αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», δήλωσε ο Πάουελ.

«Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα κατάλληλο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική κάποια στιγμή αργότερα φέτος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η πρόοδος προς τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό δεν είναι εξασφαλισμένη», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την άνοδο σε υψηλά 40 ετών το 2022, αλλά επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα, προτού μειώσει τα επιτόκια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο από 7,1% τον Ιούνιο του 2022, αλλά σε μηνιαία βάση αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Mάκρο

Στο πεδίο των «μάκρο», αύξηση, ελαφρώς μικρότερη από το αναμενόμενο κατέγραψε η δημιουργία ιδιωτικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Οι εταιρείες πρόσθεσαν 140.000 θέσεις για τον μήνα, μια αύξηση από το αναθεωρημένο προς τα πάνω νούμερο των 111.000 του Ιανουαρίου, αλλά λίγο χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones που «έβλεπε» 150.000.

Πολλοί ήταν οι τομείς που συνεισέφεραν στην αύξηση των θέσεων εργασίας, με εκείνους της αναψυχής και της φιλοξενίας να προσθέτουν 41.000 θέσεις και εκείνου των κατασκευών άλλες 28.000. Το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας πρόσθεσαν 24.000, της χρηματοδότησης 17.000 και οι λοιπές υπηρεσίες 14.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το νέο εντυπωσιακό ταχύπλοο της SEAJETS κατέφτασε στο λιμάνι του Πειραιά

Η IAEA προειδοποιεί τη Ρωσία για την επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση παθολογικών περιστατικών 24/7 στο Μetropolitan General

gazzetta
gazzetta reader insider insider