Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο - Διατηρούνται οι 1.430 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο - Διατηρούνται οι 1.430 μονάδες
Ήπια κατοχύρωση κερδών στον τραπεζικό κλάδο. Κρατούν την αγορά τα πιο βαριά χαρτιά.

Τελ. ενημέρωση 13:40

Στους ρυθμούς του placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς κινείται το Χρηματιστήριο, δημιουργώντας εύλογα ένα ευρύτερο κύμα εισροών στον κλάδο, με την Alpha Bank που έχει μείνει πιο πίσω να ενισχύεται περισσότερο.

Η διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς το ΤΧΣ, οδηγεί σε υψηλά επίπεδα υπερκάλυψης που ξεπερνούν τις τέσσερις φορές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι προσφορές υπερβαίνουν σημαντικά τα 4 δισ. ευρώ (έχοντας άλλες δύο ημέρες μπροστά μας). Στη βάση της εκρηκτικής ζήτησης που εκδηλώνεται και με βάση το εύρος που καθορίστηκε μεταξύ 3,7 - 4 ευρώ, η τελική τιμή αναμένεται να κινηθεί προς το υψηλό τμήμα του εύρους και πιο συγκεκριμένα, προς τα 3,85 με 3,90 ευρώ (θα αποτελέσει ισχυρή βάση στήριξης από εδώ και στο εξής) με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα.

Παράλληλα, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την αγορά είναι ο τρόπος υλοποίησης του deal μεταξύ Entersoft - ομίλου Olympia και οι χειρισμοί της διοίκησης της εισηγμένης που προ ημερών ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό μέσω ερώτησης της ΕΚ πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, ενώ δεν ανέφερε ούτε το αν υπάρχουν συζητήσεις και άλλες λεπτομέρειες. Είναι προφανές πως κάποιοι γνώριζαν, τις παρασκηνιακές συζητήσεις, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από την πορεία της μετοχής στο ταμπλό.

Η προβληματική έγκειται στο ότι ενώ το Χρηματιστήριο αρχίζει να ανεβάζει ρυθμούς και να προσελκύσει ξανά μεγάλα ξένα κεφάλαια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει οτιδήποτε μπορεί -ή μάλλον δεν μπορεί- για να κρατήσει την αγορά πίσω. Και αυτό διότι η ταχύτητα με την οποία προσπαθεί να τρέξει η αγορά, ξεπερνά τους θεσμούς που την ελέγχουν που δε μπορούν να προσφέρουν μια άρτια και έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, να θέσουν ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες, αλλά και να ελέγξει και να επιβάλει πρόστιμα σε διάφορα παιχνίδια που γίνονται από χρηματιστηριακές.

Στα υπόλοιπα, η αγορά έδειξε να συνεχίζει δυναμικά με τον τραπεζικό κλάδο να ανεβάζει ταχύτητες με την Τράπεζα Πειραιώς να σκαρφαλώνει σε νέα πολυετή υψηλά και τις υπόλοιπες να ακολουθούν.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, «η αγορά αρχίζει και συζητείται ολοένα και περισσότερο κερδίζοντας πίσω την χαμένη αίγλη του παρελθόντος και προσελκύοντας και πάλι πίσω επενδυτές που την είχαν εγκαταλείψει προσβλέποντας και πάλι σε καλές περιόδους. Όταν φτάνουμε στο σημείο από εκατοντάδες χιλιάδες κωδικούς να φτάνουμε στους 3.000 ή 5.000 μόλις καταλαβαίνουμε ότι εμείς που είμασταν οι φρουροί της όλα αυτά τα χρόνια είμαστε ελάχιστοι μπροστά στο μέγεθος που έρχεται καθημερινά να επενδύσει σε αυτή. Η εικόνα που περιγράφουμε είναι η μεγάλη και όχι το τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όποια διόρθωση θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά που πλέον θα έρχεται περισσότερο για κατοχύρωση κερδών και όχι για αποεπένδυση».

Στα διεθνή, η Wall Street αφού συμπλήρωσε 16 εβδομαδιαία ανοδικά κλείσιματα στα τελευταία 18, για πρώτη φορά από το 1971, χθες η εβδομάδα ξεκίνησε κάπως υποτονικά, καθώς αναμένονται αρκετά σημαντικά γεγονότα αργότερα αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων που θα κάνει ο πρόεδρος της Fed, της έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΚΤ. Παράλληλα, υπήρξαν αντίθετες κινήσεις μεταξύ των Magnificent 7, με την Tesla να βουλιάζει κατά 7,16% εν μέσω νέων μειώσεων τιμών και εκπτώσεων από τον κατασκευαστή EV, ενώ η Nvidia (+3,60%) ξεπέρασε τη Saudi Aramco για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση. Να σημειωθεί πως τα futures στη Wall Street συνεχίζουν με ήπια αρνητικά πρόσημα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές ήπιες απώλειες στις 1.430,19 μονάδες, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 0,43% στις 3.475,85 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη οριακά χαμηλότερα κατά 0,60% στις 1.259,19 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,28% στα 4,164 ευρώ με την ΕΤΕ στο -0,17% και την Alpha στο -0,9% και τα 1,758 ευρώ. Απώλειες 0,44% για τη Eurobank.

Στα blue chips στρέφονται αρκετοί επενδυτές με την ΕΕΕ να καταγράδει άνοδο 1,53% στα 29,14 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στο 0,74%, και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,14% και τα 14,42 ευρώ. Νέες απώλειες για τη Μυτιληναίος που αδυνατεί να ορθοποδήσει υποχωρώντας σήμερα κατά 1,41% στα 36,24 ευρώ, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί εκ νέου κατά 0,68% στα 11,72 ευρώ.

Απώλειες λόγω κατοχύρωσης κερδών για τον ΟΠΑΠ στο -1,62% στα 17,03 ευρώ. Επίσης profit taking σε Aegean, Cenergy ΕΛΧΑ.

Να σημειωθεί πως την επόμενη Παρασκευή είναι και η λήξη των παραγώγων, κάτι που δημιουργεί ήδη από τώρα κάποιο θόρυβο και στη spot αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Ο πρώην ασθενής της Ευρώπης φέρνει τώρα επενδυτικό «πυρετό» - Πάνω από 4 δισ. ήδη οι προσφορές στο placement

Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού το deal Entersoft - Olympia

gazzetta
gazzetta reader insider insider