Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο με «χορηγούς» Πειραιώς - Entersoft

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο με «χορηγούς» Πειραιώς - Entersoft
«Ράλι» για τη μετοχή της Πειραιώς στα 4,218 ευρώ με «εκρηκτικό» τζίρο. Στα 8 ευρώ η Entersoft με το deal με τον όμιλο Olympia να φέρνει «χαμόγελα» στο κλάδο της πληροφορικής.

Σε διαφορετικούς ρυθμούς μεν (ως προς τη σημερινή συνεδρίαση) αλλά σε παρόμοιο μοτίβο (τους τελευταίους μήνες) δε, με αυτό των μεγάλων διεθνών αγορών συνέχισε το Χρηματιστήριο, με το placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και του deal μεταξύ Entersoft - ομίλου Olympia, να αναθερμαίνουν έντονα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς το ΤΧΣ, οδηγεί σε υψηλά επίπεδα υπερκάλυψης που ξεπερνούν τις τέσσερις φορές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι προσφορές υπερβαίνουν σημαντικά τα 4 δισ. ευρώ (έχοντας άλλες δύο ημέρες μπροστά μας). Στη βάση της εκρηκτικής ζήτησης που εκδηλώνεται και με βάση το εύρος που καθορίστηκε μεταξύ 3,7 - 4 ευρώ, η τελική τιμή αναμένεται να κινηθεί προς το υψηλό τμήμα του εύρους και πιο συγκεκριμένα, προς τα 3,85 με 3,90 ευρώ (θα αποτελέσει ισχυρή βάση στήριξης από εδώ και στο εξής) με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα.

Η μετοχή της τράπεζας εκτοξεύθηκε σήμερα κατά 5,82% στα 4,214 ευρώ, με τζίρο 23,30 εκατ. ευρώ και αυτό διότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια δεν αναμένεται να λάβουν τα αναμενόμενα και επιθυμητά από το placement και υπό αυτό το πρίσμα συνεχίζουν να βγάζουν αγορές από το ταμπλό, όπως συνέβη άλλωστε και στην περίπτωση της Εθνικής (το insider.gr είχε προιδεάσει για το τι θα συμβεί τις προηγούμενες ημέρες). Η μετοχή έχει ένα πρώτο ισχυρό cluster - αντίσταση στα 4,21 ευρώ, ενώ ελαφρώς υψηλότερα συναντάμε ένα ακόμη cluster στα 4,28 ευρώ.

ΠΕΙΡ

Όπως επισημαίνει ο Αντώνης Κοφινάκος πιστοποιημένος σύμβουλος επενδύσεων σε παράγωγες αξίες και υπεύθυνος χρηματιστηριακής εκπαίδευσης στην Trader24, σε εβδομαδιαίο γράφημα, παρατηρούμε ότι η τελευταία κορυφή που δημιούργησε τον ιστορικό χαμηλό πυθμένα, είναι στα 15,57 ευρώ και το 23,6% Fibonaccci Retracement από τη συγκεκριμένη κορυφή είναι τα 4,21 ευρώ, ενώ το 38,2% Fibonaccci Retracement είναι στην τιμή των 6,40 ευρώ.

Πειραιώς

Επιπλέον, με την πλήρης απόεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, ήτοι με την πώληση του 27% που διαθέτει το Ταμείο (337.599.150 μετοχές) το free float της τράπεζας αναμένεται να ξεπεράσει το 81% και με τη μετοχή να βάζει «πλώρη» για σαφώς υψηλότερα επίπεδα, τότε θα αυξηθεί και η συμμετοχή της και η στάθμισή της στους δείκτες, με εισροές και από τα passive funds.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της Εθνικής, από τη διάθεση του 20% + 2% άφησαν εκτός κατανομής τους passive, ωθώντας τους έτσι στη δευτερογενή αγορά. Κάτι ανάλογο (αποκλεισμός από την κατανομή) συμβαίνει και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς και δεδομένων των αλλαγών στις σταθμίσεις, λόγω της σημαντικής αύξησης του free float, διασφαλίζονται αγοραστές και για την επόμενη ημέρα (βλ. Μετά την Εθνική έρχεται και η Πειραιώς να κάνει πιο τραπεζοκεντρικό το Χρηματιστήριο).

Το «ράλι» της Πειραιώς, οδήγησε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων την Alpha Bank με κέρδη 3,05% στα 1,774 ευρώ (με στόχο τριγώνου στα 1,789 ευρώ - η μετοχή διπαραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2024 στο 0,63χ, ήτοι με ένα υψηλό discount που ξεπερνά το 40% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών), με τη Eurobank να ακολουθεί στο 1,23% και τα 1,934 ευρώ, ενώ κατά 0,83% ενισχύθηκε η Εθνική φτάνοντας τα 7,27 ευρώ (πρώτος στόχος του τριγώνου είναι τα 7,35 ευρώ, η υπέρβαση των οποίων αναμένεται να οδηγήσει μέχρι τα 7,50 ευρώ).

Από την άλλη, «χαμόγελα» στους επενδυτές που τοποθετούνται στον κλάδο της πληροφορικής προκάλεσε η απόκτηση του 53,73% των μετοχών της Entersoft το οποίο κατείχαν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης - μεταξύ των οποίων και ο Διευθύνων Σύμβουλος Α. Κοτζαμανίδης - από την Olympia Group (ελέγχει την πλειοψηφία της εταιρείας Softone) με την υποστήριξη ενός διεθνούς επενδυτή (δεν αναφέρεται ποιος είναι - Imker Capital - η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δε ζήτησε ποτέ διευκρινίσεις). Να σημειωθεί επίσης πως η διοίκηση της Entersoft ενημέρωνε προ ημερών την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμφωνία, αποφεύγοντας να αναφέρει αν υπάρχουν συζητήσεις για την επίτευξη κάποιου deal, τη στιγμή που η μετοχή έβγαζε σημαντικη δύναμη στο ταμπλό που ξεπερνούσε τη δυναμική των αποτελέσματων και προεξοφλούσε κάποια συμφωνία (συναλλαγές από insiders). «Ουδεμία σχετική ενημέρωση ή πληροφορία έχει περιέλθει εν γνώσει της Εταιρείας και εξ όσων μας πληροφόρησαν οι μέτοχοί μας δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε για την μεταβίβαση μετοχών της Εταιρείας», ανέφερε η εταιρεία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr αναμένεται να ακολουθήσει δημόσια πρόταση στα 8 ευρώ ανά μετοχή (αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω αγορές από την Olympia και τις συνδεμένες με αυτήν εταιρείες), ενώ η υπάρχουσα διοίκηση της Entersoft θα συνεχίσει στο «τιμόνι» της εταιρείας. Φυσικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να αναζητήσει το τι συμβαίνει και το πώς εξελίσσεται η φάση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η μετοχή κατέγραψε σήμερα «ράλι» 6,38% κλείνοντας ακριβώς εκεί που τέθηκε ο πήχης της προαιρετικής δημόσιας πρότασης (στα 8 ευρώ), με τζίρο 21,47 εκατ. ευρώ, με την Profile να ακολουθεί στο 6,21% και τα 4,62 ευρώ, την EpsilonNet στο 2,54% και τα 10,50 ευρώ και την Quest στο 1,58% και τα 5,77 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η μετοχή του ΟΠΑΠ με νέα άνοδο 1,23% στα 17,31 ευρώ (6/7 τελευταία ανοδικά κλεισίματα - νέα πολυετή υψηλά προς αυτά του Ιουλίου 2009), με τη Motor Oil στο 1,48% και τα 27,40 ευρώ. Ανάταση για τη μετοχή της Mytilineos μετά το πτωτικό «σπιράλ» του Φεβρουαρίου, με κέρδη 1,21% στα 36,76 ευρώ. Η μετοχή επιζητά την ανοδική και αποφασιστική διάσπαση των 36,88 ευρώ σε πρώτο βαθμό και των 37,40 ευρώ σε δεύτερο χρόνο, ώστε να αρχίζει εκ νέου να κινητοποιεί περισσότερα χαρτοφυλάκια, σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να συνεχίσει προς χαμηλότερα επίπεδα. Τετραήμερο ανοδικό σερί για τη Cenergy που έφτασε στα 7,40 ευρώ, με την ElvalHalcor στα 2,255 ευρώ και άνοδο 1,35%.

Εκ των πρωταγωνιστών της σημερινής ανόδου ήταν και η μετοχή του ΔΑΑ, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 126,8 εκατ. ευρώ ή 26,6% στα 603,71 εκατ. ευρώ το 2023, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να ανέρχονται στα 367,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,7% σε σύγκριση με το 2022, ενώ το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 62,9%. Παράλληλα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 231,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 37,8% σε σχέση με 168 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Πέραν των θετικών αποτελεσμάτων ευεργητικά για τη μετοχή λειτούργησε και η πρόταση της διοίκησης για διανομή υπολοίπου μεικτού μερίσματος ύψους 0,33 ευρώ για την χρήση 2023. Ο τίτλος του αεροδρομίου ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,22% στα 8,715 ευρώ.

Ευρύτερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 1.434,87 μονάδες (νέα υψηλά 13 ετών), με τον τζίρο να ενισχύεται στα 130,3 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας το μέσο όρο τριμήνου. Ο Γενικός Δείκτης δείχνει πως έχει τη δύναμη να κινηθεί μέχρι τις 1.465 μονάδες, προτού διορθώσει ελαφρώς για να βγάλει δύναμη για τις 1.477 μονάδες, με απώτερο στόχο την υπέρβαση των 1.500 μονάδων. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 3.490,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 2,26% στις 1.266,75 μονάδες, βάζοντας πλώρη για τις 1.284 μονάδες και την υπέρβαση των 1.300 μονάδων.

Θετικές κινήσεις αλλά σε ηπιότερο βαθμό, λόγω rotation, καταγράφηκαν από ΟΤΕ (0,29%), ΕΕΕ (0,67%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,42%), Aegean (0,47%). Κατοχύρωση κερδών για Titan, που υποχώρησε κατά 1,89% στα 26 ευρώ, όπως και για τα ΕΛΠΕ (-1,34%) στα 8,11 ευρώ, συμπληρώνοντας ένα διήμερο αρνητικό σερί. Από την άλλη, η ΔΕΗ μπορεί να κινείται σε ένα στενό εύρος από τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά η μετοχή φαίνεται να μαζεύει δυνάμεις για την υπερβαση των 12,25 ευρώ σε πρώτο βαθμό.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, «η αγορά αρχίζει και συζητείται ολοένα και περισσότερο κερδίζοντας πίσω την χαμένη αίγλη του παρελθόντος και προσελκύοντας και πάλι πίσω επενδυτές που την είχαν εγκαταλείψει προσβλέποντας και πάλι σε καλές περιόδους. Όταν φτάνουμε στο σημείο από εκατοντάδες χιλιάδες κωδικούς να φτάνουμε στους 3.000 ή 5.000 μόλις καταλαβαίνουμε ότι εμείς που είμασταν οι φρουροί της όλα αυτά τα χρόνια είμαστε ελάχιστοι μπροστά στο μέγεθος που έρχεται καθημερινά να επενδύσει σε αυτή. Η εικόνα που περιγράφουμε είναι η μεγάλη και όχι το τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όποια διόρθωση θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά που πλέον θα έρχεται περισσότερο για κατοχύρωση κερδών και όχι για αποεπένδυση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά θα αρχίζει σταδιακά να προεξοφλεί και την επικείμενη ένταξη του Χρηματιστηρίου σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia Ventures, το καθεστώς ένταξης στο «γκρουπ» των ανεπτυγμένων αγορών αναμένεται να καθυστερήσει έως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 - πρώτου εξαμήνου του 2025 για του index providers, FTSE και MSCI αντίστοιχα. Επιπλέον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα active funds, ενώ η κατάσταση αναβάθμισης της αγοράς είναι πιο σχετική για index και passive funds (κυρίως ETF).

Η Axia Ventures υποθέτει ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αναμένεται να αυξηθεί από το 40% στο 55% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2024 (αυτό συνεπάγεται μια αύξηση κατά περίπου +25 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των επιπέδων του 2022, συμπεριλαμβανομένου του υπάρχοντος re - rating για φέτος). Αυτό θα οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 125 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 30% περίπου υψηλότερα έναντι των τρεχουσών τιμών και θα μας φέρει σε μια ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα της τάξεως των 187 εκατ. ευρώ, με την υπόθεση κυκλοφοριακής ταχύτητας των μετοχών στο 35% και 250 ημέρες διαπραγμάτευσης σε ετήσια βάση. Για το 2024, η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η Axia, αναμένει ότι ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας των μετοχών θα αυξηθεί στο 50% στη βάση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Να σημειωθεί πως η MSCI θα ήθελε να υπάρξει μια βελτίωση ως προς τον δανεισμό τίτλων, που δεν είναι καθιερωμένη πρακτική της αγοράς λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, και στο short selling, που επιτρέπεται αλλά δεν καθιερώνεται λόγω του υψηλότερου κόστους συναλλαγής. Η βαρύτητα του MSCI Greece φτάνει στο 0,45% του δείκτη MSCI EM, με την παρουσια δέκα μετοχών. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της MSCI σχετικά με τα ETF που παρακολουθούν τον δείκτη (συνολικό ενεργητικό 352 δισ. δολάρια), η Axia υπολογίζει ότι οι ροές από τα passive funds που απολαμβάνει επί του παρόντος το Χρηματιστήριο ανέρχονται στα 1,8 δισ. δολ. (μόνο για δείκτες MSCI). Για τον FTSE Russell, τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται ως «advanced emerging», έχοντας υποβαθμιστεί το 2016. Βλέποντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί ο FTSE Russell από την Ελλάδα για να αναβαθμιστεί, η χώρα τα πληροί ήδη όλα.

Προς ώρας, ο δείκτης FTSE ΕΜ περιλαμβάνει 25 εγχώριους τίτλους με επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση 39,3 δισ. δολάρια. Ως εκ τούτου, η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη είναι στο 0,59%. Κατά τη μετάβαση στις αναπτυγμένες αγορές, υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια επενδυσιμότητας που απαιτούν: i) τουλάχιστον πέντε μετοχές να πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στην κατηγορία μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ii) η βαρύτητα του δείκτη FTSE Developed της χώρας να είναι τουλάχιστον 5 μονάδες βάσης και iii) η συνολική επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση της αγοράς να είναι πάνω από τα 28,2 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να μειωθεί ελαφρώς εξαιτίας ορισμένων υψηλότερων περιορισμών, όπως: α) η υιοθέτηση ελάχιστου free float της τάξεως του 5% (εξαιρουμένης της ιδιοκτησίας μετοχών από το Δημόσιο, από τη διοίκηση των εταιρειών, από δημόσιες εταιρείες ή μη - εισηγμένες θυγατρικές δημόσιων εταιρειών), β) προσαρμογές για την είσοδο ξένων θεσμικών, γ) ελάχιστος περιορισμός κεφαλαίου εξωτερικού, δ) ελάχιστα όρια ρευστότητας (0,04% της ημερήσιας κεφαλαιοποίησης της αγοράς, ενώ οι νέες εγγραφές θα απαιτούσαν 0,05%).

Να σημειωθεί πως η Axia παρουσίασε σήμερα τις κορυφαίες επιλογές της για φέτος, οι οποίες είναι: η Alpha Bank με τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ από 2 ευρώ, η Eurobank με τιμή στόχο στα 2,50 ευρώ από 2,30 ευρώ προηγουμένως, η Εθνική Τράπεζα στα 8,80 ευρώ από 7,40 ευρώ πριν, η Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ, η ΔΕΗ στα 22,60 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 24,80 ευρώ από 21,20 ευρώ, η Mytilineos στα 43,10 ευρώ από 34,90, η Jumbo στα 31,40 ευρώ και η ΕXΑΕ στα 6,40 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετά την Εθνική έρχεται και η Πειραιώς να κάνει πιο τραπεζοκεντρικό το Χρηματιστήριο

Από πού προέρχεται ο «θόρυβος» των τελευταίων ημερών στις τραπεζικές μετοχές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider