Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού το deal Entersoft - Olympia

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού το deal Entersoft - Olympia
Τα σενάρια για την συνέχεια και οι αλλαγές στο τοπίο του επιχειρηματικού λογισμικού.

Προάγγελο αλλαγών για την εγχώρια αγορά επιχειρηματικού λογισμικού, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη κινητικότητα, μπορεί να αποτελέσει η συμφωνία μεταξύ της Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, και των βασικών μετόχων της Entersoft για την εξαγορά του 53,73%.

Με τη φόρα που έχουν πάρει δε τα χρηματιστηριακά assets, την επενδυτική «άνοιξη» που αναπαράγεται ότι έχει έρθει στη χώρα και την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει μπει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος ΤΠΕ, το εν λόγω deal χαρακτηρίζεται ως η πρώτη πράξη ενός έργου που ακούει στο όνομα αναδιαμόρφωση της αγοράς, η αξία της οποίας φτάνει αυτή τη στιγμή τα 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Κι αυτό γιατί, παρότι το σενάριο της συγχώνευσης των Entersoft και SoftOne διαψεύδεται προς ώρας, το deal φέρνει στην ίδια ομπρέλα τους δύο από τους τρεις ισχυρούς παίκτες της αγοράς, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον τρίτο του κλάδου. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να οδηγήσει και σε νέες συμπράξεις των λοιπών του κλάδου ακόμα και με μεγάλους παίκτες του εξωτερικού, που κατοικοεδρεύουν σε γειτονικές, της Ελλάδας, χώρες.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από έντονη φημολογία ημερών και παρά την διάψευση των εμπλεκομένων, επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι οι βασικοί μέτοχοι της Entersoft, στους οποίους περιλαμβάνεται η διοικητική ομάδα και ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Κοτζαμανίδης, συμφώνησαν για την πώληση των μετοχών τους, που αντιστοιχούν στο 53,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, στην Olympia Group.

Τιμή πώλησης είναι τα 8 ευρώ ανά μετοχή - υπερδιπλάσια σε σχέση με τα 3,610 ευρώ που ήταν το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών - γεγονός που διαμορφώνει την αποτίμηση της εταιρείας στα 240 εκατ. ευρώ, περίπου 19 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2023 (12,7 εκατ. ευρώ). Με δεδομένο ότι οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν 16.119.831 κοινές ονομαστικές μετοχές, το τίμημα για το 53,73% ανέρχεται περίπου στα 129 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Olympia Group, η οποία ελέγχεται από τον γνωστό επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, μαζί με διεθνή επενδυτή - ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το fund Imker Capital Partners, σκοπεύει να καταθέσει προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού των μετοχών της Entersoft με το τίμημα, επίσης, στα 8 ευρώ. Στην ανακοίνωση της Olympia Group επισημαίνεται ότι η τελευταία μαζί με τον ξένο επενδυτή κατέχουν επιπλέον 4,69% των μετοχών της Entersoft από προηγούμενες εξαγορές.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα. Αφενός το κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι μέσα στους επόμενους μήνες θα αποκτήσουν το 100% της εισηγμένης και θα προχωρήσουν στη διαγραφή της από το χρηματιστηριακό ταμπλό κι αφετέρου το αν σε δεύτερη φάση οι τρεις μεγάλοι παίκτες γίνουν δύο. Στην περίπτωση που τα προαναφερθέντα σενάρια επιβεβαιωθούν, τότε οι ισορροπίες θα αλλάξουν καθώς τα μεγέθη της νέας εταιρείας θα ξεπερνούν εκείνα της Epsilon Net.

Σημειωτέον ότι τα έσοδα της Entersoft έφτασαν το 2023 τα 37,8 εκατ. ευρώ, ενώ αυτά της SoftOne, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης της το περασμένο καλοκαίρι, εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 49 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Epsilon Net , τα έσοδα 9μήνου ανήλθαν σε 59,45 εκατ. ευρώ με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται πλησίον του 30%.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η εν λόγω κίνηση έρχεται να επισφραγίσει ακόμα μια φορά τις υψηλές προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η αγορά επιχειρηματικού λογισμικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εν λόγω αγορά αναμένεται να τριπλασιαστεί την επόμενη 5ετία σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί η ζήτηση για προϊόντα, όπως ERP και CRM θα εκτοξευθεί πέρα από τα μεγάλα έργα του RRF και χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και στη διασύνδεση των POS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαφέρει η bull market του 2024 για το Bitcoin: Οι λόγοι - Τα ρεκόρ

Οι τρεις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες και αφορούν όλους τους ρόλους εργασίας

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Όχημα ανάπτυξης οι εξαγωγές - Οι προοπτικές του κλάδου και το παράδειγμα της Αμερικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider