Ράλι και νέα πολυετή υψηλά στο ΧΑ - Έσπασε το φράγμα των 4 ευρώ η Πειραιώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι και νέα πολυετή υψηλά στο ΧΑ - Έσπασε το φράγμα των 4 ευρώ η Πειραιώς
Νέα πολυετή υψηλά για την Πειραιώς λίγο πριν το placement. Ράλι για ΟΤΕ-ΕΛΠΕ. Εκτόξευση για την Intralot.

Η αγορά αφού έριξε στα τάρταρα χθες τους βραχυπρόθεσμους και τους γρήγορους που αναζητούσαν ευκαιρίες για εύκολο χρήμα με έμφαση στα συμβόλαια, ανέπνευσε σήμερα πραγματοποιώντας ράλι με μοχλό τις τράπεζες που συσσώρευαν και πιεζόντουσαν εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Παράλληλα, περαιτέρω ώθηση στις αγορές και στο ΧΑ θα προσφέρει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη. O δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που αποτελεί τον «αγαπημένο» δείκτη της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού, επιβράδυνε στο 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις των αναλυτών, αποτυπώνοντας παράλληλα την κάμψη των πιέσεων στην αμερικανική οικονομία. Ειδικότερα, ο «δομικός» PCE που εξετάζει στενά η Fed, κινήθηκε τον Ιανουάριο με ρυθμό 2,8% ετησίως, τραβώντας ελαφρώς χειρόφρενο από το 2,9% που είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε περαιτέρω στο 3,1% από 3,4% προηγουμένως, ενώ στην Ισπανία πέρασε κάτω από 3% στο 2,9% από 3,5% τον Ιανουάριο. Η ευρεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έστω και με έναν πιο ήπιο ρυθμό ανακουφίζει τις αγορές και κυρίως Fed - EKT, ενισχύει τη risk on διάθεση και αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στα επιτόκια.

Δεν είναι τυχαίο πως με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς βούτηξε από το 4,319% στο 4,25% περίπου ενώ και η Wall Street (futures) γύρισαν άμεσα έντονα θετικά, με τις ευρωαγορές να πατούν γκάζι.

Στα εγχώρια, το ΧΑ ανέβασε ρυθμούς μετά από μια μεγάλη συσσώρευση και υποαπόδοση έναντι των διεθνών αγορών. Επιπλέον, η όποια μεταβλητότητα ενισχύθηκε και από τις κινήσεις αναδιάταξης θέσεων των χαρτοφυλακίων λόγω της σημερινής εφαρμογής του rebalancing της MSCI όπου στο βασικό δείκτη δεν αναμένονται αλλαγές πέρα από αλλαγές σε σταθμίσεις πιθανότατα, αλλά στον MSCI Greece Small Cap υπήρξαν οι δύο προσθήκες των Intralot και Intrakat. Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στην ΕΧΑΕ φαίνεται να επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του insider.gr («Καταλύτης» για το Χρηματιστήριο η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση) για την επικείμενη ένταξη σε watch list για αναβάθμιση, με τις κινήσεις σε placements (τράπεζες, ΕΛΠΕ, έπονται και άλλες) και IPOs, να ενισχύουν αυτό το μοτίβο και να αποτελούν ένα ισχυρό «κράχτη» προβολής της αγοράς.

Παράλληλα, η Πειραιώς συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα της αγοράς με τη μετοχή να εκτινάσσεται σήμερα Όπως αναφέρει το insider.gr ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το Σαββατοκύριακο, καθώς στη διάρκειά του θα αποφασιστούν όλες οι λεπτομέρειες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ενώ η υποβολή της εισήγησης του συμβούλου, Bank of America, στο ΤΧΣ και η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου αναμένονταν μέχρι την Παρασκευή 1η Μαρτίου, τελικά αποφασίστηκε τα παραπάνω να γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή σε «νεκρό χρόνο» για τις χρηματιστηριακές αγορές. Στόχος είναι το βιβλίο προσφορών (διεθνές και ελληνικό) να ανοίξει την Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα και τα ΕΛΠΕ, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ το ενδιαφέρον αρχίζει να στρέφεται ξανά προς τις τράπεζες καθώς με κραχτη και την placement στην ΠΕΙΡ, ακολουθούν τα αποτελέσματα των υπόλοιπων τριών και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη διετία.

Μία εκ των μετοχών που ξεχώρισαν σήμερα ήταν και αυτή του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, διίστανται οι απόψεις των αναλυτών (πιο συντηρητική η θέση της Eurobank Equities - Πιο «bullish» Ambrosia Capital, Citi) για τη μετοχή του ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα και τη μερισματική πολιτική που ανακοίνωσε η εισηγμένη το προηγούμενο διάστημα, με τη Citi να τοποθετείται σταθερά στην πλευρά των «ταύρων».

Όντας μία από τις μετοχές που υποαπέδωσαν σημαντικά το 2023, η Citi βλέπει υψηλά περιθώρια ανόδου που ξεπερνούν το 70% έχοντας θέσει ως τιμή στόχο τα 23 ευρώ (από 21 ευρώ προηγουμένως) για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η μερισματική πολιτική η εκτιμώμενη άνοδος φτάνει στο 75%. Η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 10,3x φέτος και στο 9,6x το 2025 και με δείκτη EV/EBITDA στο 4,1x φέτος και 3,9x για το 2025.

Από την άλλη, συνεχίζει να προβληματίζει η εικόνα της μετοχής της Mytilineos, που αδυνατεί προς ώρας να αντιδράσει στο πτωτικό σπιράλ που ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, με τη μετοχή να συμπληρώνει μέχρι στιγμής 5 αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα, έχοντας μπει σε υπερπουλημένη ζώνη σε ημερήσιο γράφημα. Η μετοχή κατάφερε να σπάσει σήμερα το πτωτικό σερί αλλά επιδόθηκε κυρίως σε ένα trading σε στενό εύρος, παρά σε μια δυναμική αντίδραση, χωρίς να έχει δώσει ακόμη αγοραστικό σήμα. Μάλιστα, ενώ πριν τις δημοπρασίες βρίσκοντα πέριξ των 36,10 ευρώ, η μετοχή έκλεισε με οριακή άνοδο στα 36 ευρώ.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με ράλι 1,21% στις 1.424,77 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται πάνω από τα 190 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing σε MSCI. O FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 1,3% στις 3.453,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε ράλι 1,88% στις 1.247,63 μονάδες.

Η Πειραιώς εκτοξεύθηκε κατά 5,22% στα 4,07 ευρώ, που σηματοδοτεί νέο πολυετές υψηλό για τη μετοχή με το τζίρο να φτάνει κοντά στα 23 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η ΕΤΕ στο 1,26% και τα 7,244 ευρώ με τη Eurobank στο 1,24% και τα 1,9115 ευρώ. Κέρδη 1,16% για την Alpha στα 1,737 ευρώ.

Ράλι 3,25% για τον ΟΤΕ στα 13,96 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ να εκτοξεύονται κατά 3,83% στα 8,41 ευρώ. Ισχυρά κέρδη 4,63% για την ΕΛΧΑ και 2,86% για τη Cenergy στα 7,19 ευρώ.

Πάνω από τα 29 ευρώ η ΕΕΕ, ενώ υποαπέδωσαν πέρα από τη Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η ΤΕΝΕΡΓ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κέρδη 1,55% για την Τιτάν και 0,76% για τη ΜΟΗ, με την Aegean στο 2,61%.

Απώλειες για Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Lamda, Autohellas και Σαράντης.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ράλι 7,02% για την Intralot με τζίρο 13,03 εκατ. ευρώ με την Intrakat στο 1,85% και τα 5,50 ευρώ με τζίρο 9,73 εκατ. ευρώ!

Σε νέα υψηλά η μετοχή της Entersoft στο 5,43% και τα 7,38 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις του ΤΧΣ για την αποεπένδυση

Γιατί η Citi αναμένει «ράλι» για τη μετοχή του ΟΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider