Κύμα ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο - «Καπνός» οι 1.400 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύμα ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο - «Καπνός» οι 1.400 μονάδες
Placement σε Πειραιώς, αποτελέσματα, πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Σούπερ Τρίτη (αμερικανικές εκλογές) βρίσκονται στο κάδρο των επενδυτών.

Τελ. ενημέρωση 13:05

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να αγνοούνται εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και τους profit takers να συνεχίζουν να παίρνουν κέρδη, βουλιάζοντας την αγορά κάτω από τις 1.400 μονάδες. Η απώλειες 1.400 ανοίγει πλέον το δρόμο προς τις 1.380 μονάδες, ειδικά αν δεν υπάρξουν άμεσα αντανακλαστικά από τους long.

Στα εγχώρια τα βλέμματα παραμένουν καρφωμένα στην Πειραιώς και στην επικείμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αλλά στα διεθνή τα βλέμματα στρέφονται την πολύ σημαντική ανακοίνωση του δομικού PCE πληθωρισμού αύριο στις ΗΠΑ.

Στην Πειραιώς όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αύριο και την Παρασκευή, όπου αναμένεται και η ολοκλήρωση του wall crossing. Όπως ανέφερε το insider.gr, στο πλαίσιο αυτό, από μέρα σε μέρα πλέον, η Διοίκηση του ΤΧΣ αναμένει την εισήγηση του συμβούλου, Bank of America, και μόλις την λάβει το ΔΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως το ίδιο βράδυ. Παράλληλα, θα υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη ή Παρασκευή. Παράλληλα, διαπιστώνεται πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ικανό να υπερκαλύψει κατά αρκετές φορές την προσφορά του 27% των μετοχών και μάλιστα, με χαμηλό discount. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Η υπερκάλυψη αυτή δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά, ενώ το ίδιο ίσχυσε (τουλάχιστον για το 2023) και για το discount που ήταν της τάξεως του 2,5%.

Παράλληλα, «bullish» για τις μετοχές των τέσσαρων συστημικών τραπεζών δηλώνει η Pantelakis Χρηματιστηριακή, βλέποντας ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής για ένα περαιτέρω re - rating, καθώς η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι οι τράπεζες μπορούν να υπερασπιστούν την υψηλή κερδοφορία του 2023, τη στιγμή που αποκαθίστανται οι χρηματικές διανομές ενώ και τα χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στις εκδόσεις χρέους τροφοδοτούν επίσης το μετοχικό σκέλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θέτοντας τιμή στόχο στα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank από 2,30 ευρώ προηγουμένως, στα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 8,50 ευρώ, στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 4,65 ευρώ και στα 2,45 ευρώ για τη Eurobank από 2,15 ευρώ (χωρίς να εντάσσει ακόμη την ενοποίηση της Ελληνικής εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών που θα την καθιστά πλέον ως θυγατρική του ομίλου - θετικός «καταλύτης» για τη συστημική τράπεζα).

Το ταμπλό παραμένει σε ένα στενό εύρος κίνησης, αναμένοντας ουσιαστικά τις εξελίξεις στην Πειραιώς, μέχρι τότε δεν αναμένεται και κάτι εντυπωσιακό, με την αγορά να έχει αυτονομηθεί εδώ και κάποιες μέρες από το διεθνές ράλι. Από την άλλη, ο ΓΔ φλέρταρε χθες με τη διάσπαση στηρίξεων στις 1.411 μονάδες, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο είναι να μη χαθεί το επίπεδο των 1.398 μονάδων που μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά χαμηλότερα επιπεδα. Το ζήτημα βέβαια που προκύπτει είναι αν το timing είναι καλό για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, εν μέσω ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ, κάτι που θα προκαλέσει μεταβλητότητα και νευρικότητα όσο να πει κανείς.

Στα αποτελέσματα, ισχυρή κερδοφορία κατέγραψε η Ideal Holdings στα pro forma αποτελέσματα του 2023 με υπερδιπλασιασμό των εσόδων της (+120%) στα 384 εκατ. ευρώ ενώ και τα EBITDA της εκτοξεύθηκαν 101% στα 53,9 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εισηγμένη πέτυχε:

  • Αύξηση των Εσόδων κατά +120% στα € 384,3 εκατ.
  • Αύξηση των Κερδών προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά +101% στα € 53,9 εκατ.
  • Αύξηση των Κερδών προ Φόρων κατά +76% στα € 38 εκατ.
  • Αύξηση των Κερδών μετά από Φόρους κατά +73% στα € 26,7 εκατ.
  • Αύξηση της Κερδοφορίας για όλες τις εταιρίες.

Περνώντας στα διεθνή, παρά τον υποτονικό τόνο στις αγορές, υπήρξαν ορισμένοι σημαντικοί τίτλοι στην πολιτική πλευρά, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο για να καταγράψει άλλη μια νίκη στο Μίσιγκαν. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ένα μεγάλο περιθώριο νίκης για τον Τραμπ (68%) έναντι της Νίκι Χέιλι (26,8%) με το 70% των ψήφων να έχει ήδη προσμετρηθεί, και αυτό έρχεται ενόψει της Σούπερ Τρίτης την επόμενη εβδομάδα, όταν 15 πολιτείες θα ψηφίσουν για την ρεπουμπλικανική πλευρά. Έτσι, εάν ο Τραμπ είναι σε θέση να συνεχίσει να κερδίζει αυτούς τους γύρους, τότε σύντομα θα έχει ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα σε επίπεδο εκπροσώπων στο δρόμο προς την υποψηφιότητα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέες απώλειες 1,08% στις 1.396,68 μονάδες με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 1,07% και τον τραπεζικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 1,3% στις 1.214,13 μονάδες.

Στις τράπεζες, συνεχίζεται το πτωτικό σερί της ΕΤΕ φτάνοντας στα 7,09 ευρώ πλέον, με την ΠΕΙΡ στα 3,832 ευρώ, χωρίς να έχει δει θετικό πρόσημο από την Παρασκευή. Απώλειες 1,96% για τη Eurobank και -1,34% για την ΑΛΦΑ.

Νέες απώλειες για τη Μυτιληναίος στο -1,38% και τα 35,78 ευρώ, με τη ΔΕΗ επίσης χαμηλότερα κατά 1,27% και την Τιτάν στο -1,72%. Ισχυρές πιέσεις σε Ελλάκτωρ, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ (-2,55). Το γύρισμα της αγοράς ήταν άμεσο και οι πωλήσεις που βγαίνουν είναι αρκετά άτσαλες εν αναμονή κυρίως του placement στην ΠΕΙΡ, ενώ έχουν σπάσει και κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων, που οδηγούν προς τις 1.380 μονάδες.

Στο -4,34% η Intracom, στο -2,48% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο -2,43% τα ΕΛΠΕ και στο -1,66% ο ΟΠΑΠ. Απώλειες άνω του 1% για ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ.

Η ρηχή εγχώρια αγορά δε κρατάει κανένα στήριγμα και δεν υπάρχει καμία διαφοοποίηση καθώς στην πρώτη πτώση κοκκινίζει όλο το ταμπλό, βγάζοντας μεγάλες ρευστοποιήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Ασφαλιστική: Φέρνει εννέα νέα ασφαλιστικά προγράμματα το 2024 – Οι στόχοι της νέας εποχής

Έσοδα 384 εκατ. ευρώ για Ideal Holdings με εκτίναξη 120% το 2023 - Διπλασιασμός EBITDA

gazzetta
gazzetta reader insider insider