Επενδυτική ανομβρία στο Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική ανομβρία στο Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες στις τράπεζες
Συνεχίζονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στο ΧΑ, με αιχμή τις τράπεζες.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να μην έχουν καμία διάθεση να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο, κάτι που αποτυπώνεται και απο το χαμηλό τζίρο, και τους βραχυπρόθεσμους να συνεχίζουν να παίρνουν κέρδη με αιχμή τις τράπεζες.

Η αγορά δε πείθει και δεν έπηθε από την αρχή του ισχυρού ράλι των διεθνών αγορών την περασμένη Τετάρτη, ενώ το trading που γίνεται εδώ και κάποιες μέρες μόνο νευρικότητα προκαλεί στους επενδυτές. Από την Τετάρτη η αγορά συνεχίζει να κινείται σε ένα στενό trade range με 4-5 μετοχές να κρατούν κάπως τον ΓΔ, και τους αγοραστές απλά να τραβούν την προσφορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι τράπεζες βρίσκονται σταθερά στο κάδρο του όποιου speculation προκύπτει μεταξύ συμβολαίων και spot, γιαυτό και διατηρείται αυτή η εικόνα τις τελευταίες ημέρες, με απίστευτα και ξαφνικά σκαμπανεβάσματα, για τα οποία η ΕΚ δε δίνει και ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, «μπορεί η εβδομάδα να έκλεισε με οριακά κέρδη παρόλα αυτά η αγορά διορθώνει. Αυτό σίγουρα θα φαίνεται στα χαρτοφυλάκια ειδικά εκείνα που δεν έχουν μεγάλη στάθμιση σε blue chips. Η κίνηση είναι απόλυτα φυσιολογική και το μοτίβο είναι το ίδιο όπως πάντα. Σε κάθε περίπτωση το χρηματιστήριο διανύει μία πολύ καλή περίοδο και τις όποιες διορθώσεις πρέπει να τις εκλαμβάνουμε θετικά. Οι ξένες αγορές συνεχίζουν να μας σιγοντάρουν παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να παρατηρούμε day to day το τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Οι αποτιμήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιολογούνται εύκολα παρόλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε και περιόδους διόρθωσης. Ακόμα και εποχικά να το δει κάποιος όταν μία χρονιά ξεκινάει με τόσο σημαντικό ράλι είναι λογικό να υπάρξουν ρευστοποιήσεις μέχρις ότου η αγορά χωνέψει και βρει τις νέες ισορροπίες της».

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι πίσω από την υποτονικότητα, την αυτονόμηση και τη «δήθεν» πτώση της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς όλοι αναμένουν το placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς (διαβάστε περισσότερα στην ανάλυση του Α. Βελισσάριου). Επενδυτές διαφόρων χαρακτηριστικών και κυρίως οι γρήγοροι βγάζουν πωλήσεις τις τελευταίες ημέρες ώστε να τοποθετηθούν στο placement, κάνοντας για πολλοστή φορά λάθος, αν θεωρούν πως θα βρουν και πάρουν τα κομμάτια που θέλουν στο εύρος που θα οριστεί από αναδόχους. Παράλληλα, μόνο στα παράγωγα διακινήθηκαν την Παρασκευή πάνω από 10 χιλ. συμβόλαια της Πειραιώς και σήμερα πάνω από 5 χιλ.

Όταν καιροφυλακτούν τα μεγάλα ξένα «σπίτια» για να αγοράσουν για πελάτες τους και για τους ίδιους θεωρούν οι Έλληνες επενδυτές ότι θα πάρουν σημαντικό τμήμα από την «πίτα»; Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως το placement θα βγει πέριξ του 3,50-3,60 ευρώ και εύχονται χαρακτηριστικά «καλή τύχη» σε αυτούς που πουλάνε εδώ για να αγοράσουν κάπως χαμηλότερα στη διαδικασία αποεπενδυσης του ΤΧΣ. Παράλληλα, μόνο τυχαίο δεν είναι πως η μετοχή κρατιέται επίμονα κάτω από τα 4 ευρώ με ισχυρό διήμερο αρνητικό σερί, ενώ οι ξένοι «σκουπίζουν» την προσφορά στα 3,85 με 3,92 ευρώ, γιατί προφανώς γνωρίζουν πως δε θα πάρουν όσα θέλουν από το placement.

Στο ταμπλό, οι τράπεζες συνέχισαν να υποαποδίδουν έντονα υποχωρώντας σημαντικά και σήμερα τη στιγμή που κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές κράτησαν τον ΓΔ, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΤΕΡΝΑ, η ΕΕΕ, τον ΟΤΕ και τη ΜΟΗ. Ο ΓΔ έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 1.414,51 μονάδες, με τον τζίρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς δε ξεπέρασε ούτε τα 70 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε οριακή πτώση 0,01% στις 3.432,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε σε χαμηλότερα επίπεδα, υποχωρώντας κατά 0,61% στις 1.224,96 μονάδες.

Στις τράπεζες πολύ υψηλή μεταβλητότητα και πιέσεις με την ΕΤΕ να χαμηλώνει στις δημοπρασίες ενώ κρατούσε, κλέινοντας στο -0,97% και στα 7,18 ευρώ, με τη Eurobank να μαζεύει στο -0,79% και τα 1,8855 ευρώ, όπως και η Πειραιώς στο -0,56% και τα 3,898 ευρώ. Κέρδη 0,15% για την Alpha στα 1,703 ευρώ.

Πρωταγωνιστές σήμερα ο ΟΠΑΠ στο 2,54% και τα 16,55 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,92% και τα 16,47 ευρώ, και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,83% και τα 14,50 ευρώ. Ισχυρή άνοδο 1,6% για την Lamda στα 6,98 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 0,83% και τα 29,25 ευρώ.

Παράλληλα, κατά 0,85% ενισχύθηκαν τα ΕΛΠΕ, φτάνοντας τα 8,27 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 0,37%. Ήπια άνοδος για ΔΕΗ στα 11,84 ευρώ, όπως και για την ΕΛΧΑ. Νέες απώλειες για Μυτιληναίο και ΜΟΗ, ενώ κατά 1,24% υποχώρησε η Jumbo. Νέα υψηλά 62 εβδομάδων για τη Τιτάν που έφτασε τα 25,95 ευρώ με άνοδο σχεδόν 21% από τις αρχές του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ρεκόρ ρευστότητας που «λιμνάζει» και αναζητεί υγιή ζήτηση για νέα δάνεια

Από πού προέρχεται ο «θόρυβος» των τελευταίων ημερών στις τραπεζικές μετοχές

Οι «βασιλιάδες» των μερισμάτων στο Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider