Νέο ρεκόρ καταγράφει η τιμή του κακάο - Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ρεκόρ καταγράφει η τιμή του κακάο - Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά
Νέο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη καταγράφει η τιμή του κακάο λόγω των αυξανόμενων φόβων για ελλείψεις εφοδιασμού.

Νέο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη καταγράφει η τιμή του κακάο, λόγω των αυξανόμενων φόβων για ελλείψεις στην αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο ανέβηκαν έως και 4,6% τη Δευτέρα, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 1999, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του περασμένου έτους, φτάνοντας το ρεκόρ των 9.010,59 δολαρίων ανά τόνο στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το λαθρεμπόριο και η ασθένεια των βλαστών λέγεται ότι συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που παράγει σχεδόν το 40% του παγκόσμιου κόκκου κακάο, και στη Γκάνα, που παράγει το 20%.

Σε έκθεση της Henley Bridge, οι αυξήσεις των τιμών του κακάο κατά 15-20% για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να συνεχιστούν για το υπόλοιπο του έτους. Οι κατασκευαστές σοκολάτας, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των βασικών συστατικών, προετοιμάζονται για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης.

«Τα προβλήματα παραγωγής της Δυτικής Αφρικής έχουν ως αποτέλεσμα η αγορά κακάο να βλέπει ένα σημαντικό έλλειμμα στην παγκόσμια προσφορά αυτή τη σεζόν που συνεχίζει να τροφοδοτεί την άνοδο του κακάο», ανέφερε αργά την Παρασκευή το The Hightower Report.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο είπε ότι οι ανησυχίες για την προμήθεια θα μπορούσαν να βαθύνουν ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζει η επιβολή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές του κακάο - Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα έτος

EY: Οι νικητές στις επιμέρους κατηγορίες του διαγωνισμού Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider