Ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές του κακάο - Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα έτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές του κακάο - Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα έτος
Οι τιμές στα futures του κακάο έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 1.000 δολάρια ή έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους για να φθάσουν το υψηλό όλων των εποχών των 5.900 δολαρίων ανά μετρικό τόνο με άλμα 7%.

Οι τιμές του κακάο «χτύπησαν» ιστορικό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν έντονα τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, όπου βρίσκονται τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής. Οι τιμές στα futures του κακάο έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 1.000 δολάρια ή έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους για να φθάσουν στο ενδοημερήσιο υψηλό όλων των εποχών των 5.900 δολαρίων ανά μετρικό τόνο την Πέμπτη με άλμα 7%.

Ο «Ελ Νίνιο» που έχει φέρει ισχυρούς και πολύ ξηρούς ανέμους στην περιοχή της Σαχάρας βλάπτει τις αποδόσεις των καλλιεργειών στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Hershey, Μισέλ Μπακ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η αύξηση των κερδών της σοκολατοποιίας θα είναι σταθερή φέτος λόγω των ιστορικά υψηλών τιμών του κακάο. Η αμερικανική πολυεθνική της ζαχαροπλαστικής ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 349 εκατ. δολαρίων.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μελλοντικές τιμές, αλλά δεδομένου του πού βρίσκονται σήμερα, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, ως τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης» υπογράμμισε η κα Μπακ μιλώντας σε αναλυτές, ενώ προειδοποίησε ότι ο «ιστορικός» πληθωρισμός του κακάο θα μπορούσε να ωθήσει ακόμη υψηλότερα τα κόστη.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στο Marketwatch, η διαθεσιμότητα κακάο από τη Δυτική Αφρική παραμένει περιορισμένη και οι προβλέψεις για νέο έλλειμμα παραγωγής έναντι της ζήτησης για το επόμενο έτος αυξάνονται. «Οι επενδυτές ανησυχούν για μια ακόμη σύντομη χρονιά παραγωγής και οι ανησυχίες αυτές έχουν ενισχυθεί από το Ελ Νίνιο που απειλεί τις καλλιέργειες της Δυτικής Αφρικής με ζεστό και ξηρό καιρό», προσθέτουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΧΑ: Νευρικότητα στο τέλος της εβδομάδας - «Κράτησαν» οι 1.400 μονάδες

H Noval Property πούλησε γραφεία αξίας 79.500 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας

Μητσοτάκης: Αύξηση του ορίου για την Golden Visa ακόμη και στις 800.000 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider