Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα ενώ συνεχίζονται τα εταιρικά αποτελέσματα - «Βουτιά» 7% για την HSBC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα ενώ συνεχίζονται τα εταιρικά αποτελέσματα - «Βουτιά» 7% για την HSBC
Oι επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα αναζητώντας ενδείξεις ενός θετικού μομέντουμ για την οικονομία της ηπείρου.

Τελευταία ενημέρωση 14:52

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα αναζητώντας ενδείξεις ενός θετικού μομέντουμ για την οικονομία της ηπείρου.

Στα στοιχεία της ημέρας, ισχυρό δημοσιονομικό πλεόνασμα στα επίπεδα ρεκόρ των 16,7 δισ. λιρών κατέγραψε τον Ιανουάριο η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής σημείωσε ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας συνήθως παρουσιάζουν πλεόνασμα τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με άλλους μήνες, καθώς εισπράττονται ετήσιες πληρωμές φόρου εισοδήματος. Συνδυαστικά τα φορολογικά έσοδα εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών ανήλθαν συνολικά σε 33 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ONS, μειωμένα κατά 1,8 δισ. λίρες από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Οι συνολικές κρατικές φορολογικές εισπράξεις ανήλθαν σε ρεκόρ 90,8 δισ. λιρών, αυξημένες κατά 2,9 δισ. λίρες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Ο κρατικός δανεισμός κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που εκτείνεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024 ήταν 96,6 δισ. λίρες, 3,1 δισ. λίρες χαμηλότερος σε σχέση με το ίδιο 10μηνο πέρυσι και 9,2 δισ. λίρες χαμηλότερος από τα 105,8 δισ. λίρες που προέβλεπε προηγουμένως το Γραφείο προϋπολογισμού.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,16% στις 491,11 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,36% στις 4.777 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,40% στις 17.135 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 0,22% στις 7.812 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,81% στις 7.657 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,72%στις 10.110 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,96% στις 32.005 μονάδες.

Eπιχειρηματικά νέα

Ραγδαία πτώση κερδών κατέγραψε η Glencore την Τετάρτη, την υποχώρηση των αγορών από τις αυξήσεις των τιμών και τις άγριες διακυμάνσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Glencore ανακοίνωσε κέρδη 17,1 δισ. δολαρίων, περίπου το ήμισυ του ρεκόρ που είχε σημειώσει πριν από ένα χρόνο, αν και εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις της. Η εταιρεία commodities trading είδε τα κέρδη να εκτινάσσονται το 2022 καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε ρεκόρ και εξάρθρωσε τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, αλλά πολλές από αυτές τις πιέσεις έχουν πλέον αμβλυνθεί. Η δραστηριότητα εμπορίας της εταιρείας απέφερε επίσης σαφώς λιγότερα κέρδη καθώς η αστάθεια στην οποία ευδοκιμούν οι traders της άρχισε να εξασθενεί. Η Glencore μείωσε το μέρισμά της στα 1,6 δισ. δολάρια.

Χειρότερα από τις εκτιμήσεις ήταν τα κέρδη προ φόρων που ανακοίνωσε η HSBC για το σύνολο της χρήσης 2023, καθώς επλήγησαν από μια επιβάρυνση που σχετίζεται με το μερίδιο της βρετανικής τράπεζας σε μια κινεζική. Η μετοχή αντέδρασε με πτώση 3%. Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης βάσει περιουσιακών στοιχείων είδε τα προ φόρων κέρδη της να αυξάνονται κατά περίπου 78%, στα 30,3 δισ. δολάρια το 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την LSEG τα ήθελαν να φτάνουν στα 34,06 δισ. δολάρια. Στο δ' τρίμηνο του 2023, τα κέρδη έκαναν βουτιά 80% στα 1 δισ. δολάρια, από 5,05 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η μετοχή υποχωρεί άνω του 7%.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν και η εικόνα νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθώντας τις αποβραδίς απώλειες της Wall Street, αν και στην Κίνα σημειώθηκαν σημαντικά κέρδη.

Έτσι, στο Τόκιο o Nikkei 225 υποχώρησε 0,17%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 0,66%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai ενισχύθηκε 0,97% και ο SZSE Component κατά 0,79%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πραγματοποίησε άλμα 1,54% ενώ ο KOSPI στη Σεούλ έχασε 0,17%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζεφ Μπέζος: Πούλησε άλλα 14 εκατ. μετοχές της Amazon αξίας 2,4 δισ. δολαρίων

Τραμπ: Παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Ναβάλνι λόγω των δικαστικών του περιπετειών

gazzetta
gazzetta reader insider insider