Με Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και OTE συνέχισε υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και OTE συνέχισε υψηλότερα το Χρηματιστήριο
Εκτίναξη για Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Ακολούθησαν ΟΤΕ, ΔΕΗ. Τράβηξαν άμεσα προσφορά στις τράπεζες οι long, οδηγώντας τον ΔΤΡ υψηλότερα.

Το rotation και η διάχυση της άπλετης ρευστότητας που υπάρχει σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο σε όλο το φάσμα του ταμπλό συνεχίζει να οδηγεί το Χρηματιστήριο υψηλότερα.

Όσοι ανέμεναν και συνεχίζουν να αναμένουν άμεσα μια διορθωτική κίνηση για να επιβιβαστούν στο τρένο της ανόδου μάλλον θα απογοητευτούν βλέποντας την αγορά να συνεχίζει με πρώτο στόχο τις 1.445 μονάδες, επίπεδο που αν διασπαστεί θα οδηγήσει με δύναμη προς τις 1.500 μονάδες. Πέρα από τις τράπεζες που αποτελούν τον πιο «hot» κλάδο τοποθέτησης των ξένων στο ΧΑ, ακολουθούν ΔΕΗ, Τιτάν, διυλιστήρια, κατασκευές που παραμένουν φθηνές παρά το ράλι που έχουν καταγράψει.

Το ΧΑ άλλωστε μετά από μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι», αρχίζει να βγάζει σημαντικές δυνάμεις, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», αλλά και άλλους «παράγοντες» που για δικούς τους λόγους ανέμεναν μια διόρθωση...να μένουν εκτός...παρακολουθώντας το ράλι, με την αγορά να έχει γυρίσει και τη μακροπρόθεσμη τάση της σε ανοδική.

Όπως έχει αποτυπωθεί ήδη από τις αρχές του έτους, οι τράπεζες είναι αυτές που θα σύρουν και φέτος το χορό της ανόδου, με τις μετοχές και των τεσσάρων να απογειώνονται προς νέα πολυετή υψηλά. Οι προφανείς καταλύτες είναι τα μερίσματα που θα δώσουν και η ισχυρή και βιώσιμη κερδοφορίας τους, με την αναβάθμιση του ισχυρότερου οίκου αξιολόγησης, της Moody's να έρχεται (και για τις τράπεζες πέρα από την οικονομία), ενώ έπεται η ένταξη του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση, οδηγώντας σε ένα πολύ μεγάλο re-rating, όπως έχει τονίσει το insider.gr.

Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεόραση του Bloomberg, «υπάρχει τεράστια αισιοδοξία για την Ελλάδα μετά τις περυσινές διπλές εκλογές και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας». Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε ειδικότερα στο υπέρμετρο ενδιαφέρον για την πώληση μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ πριν από λίγους μήνες αλλά και για την IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει και η πώληση της Τράπεζας Πειραιώς όπου καταγράφεται επίσης τεράστια ζήτηση. «Είναι πιθανό να γίνει τις επόμενες εβδομάδες και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι άλλη μία επιτυχημένη πώληση», είπε.

Για τη δυνατότητα των επενδυτών να λάβουν μέρος σε αυτό το success story, ο κ. Πατέλης είπε πως «η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μια σχετικά μικρή χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο η επικείμενη διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν».

Παράλληλα, ιστορικό υψηλό κερδοφορίας θα καταγράψει το 2023 o όμιλος Titan Cement International, σύμφωνα με μια συνοπτική ενημέρωση που παρέχει, ενόψει των ετήσιων αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν στις 13 Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από τα τρέχοντα μη ελεγμένα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, οι πωλήσεις για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2.540 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη (EBITDA) αναμένεται να υπερβούν τα 535 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 331 εκατ. ευρώ το 2022), χάρη στην ισχυρή ζήτηση σε όλα τα κύρια προϊόντα, σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, τα οφέλη από την αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα -ως αποτέλεσμα των επενδύσεων- και τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης οι αγοραστές κινητοποιήθηκαν ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα την αποτίμηση του ομίλου, με το ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους να ξεπερνά το 20%.

Από την άλλη, μετά από ένα έτος ισχυρών πιέσεων για την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς ο ευρύτερος κλάδος παγκοσμίως πιέστηκε λόγω των υψηλών επιτοκίων και της νευρικότητας γύρω από το πλαίσιο πράσινης μετάβασης, η μετοχή της εισηγμένης αρχίζει να βγάζει αντίδραση, ενώ και η φήμες για κυοφορούμενο ντιλ εκτόξευσαν τη μετοχή, με τζίρο που ξεπέρασε τα 9,3 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτη κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 1.424,36 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τελικώς τα 115 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,05%, ενώ ο ΔΤΡ κέρδισε το θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες με την Alpha να ξεχωρίζει, φτάνοντας στις 1.241,74 μονάδες. Το πέρασμα πάνω από τις 1.242 μονάδες θα δώσει ισχυρό push στις τράπεζες που θα στείλε το δείκτη προς τις 1.300 μονάδες.

Παράλληλα, ο ΓΔ φλερτάρει εντόνως με την έξοδό του από το άνω μέρος του ανοδικού καναλιού των 1.425-1.430 μονάδων, που όπως αναφέρθηκε θα οδηγήσει προς τις 1.445 με 1.500 μονάδες σε πρώτο βαθμό.

Πέρα από τις τράπεζες, οι μετοχές που ξεχώρισαν ήταν της Τέρνα Ενεργειακής με ράλι 4,7% στα 16,25 ευρώ, της Τιτάν στο 3,41% και τα 25,80 ευρώ που σηματοδοτούν νέο πολυετές υψηλό και του ΟΤΕ που ενισχύθηκε κατά 1,65% και τα 14,16 ευρώ.

Οι τρεις αυτές μετοχές, έχοντας και βοήθειες από τη ΔΕΗ (0,67%), τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,97%) και την ΕΕΕ (0,38%) αλλά και την απορρόφηση της προσφοράς στις τράπεζες οδήγησαν τον ΓΔ υψηλότερα.

Ως προς τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η μετοχή κατέγραψε νέο υψηλό 52 εβδομ. φτάνοντας τα 14,58 ευρώ με ράλι 10,79% από τις αρχές του έτους.

Από την άλλη, πιέσεις πέρασα σε Motor Oil με χαρακτήρα profit taking, υποχωρώντας κατά 2,64% μετά το 14,73% από τις αρχές του έτους, με την ΕΧΑΕ στο -3,18% την Autohellas στο -1,88%, τη Lamda στο -1,21% και τη Μυτιληναίος στο -0,75%.

Ήπιες μεταβολές, για Jumbo, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ενώ πτώση 1,64% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ στα 16,18 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intralot: Διεκδικεί νέα συμβόλαια, σημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης

Κατώτατος μισθός: Από 4% έως 16,5% οι προτάσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων για την αύξηση του Απριλίου

Δάνεια πάνω από 40 δισ. ευρώ έχουν «γιατρέψει» οι Εταιρείες Διαχείρισης 

gazzetta
gazzetta reader insider insider