«Πράσινο 3x3» για τις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο 3x3» για τις ευρωαγορές
Κέρδη για 3η συναπτή συνεδρίαση πέτυχαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό momentum.

Κέρδη για 3η συναπτή συνεδρίαση πέτυχαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό momentum με τους επενδυτές να αναλύουν μία πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατέγραψαν αύξηση κατά 3,4%, περισσότερο από το αναμενόμενο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο όταν μειώθηκαν κατά 3,3%. Η μηνιαία αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2021.

Το ανοδικό κλίμα στήριξαν και οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που εκτιμούν πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να υποχωρεί, και η αύξηση των πραγματικών μισθών και η ανθεκτική αγορά εργασίας θα πρέπει να υποστηρίξουν την άνοδο της κατανάλωσης. Παρά τα μειωμένα περιθώρια κέρδους, οι επενδύσεις πρόκειται να ωφεληθούν από τη σταδιακή χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών και το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Stoxx 600 κέρδισε 0,62% στις 491 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 0,46% στις 4.765 μονάδες. Όσον αφορά τους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 17.117 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκανε άλμα 1,50% στις 7.711 μονάδες, ενισχυμένος από τα νέα από την Βρετανία, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 7.768 μονάδες με +0,32%. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ήταν ο μοναδικός «χαμένος» καθώς υποχώρησε 0,41% και τις 9.886 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB με κέρδη 0,12% έφτασε τις 31.732 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της NatWest έκανε ράλι 6%, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής τράπεζας πως σημείωσε 20% αύξηση στα κέρδη προ φόρων για ολόκληρο το 2023, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις ολόκληρου του έτους. Συγκεκριμένα ανέφερε κέρδη 6,2 δισ. λιρών, σε σύγκριση με τα 5,95 δισ. των αναλυτών.

Υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Eni στο δ' τρίμηνο του 2023, καθώς ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός κατάφερε να ισοσταθμίσει την κάμψη στους τομείς των χημικών και της διύλισης μέσω της δραστηριότητας του τομέα φυσικού αερίου και LNG. Ειδικότερα, ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 1,64 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 1,63 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, ωστόσο, ήταν 34% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.

Σε μια συμφωνία - σταθμό κατέληξαν η Ryanair και η TUI, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη θα μπορεί πλέον να προσφέρει θέσεις και αποσκευές σε πτήσεις της Ryanair στους πελάτες της ως μέρος των ταξιδιωτικών τους πακέτων, υπό την προϋπόθεση ότι η ταξιδιωτική εταιρεία δεν θα υπερχρεώνει τους πελάτες της για τα προϊόντα της αεροπορικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕπ: Νέο δάνειο 143 εκατ. ευρώ - Παρουσιάζει αποτελέσματα του 2023 για την Ελλάδα με συμφωνίες 2,5 δισ. ευρώ

Θεσσαλονίκη: Έως το τέλος του 2025 εννέα έργα πολιτισμού που «αγγίζουν» τα 10 εκατ. ευρώ

Η StiQ έγινε το πρώτο μεγάλο cloud kitchen στη ΝΑ Ευρώπη - Συγκέντρωσε 10 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider