Eni: Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις τα κέρδη στο δ' τρίμηνο παρά την ετήσια «βουτιά» κατά 38%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eni: Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις τα κέρδη στο δ' τρίμηνο παρά την ετήσια «βουτιά» κατά 38%
Για το σύνολο του 2023, τα καθαρά κέρδη της ιταλικής εταιρείας ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 38% σε σχέση με το 2022.

Υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Eni στο δ' τρίμηνο του 2023, καθώς ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός κατάφερε να ισοσταθμίσει την κάμψη στους τομείς των χημικών και της διύλισης μέσω της δραστηριότητας του τομέα φυσικού αερίου και LNG.

Ειδικότερα, η Eni ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 1,64 δισ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου, υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 1,63 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, ωστόσο, ήταν 34% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBIT) της Eni για το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Για το σύνολο του 2023, τα καθαρά κέρδη της ιταλικής εταιρείας ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 38% σε σχέση με το 2022, έτος κατά το οποίο οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Η Eni αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του προς διανομή μερίσματος καθώς και τις εκτιμήσεις της για τη χρήση του 2021 στις 14 Μαρτίου.

«Τα οικονομικά μας αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Claudio Descalzi σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή. «Η δημιουργία ταμειακών ροών 16,5 δισ. ευρώ πριν από τις συναλλαγές κεφαλαίου κίνησης μας έδωσε σημαντικό περιθώριο για τις σημαντικές ταμειακές αποδόσεις προς τους μετόχων ύψους 4,8 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο τομέας φυσικού αερίου και LNG κατέγραψε προσαρμοσμένα EBIT ύψους 680 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα διαιτησίας μεταξύ της Eni και της γερμανικής Uniper, καθώς η τελευταία διατάχθηκε από διαιτητικό δικαστήριο να καταβάλλει 550 εκατομμύρια ευρώ στην Eni για σύμβαση προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου που έληγε το 2022.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων, η μετοχή της Eni υποχωρεί κατά περίπου 1% στις συναλλαγές της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Shell: H παγκόσμια ζήτηση LNG θα εκτοξευτεί κατά 50% ως το 2040

gazzetta
gazzetta reader insider insider