«Κράχτης» για το ΧΑ το «Ελ. Βενιζέλος» - Νέα κατοχύρωση κερδών στο ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κράχτης» για το ΧΑ το «Ελ. Βενιζέλος» - Νέα κατοχύρωση κερδών στο ταμπλό
Το «Ελ. Βενιζέλος» αναμένει το ΧΑ για να κινηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και δεικτοβαρείς μετοχές.

Τελ. ενημέρωση 14:30

Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι αρχίζουν πλέον να πείθονται πως και το 2024 μπορεί να αποτελέσει μια δυνατή χρονιά για το Χρηματιστήριο. Η αγορά βρίσκεται σε πολυετή υψηλά επίπεδα και πλέον στοχεύει προς τις 1.380 που θα ανοίξει το δρόμο για να μπει σταδιακά το δύο μπροστά...!

«Τεχνικά φαίνεται να κινούμαστε με κάποιες αποκλίσεις παρόλα αυτά και από την στιγμή που τα stop μας έχουν έρθει αισθητά ψηλά μπορούμε να συντηρήσουμε την βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία μας. Το 1.345 στον ΓΔ συντηρεί βραχυπρόθεσμα την τάση ενώ μία κατοχύρωση του 1.365 αναγκαστικά θα δώσει εκτόνωση. Θυμίζουμε ότι το ημερήσιο στοπ στον ΓΔ είναι οι 1.319 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας με αρκετές πιθανότητες το επίπεδο να ανέβει ακόμα πιο κοντά. Υπενθυμίζουμε πως ουσιαστικά τα επίπεδα που διαπραγματευόμαστε τεχνικά είναι οι παρυφές των στηρίξεων του 2003 και 2008 αλλά και η κορυφή του 2014.

Ουσιαστικά μία επιβεβαιωμένη αλλαγή επιπέδου δεν έχει ιδιαίτερες αντιστάσεις ανοδικά. Η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι αν μας προλάβει μία διόρθωση ή αυτό θα συμβεί άμεσα. Φυσικά δεν υπάρχει απάντηση οπότε τα stop μας είναι και η λύση και απάντηση στο τι θα κάνει η αγορά και παράλληλα και εμείς με τα χαρτοφυλάκια μας. Στα στατιστικά για το 2024 ο ΓΔ κερδίζει 5,24%, ο Ftse25 6,03%, ο τραπεζικός 8,02% και ο ftsem έκανε την μεγάλη επίθεση και πέρασε σε κέρδη της τάξεως του 3,90% καταγράφοντας νέα υψηλά 14 ετών!», αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «το πολύ θετικό είναι ότι πλέον ψάχνουμε να βρούμε απαισιόδοξους με το κιάλι και εκτός από εφόσον και αν και ίσως όλοι βλέπουν το Ελληνικό χρηματιστήριο αισιόδοξα για το μέλλον. Άλλωστε τα χρήματα που μπαίνουν είναι και η απόδειξη για το τι μπορεί να περιμένουμε μπροστά».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ζήτηση που εκδηλώνεται για τη δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος είναι εκρηκτική και αρκετοί παράγοντες της αγοράς ποντάρουν σε μια υπερκάλυψη της τάξεως των εννέα με δέκα φορών από τη μεριά του retail. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ζήτηση θα χτυπήσει κόκκινο μέχρι την Πέμπτη (ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ οι προσφορές), ενώ από την μεριά των ειδικών επενδυτών η υπερκάλυψη αναμένεται να κινηθεί στις 2-3 φορές, με το ειδικό βάρος να πέφτει στους ξένους που πιθανότατα «θα ορίσουν» και την τιμή. Να σημειωθεί επίσης πως οι όποιες ρευστοποιήσεις βγήκαν στο ταμπλό τις προηγούμενες ημέρες και η δεύσμευση των κεφαλαίων από εγχώριους επενδυτές του retail και μη χώρις να λάβουν να αναμενόμενα από τη δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος θα φέρει μια σημαντική ροή κεφαλαίων στα υπόλοιπα μεγάλα χαρτιά που θα δώσει μια έξτρα ώθηση.

Επιπλέον, η τόσο ισχυρή ζήτηση που εκδηλώνεται για το ΔΑΑ από ξένους κυρίως παίκτες αναμένεται να αποτελέσει έναν ισχυρό «κράχτη» για την αγορά.

Παράλληλα, σαφή ένδειξη ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη επενδυτική βάση και υψηλότερες αποτιμήσεις αποτελούν οι ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της Alpha Finance.

Το 2023 σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική χρονιά για το ΧΑ, με τον ΓΔ να «κλείνει» 39% υψηλότερα σε επίπεδο έτους και την συναλλακτική δραστηριότητα 40% υψηλότερα σε σχέση με την τελευταία 5ετία, αναφέρει στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή. Παράλληλα, η Alpha Finance διαβλέπει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο του ΧΑ, ως αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, οι εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ισχυρά κέρδη και τη νέα χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής τους δυναμικής. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση σε επίπεδο ΓΔ παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου, δικαιολογώντας έτσι μία πιθανή άνοδο περίπου 15-25% του ΓΔ για φέτος.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,44% στις 1.354,90 μονάδες, με τον τζίρο οριακά να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,57% στις 3.292,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,50% στις 1.141,07 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ καταγράφει οριακή άνοδο 0,15% ενώ πτωτικά κινούνται Alpha και η Eurobank στο -1,76%. Κέρδη 0,87% για την Πειραιώς.

Απώλειες άνω του 1% για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ στο -0,93% βρίσκεται η Mytilineos με τη ΜΟΗ στο -1,54%. Ισχυρό profit taking για Τέρνα Ενεργειακή, Intracom και Cenergy.

Υψηλότερα ΕΛΠΕ, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ράλι για ΕΛΧΑ και ΒΙΟ με την Ελλάκτωρ στο 0,61%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την επίσπευση της διαβούλευσης- Πού «κλειδώνει» η αύξηση

Το πρώτο concept store Coffeeway στο Χαλάνδρι... το νέο στοίχημα της Cafetex

Με γενναία προκαταβολή ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» - Έρχεται και η Κοινωνική Αντιπαροχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider