Μικρή πτώση για το πετρέλαιο παρά την αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρή πτώση για το πετρέλαιο παρά την αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 14 σεντς ή περίπου 0,2% στα 78,15 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate έχασε 38 σεντς, ή περίπου 0,5%, στα 72,30 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρώς τη Δευτέρα, κατοχυρώνοντας τα κέρδη άνω του 2% της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς φαίνεται πως ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στην παραγωγή αργού είναι περιορισμένος κι οδήγησε σε κατοχύρωση κερδών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 14 σεντς ή περίπου 0,2% στα 78,15 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate έχασε 38 σεντς, ή περίπου 0,5%, στα 72,30 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο ανά βαρέλι νωρίτερα σήμερα, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη, λόγω της αργίας για την Martin Luther King Day στις ΗΠΑ.

Αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων απέφυγαν την Ερυθρά Θάλασσα και πολλά δεξαμενόπλοια άλλαξαν πορεία την Παρασκευή, αφού οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη. Επίσης η σύγκρουση καθήλωσε τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου που ταξίδευαν στην περιοχή.

Ο επικεφαλής των Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι επιθέσεις στα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν. Ένας βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από μαχητές των Χούθι έπληξε τη Δευτέρα ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο ανήκει και διαχειρίζεται από τις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει απώλειες στην προσφορά πετρελαίου, αλλά η διαταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα σφίγγει έμμεσα την αγορά κρατώντας 35 εκατομμύρια βαρέλια για περισσότερο στη θάλασσα, λόγω των μεγαλύτερων ταξιδιών που πρέπει να κάνουν οι ναυλωτές για να αποφύγουν τυχόν επιθέσεις, γράφουν αναλυτές της Citi.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αντιμετωπίζουν ψυχρές καιρικές συνθήκες που διακόπτουν μέρος της παραγωγής πετρελαίου. Η παραγωγή πετρελαίου της Βόρειας Ντακότα έχει μειωθεί κατά 400.000-425.000 βαρέλια ημερησίως λόγω του ακραίου ψύχους και των σχετικών λειτουργικών προβλημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν

Ισραήλ: Οι Παλαιστίνιοι θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση στη Γάζα, όταν η Χαμάς δεν θα είναι απειλή

Μέση Ανατολή: «Άμεση εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας ζητά εκ νέου ο ΓΓ του ΟΗΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider