Wall: Άλμα 200 μονάδων και 9Χ9 για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall: Άλμα 200 μονάδων και 9Χ9 για τον Dow Jones
Ακόμα πιο ψηλά έκλεισαν οι δείκτες στην Wall Street την Τρίτη, καταγράφοντας νέα ρεκόρ και πλησιάζοντας πολύ κοντά στα all-time υψηλά τους.

Ακόμα πιο ψηλά έκλεισαν οι δείκτες στην Wall Street την Τρίτη, καταγράφοντας νέα ρεκόρ και πλησιάζοντας πολύ κοντά στα all-time υψηλά τους. Η αισιοδοξία που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα οι ενδείξεις της Fed πως θα προχωρήσει μέσα στο 2024 σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, καλά κρατεί και όσο και να προσπαθούν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να ρίξουν τους τόνους και τις προσδοκίες, το ράλι στο κλείσιμο της χρονιάς δεν δείχνει σημάδια κάμψης.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 37.557 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,68%, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 4.768 μονάδες και o Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,66% στις 15.003 μονάδες. Με τα σημερινά κέρδη, ο S&P 500 απέχει μόλις 0,7% για να ξεπεράσει το ρεκόρ του και 1,2% για να ισοφαρίσει το ενδοσυνεδριακό υψηλό του, και με τα δυο να έχουν σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2022. Και οι τρεις δείκτες είναι καθοδόν για να τερματίσουν τον Δεκέμβριο με κέρδη. Ο S&P 500 καταγράφει μηνιαία άνοδο άνω του 4%, προερχόμενο από το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο θετικό σερί του από το 2017. Ο Dow και ο Nasdaq ανεβαίνουν κατά 4% και 5% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Walgreens Boots Alliance είχε την καλύτερη απόδοση στον Dow, ανεβαίνοντας 3%, ενώ εκείνες των Enphase Energy και First Solar ήταν εκείνες που έδωσαν ώθηση στον S&P 500, ανεβαίνοντας παραπάνω από 6% και 5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές ενέργειας υπεραπέδωσαν, με τον κλάδο του S&P 500 να κερδίζει πάνω από 1% καθώς ανέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Η μετοχή της Occidental Petroleum ενισχύθηκε πάνω από 2%, και των Halliburton και Exxon Mobil πάνω από 1% αντίστοιχα.

Στην αγορά του πετρελαίου, η ανησυχία παραμένει μεγάλη καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει την αγορά. Με τις ναυτιλιακές εταιρείες να αποσύρονται η μία μετά την άλλη, το περιοδικό «gCapitain», αναφέρει πως πολλές από αυτές έχουν αρχίσει συνομιλίες με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με την ελπίδα ότι θα δρομολογηθεί μια ναυτική αποστολή αυτού του είδους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την παροχή προστασίας των νηοπομπών.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η κατακόρυφη υποχώρηση και αποκλιμάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, αναμένεται να φέρει συντομότερα και με πιο «επιθετικό» τρόπο τις μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Όπως υποστηρίζει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC στις 20 - 21 Μαρτίου, ενώ δηλώνει «bullish» για την αμερικανική οικονομία αναμένοντας ανάπτυξη της τάξεως του 2% το 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιχείρημα για μια μακρά σειρά διαδοχικών μειώσεων κατά 25 μονάδες βάσης είναι ισχυρότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ακόμη πιο ήπια.

Μάκρο

Αναπάντεχη άνοδο κατέγραψε η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, επωφελούμενη από την έλλειψη υφιστάμενων κατοικιών στην αγορά και παρέχοντας ενδείξεις ότι η κρίση στα οικιστικά ακίνητα χαλαρώνει. Οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν 14,8% τον περασμένο μήνα σε 1,56 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκε την Τρίτη. Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπε ρυθμό 1,36 εκατομμυρίων κατοικιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Ξανά στα «πράσινα» μετά τις χθεσινές απώλειες

Πετρέλαιο: Back-to-back κέρδη μετά την παύση διέλευσης πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα

Θετικό πρόσημο επέλεξε ο χρυσός

gazzetta
gazzetta reader insider insider