Πετρέλαιο: Back-to-back κέρδη μετά την παύση διέλευσης πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Back-to-back κέρδη μετά την παύση διέλευσης πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα
Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημείωσαν τα futures πετρελαίου, καταλήγοντας σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημείωσαν τα futures πετρελαίου, καταλήγοντας σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για πιθανές διαταράξεις στην τροφοδοσία αλλά και για μεγάλη άνοδο στις τιμές. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις, έχουν διακόψει τη διέλευση των πλοίων τους από το πέρασμα αυτό, στον απόηχο των επιθέσεων από αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή στον κόσμο, η Maersk, ανακοίνωσε ότι αλλάζει το δρομολόγιο ορισμένων πλοίων, ώστε να κάνουν τον γύρο της Αφρικής και να περάσουν από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, ενώ από χθες η BP αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που σταμάτησε τις διελεύσεις στα δεξαμενόπλοιά της. Αν και ο μεγαλύτερος βρετανικός ανταγωνιστής της BP, η Shell, έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις εξελίξεις, αναλυτές ανησυχούν ότι αν και άλλες πετρελαϊκές ακολουθήσουν την ίδια τακτική, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν ξανά.

Υπό αυτό το ρευστό κλίμα, το συμβόλαιο αργού τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,28 δολάρια ή 1,6% στα 79,23 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε 97 σεντς ή 1,3% τερματίζοντας στα 73,44 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι της Υεμένης δήλωσαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι μπορεί να προχωρούν σε θαλάσσια επιχείρηση περίπου ανά 12 ώρες.

Η κατάσταση αυτή έχει εκτοξεύσει και τα ασφαλιστικά κόστη που πληρώνουν οι πλοιοκτήτες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου αυξάνουν σταδιακά το ασφάλιστρο κάλυψης κινδύνων πολέμου (war risk premium) και πλέον έχει αγγίξει το 0,5% - 0,7% από 0,07% που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα, μόλις χθες επέκτειναν την γεωγραφική ζώνη επικινδυνότητας της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με το κλαδικό περιοδικό «gCapitain», ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες είχαν ήδη αρχίσει συνομιλίες με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με την ελπίδα ότι θα δρομολογηθεί μια ναυτική αποστολή αυτού του είδους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την παροχή προστασίας των νηοπομπών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στυλιανίδης: Μείζον πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Ανησυχία για άνοδο των τιμών πετρελαίου

«Έκρηξη» επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τη «στροφή» προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider