Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones
Με τα νέα των σταθερών επιτοκίων να καταφθάνουν από Fed αλλά και ΕΚΤ, οι δείκτες στην Wall Street δείχνουν διάθεση να ξεπεράσουν τα χθεσινά ρεκόρ που κατέγραψαν.

Τελευταία ενημέρωση: 19:28

Να χτίσουν επάνω στο χθεσινό ράλι προσπαθούν την Πέμπτη οι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν ως θετική την ανακοίνωση της Fed να προχωρήσει σε τρίτο συνεχόμενο «πάγωμα» των επιτοκίων και τουλάχιστον τρεις μειώσεις μέσα στο 2024. Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην FOMC ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου σε εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%. Την ίδια στιγμή, σήμερα προστέθηκαν και τα καλά νέα σχετικά με την αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ αλλά και τις αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,47% στις 37.263 μονάδες, συνεχίζοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο S&P 500 κερδίζει 0,54% στις 4.732 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,46% στις 14.802 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Adobe υποχωρεί κατά 5,58% συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικού guidance για το οικονομικό έτος 2024. Επίσης, άλμα σχεδόν 12% πραγματοποιεί η μετοχή της Moderna μετά τις πληροφορίες πως το πειραματικό εμβόλιο που έχει δημιουργήσει μαζί με την Merck κατά του καρκίνου, βοήθησε στον περιορισμό κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής σε ασθενείς με μελάνωμα μετά την χρήση τριών ετών.

Χθες ο Dow Jones έκλεισε σε ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τις 37.000 μονάδες για πρώτη φορά. Επίσης, οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε υψηλό 52 εβδομάδων. Ο S&P αναμένεται να φτάσει σύντομα στα επίπεδα ρεκόρ του Dow, καθώς ο δείκτης είναι 2% μακριά από το ρεκόρ των 4.796,56 μονάδων που είχε κλείσει τον Ιανουάριο του 2022. Ο Nasdaq από την άλλη απέχει 9% από το ρεκόρ του.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο 4%.Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4 % αντιστοίχως, ενώ από το δεύτερο μισό του 2024 ξεκινά η μείωση του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Εξαίρεση δεν αποτελεί η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% προαναγγέλλοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο». Ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε σε ετήσιο 4,6% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, αλλά απέχει ακόμα από τον στόχο του 2%.

Μάκρο

Αύξηση κατά 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μικρή μείωση κατά 0,1%. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 0,2%.

Επίσης, κατά 0,4% υποχώρησαν οι τιμές εισαγωγών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ καταγράφοντας μείωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Εξαιρουμένων των τιμών των καυσίμων οι τιμές εισαγωγών καταγράφουν οριακή αύξηση 0,2%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση της τάξεως του 0,8%.

Στο πεδίο της απασχόλησης τώρα, κατά 19.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλά καλά νέα για την Ελλάδα: Έρχεται πόρισμα των θεσμών και αποπληρωμή δανείου

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η J.P. Morgan μέχρι το 2025 - Αυξάνει τις τιμές στόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider