Wall Street: Ξέφρενη «κούρσα» μετά τη Fed - Για πρώτη φορά πάνω από τις 37.000 μονάδες ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ξέφρενη «κούρσα» μετά τη Fed - Για πρώτη φορά πάνω από τις 37.000 μονάδες ο Dow Jones
Όχι απλά κατάφερε να μετατρέψει σε ράλι μία υποτονική και επιφυλακτική συνεδρίαση, αλλά η ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Fed έγινε η θρυαλλίδα για νέα ρεκόρ. «Άλμα» 500 μονάδων για τον βιομηχανικό δείκτη.

Όχι απλά κατάφερε να μετατρέψει σε ράλι μία υποτονική και επιφυλακτική συνεδρίαση στη Wall Street, αλλά η ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Fed έγινε η θρυαλλίδα για νέα ρεκόρ στέλνοντας τον Dow Jones σε ιστορικά υψηλά άνω των 37.000 μονάδων για πρώτη φορά.

Και τούτο διότι νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί το τρίτο συνεχόμενο «πάγωμα» επιτοκίων από την Fed, μαζί με το «σινιάλο» για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, προκαλώντας ενθουσιασμό στις αγορές.

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να διατηρείται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην FOMC ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου σε εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%.

Μαζί με την απόφαση να παραμείνουν σε παύση, τα μέλη της επιτροπής προανήγγειλαν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, ενδεχομένως στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας έκαστη, μια πιο επιθετική από ό, τι είχαν υποδείξει προηγουμένως οι αξιωματούχοι.

Το dot plot της επιτροπής με τις προσδοκίες των μελών δείχνει άλλες τέσσερις περικοπές το 2025, ή μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα. Τρεις ακόμη μειώσεις το 2026 θα μειώσουν το επιτόκιο μεταξύ 2%-2,25%, κοντά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αν και υπήρχε σημαντική διασπορά στις εκτιμήσεις για τα τελευταία δύο χρόνια.

Ως πιθανή ένδειξη ότι οι αυξήσεις τελείωσαν, η ανακοίνωση ανέφερε ότι η επιτροπή θα λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες για «οποιαδήποτε» περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής, μια λέξη που δεν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε πως νέες αυξήσεις επιτοκίων δεν «βγαίνουν από το τραπέζι» αν και δεν μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα πιθανές, ενώ ταυτόχρονα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η οικονομία των ΗΠΑ να πέσει σε ύφεση κατά το επόμενο έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones «εκτοξεύτηκε» 512 μονάδες ή 1,4% στις 37.090 μονάδες, ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.707 μονάδες με κέρδη 1,37%, και ο Nasdaq με άνοδο 200 μονάδων ή 1,38%, έφτασε στις 14.733 μονάδες.

Μάκρο

Αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σε μια ακόμα ένδειξη χαλάρωσης του πληθωρισμού. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 0,1% στον δείκτη τιμών παραγωγού. Παράλληλα, η αύξηση στις τιμές παραγωγού τους τελευταίους 12 μήνες, επιβραδύνθηκε στο 0,9% από 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ σε ετήσιο επίπεδο η αύξηση επιβραδύνθηκε στο 2,5 από 2,8%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Εμπορεύματα

Επέκτεινε τα κέρδη του την Τετάρτη ο χρυσός, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις στα δεκαετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ (Treasuries) ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον στραμμένο στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed. Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1.982 δολάρια, ενώ το συμβόλαιο χρυσού σημείωσε άνοδο 0,25% στα 1.998 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Κέρδη άνω του 1% σημείωσε την Τετάρτη το πετρέλαιο μετά από την μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed που έδειξαν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,02 δολάρια ή 1,39% στα 74,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 86 σεντς ή 1,25% τερματίζοντας στα 69,47 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Ανοδική ορμή για τις τράπεζες με φόντο τις 1.300 μονάδες

Γερμανία: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για το κλείσιμο της «τρύπας» των 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Ευρωαγορές: Οριακά κινήθηκε ο Stoxx με το βλέμμα στη νομισματική πολιτική

gazzetta
gazzetta reader insider insider