Χρηματιστήριο: Συνέχεια στη συσσώρευση - Αδυναμία αντίδρασης στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχεια στη συσσώρευση - Αδυναμία αντίδρασης στις τράπεζες
Συνεχίζεται το αρνητικό σερί για τις τράπεζες που ψάχνουν μια δυναμική αντίδραση.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μετακύλιση των θέσεων στα παράγωγα, η αγορά θα παραμένει σε ένα υποτονικό τέμπο, καθώς ούτε το διεθνές ράλι δείχνει ικανό να δώσει στην αγορά μια ανάσα και ειδικά στις τράπεζες.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει για όλο τον Δεκέμβριο έρμαιο του roll over στα παράγωγα αλλά και του placement που έγινε στα ΕΛΠΕ, καθώς πολλοί εγχώριοι επενδυτές πήραν κέρδη από τις τράπεζες για να μπουν στο placement, με ελάχιστο μερίδιο τα 100 χιλ. που ήθελε ως συμμετοχή. Συνεπώς από αύριο όπου κάπως θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα στα ΕΛΠΕ με τις τελευταίες πωλήσεις από τους fast money να ολοκληρώνονται, πιθανώς να δούμε αν θα υπάρξουν εισροές στο δεικτοβαρή κλάδο που μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 6/7 πτωτικές συνεδριάσεις τον Δεκέμβριο...!

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τεχνικά σε μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι. Σε ημερήσιο προβληματίζουν οι ταλαντωτές μας που ψάχνουν μία διόρθωση έστω και χρονικά. ΑΝ άμεσα η αγορά δεν καταφέρει να κινηθεί ανοδικά θα συνεχίσει την πλαγιο πτωτική κίνηση για να κερδίσει στην καλύτερη περίπτωση χρόνο για την συνέχεια. Ο Δεκέμβριος συνήθως είναι μήνας πακέτων και κλεισιμάτων με τους περισσότερους να προετοιμάζονται για το νέο έτος».

Η αγορά όλη την εβδομάδα προτίμησε την συσσώρευση δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς τίτλους της περιφέρειας αλλά και κάποιους τίτλους της μεσαίας να δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Το 1.270 επίπεδο προσπαθεί να συντηρηθεί και θα πρέπει άμεσα να δώσει μία ανοδική κίνηση προς το 1.300 αν δεν θέλει να δοκιμάσει κίνηση στην στήριξη του 1.245 μιας και οι ταλαντωτές μας εφιστούν την προσοχή μας.

Ο τζίρος ουσιαστικά έριξε ταχύτητες με τόσο μικρή διακύμανση με το Placement του 11% των πετρελαίων και συνήθη πακέτα του Δεκεμβρίου να συντηρούν τα νούμερα. Στα ΕΛΠΕ πολύ συγκεκριμένοι οι επενδυτές από το εξωτερικό θυμίζοντας ότι ακόμα μιλάμε για μία ημι δημόσια εταιρία. Φυσικά έχει τεράστιο potential παρόλα αυτά οι περισσότεροι επενδυτές αποφεύγουν το Ελληνικό δημόσιο. Από την άλλη ξεκινάει η διαδικασία πώλησης της Πειραιώς από το ΤΧΣ που δεν νομίζουμε να προλαβαίνει να γίνει μέσα στον μήνα και θα πάει προς το τέλος του α΄ τριμήνου. Το αν θα πουληθεί πακέτο το 27% ή με δόσεις όπως η περίπτωση της Εθνικής θα εξαρτηθεί και από τις αγορές.

Σήμερα, φορείς της κυβέρνησης και της εγχώρια επιχειρηματικής σκηνής θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο της Capital Link για συναντήσεις με επενδυτές με στόχο την προβολή και ενίσχυση του επενδυτικού στόρι.

Στα διεθνή, δεν υπάρχει χρόνος ξεκούρασης για τις αγορές, καθώς μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και γεμάτη νέα δεδομένα εβδομάδα καθώς έχουμε τη του δημοπρασία για treasuries 3 και 10 ετών αλλά και την ερευνα των προσδοκιών των καταναλωτών της NY Fed. Αύριο, Τρίτη, ανακοινώνεται ο πολύ σημαντικός ΔΤΚ των ΗΠΑ και την Τετάρτη υπάρχει η συνεδρίαση της FOMC και αλλά και ο PPI των ΗΠΑ. Την Πέμπτη υπάρχουν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και οι αποφάσεις από την ΕΚΤ, την SNB και την BoE. Τέλος, η Παρασκευή ανακοινώνονται οι τελευταίοι παγκόσμιοι δείκτες flash PMI και τα μηνιαία δεδομένα από την Κίνα. Όλα συνδυαστικά είναι ικανά να κουνήσουν τις αγορές και να πυροδοτήσουν ένα νέο ράλι ή μια ισχυρή διορθωτική κίνηση, εάν απογοητεύσουν. Οι αναλυτές αναμένουν πάντως μια σταθεροποίηση στον πληθωρισμό. Το consensus βλέπει στο +0,3% σε μηνιαία βάση τον δομικό με τη Deutsche Bank στο +0,27% (τον προηγούμενο μήνα +0,23%). Αυτές οι εκτιμήσεις θα οδηγούσαν τον επίσημο πληθωρισμό στο 3,1% σε ετήσια βάση (-0,1 π.μ.) και τον δομικό στο 4% (σταθερός).

Στο ταμπλό ο ΓΔ έκλεισε με ήπια άνοδο για μια ακόμη συνεδρίαση στο 0,03% και στις 1.275,50 μονάδες, με τον τζίρο στα 71,12 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,05% στις 3.077,32 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ξανά κατά 0,25% στις 1.027,71 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ έκλεισε με άνοδο 0,4% στα 5,97 ευρώ, δείχνοντας σήμερα αδυναμια να υπερβεί τη ζώνη των 6 - 6,03 ευρώ, με την Alpha στο 0,4% και τα 1,491 ευρώ και τη Eurobank στο -0,53% και τα 1,60 ευρώ. Απώλειες 1,66% για την Πειραιώς στα 3,074 ευρώ.

Από την άλλη, την αγορά κράτησε το ράλι της Τιτάν που εκτοξεύθηκε κατά 5,58% στα 20,80 ευρώ και σε πολυετή υψηλά, με την Μυτιληναίος στο 1,61% και τα 36,58 ευρώ.

Ισχυρά κέρδη επίσης για τη Viohalco στο 2,80% και τα 5,50 ευρώ, όπως και για την ΕΛΧΑ στο 2,66% και τα 1,93 ευρώ. Μίνι ράλι για ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ αλλά και για τον ΑΒΑΞ στο 4,03% και τα 1,602 ευρώ. Ήπιο profit taking για Intrakat ενώ υψηλότερα κινήθηκε η Intracom και η Entersoft.

Από την άλλη, οι άτσαλες κινήσεις συνεχίζονται με τον ΟΠΑΠ να διολισθαίνει κατά 1,75% πιθανώς λόγω και των τελευταίων εξελίξεων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πτώση 1,38% για ΕΛΠΕ στα 7,17 ευρώ, με τζίρο 11,16 εκατ. ευρώ.

Με αρνητικό πρόσημο ΕΕΕ, ΔΕΗ, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

Titan: Κορυφαία επιλογή για τη Eurobank Equities και νέα υψηλή τιμή στόχος

gazzetta
gazzetta reader insider insider