Πίεση στη Wall Street μετά από πέντε εβδομάδες κερδών - Απώλειες 1% για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πίεση στη Wall Street μετά από πέντε εβδομάδες κερδών - Απώλειες 1% για τον Nasdaq
Ο Dow Jones τον Νοέμβριο κατέγραψε τον καλύτερό του μήνα από τον Οκτώβριο του 2022.

Τελευταία ενημέρωση 22.34

Υποχωρούν οι δείκτες την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν η αγορά βιάζεται παραπάνω απ' όσο πρέπει, μετά από πέντε εβδομάδες κερδών για τον Dow Jones. Την Παρασκευή ο S&P 500 έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ για το 2023, με τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Ιούλιο του 2022, ενώ ο Dow Jones τον Νοέμβριο κατέγραψε τον καλύτερό του μήνα από τον Οκτώβριο του 2022.

Στο ταμπλό ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,20% ή 73 μονάδες στις 36.171 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,63% στις 4.565 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται στο -0,93% στις 14.172 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Alaska Airlines υποχωρεί κατά 16,74% μετά την ανακοίνωση πως θα την εξαγοράσει η Hawaiian Airlines έναντι 1,9 δισ. δολαρίων. Υπό τους όρους της συμφωνίας, η Alaska Air θα καταβάλει 18 δολάρια ανά μετοχή της Hawaiian σε μετρητά, ενώ αναλαμβάνει περίπου 900 εκατ. δολάρια σε χρέος.

Με τις μετοχές να σημειώνουν στασιμότητα, το bitcoin και ο χρυσός καταγράφουν σημαντική άνοδο. Πάνω από το όριο των 40.000 δολαρίων βρέθηκε το bitcoin για πρώτη φορά φέτος τη Δευτέρα στις συναλλαγές της Ασίας, καθώς ενισχύθηκε από την προσδοκία έγκρισης ενός bitcoin ETF και τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σημείωσε άνοδο περισσότερο από 4% τη Δευτέρα στην Ασία σε υψηλό 19 μηνών και διαπραγματεύτηκε έως και στα 41.520 δολάρια, με βάση τα στοιχεία της Coin Metrics. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022 που το bitcoin ξεπέρασε το επίπεδο των 40.000 δολαρίων, σύμφωνα με το LSEG. Ο στόχος πλέον είναι το bitcoin να φτάσει τα 100.000 δολάρια, για στελέχη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων τα οποία βλέπουν την έναρξη ενός νέου bull run που θα οδηγήσει σε υψηλά όλων των εποχών μέσα στο 2024.

Όσο αφορά τον χρυσό, κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις spot τιμές να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου κινούνται σε νέα υψηλά και ενδέχεται να παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC, επικαλούμενοι τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανά ασθενέστερο δολάριο και ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

O αντίστροφος συσχετισμός ανάμεσα στις επιδόσεις του S&P 500 και τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, είναι ο πιο δυνατός εδώ και πάνω από 20 χρόνια, δήλωσε ο Adam Parker, ιδρυτής της Trivariate Research. Πιστεύει πως η πτώση της απόδοσης του ομολόγου τις τελευταίες εβδομάδες, έχει δώσει ώθηση στην πρόσφατη άνοδο των μετοχών.

«Ορισμένοι επενδυτές έχουν ενθαρρυνθεί από την διεύρυνση του ράλι και πιστεύουν πως αυτό είναι μία ένδειξη πως έρχονται καλύτερα πράγματα. Δεν έχουμε πειστεί ακόμη» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως οι χαμηλότερες αποδόσεις έδωσαν ώθηση στις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης τον Νοέμβριο.

O Russell 2000, ο δείκτης σημείο αναφοράς για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σημείωσε άνοδο 8,8% τον Νοέμβριο, διακόπτοντας ένα τρίμηνο σερί απωλειών. Ο Νοέμβριος αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα για τον δείκτη από τον Ιανουάριο του 2023, όταν σημείωσε άνοδο σχεδόν 9,7%.

Μάκρο

Σημαντική πτώση σημείωσαν τον Οκτώβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο εν μέσω της αδύναμης ζήτησης και ενώ τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες.

Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 3,6% τον Οκτώβριο και κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρότερη κάμψη κατά 2,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Ρεκόρ 19 μηνών πάνω από τα 40.000 δολάρια με προσδοκία για έγκριση του ETF και μειώσεις επιτοκίων

Χρυσός: Σε νέα ρεκόρ ωθεί η γεωπολιτική αστάθεια - Ξεπέρασε τα 2.100 δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider