Wall Street: Σε υψηλό έτους έκλεισε ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Σε υψηλό έτους έκλεισε ο S&P 500
Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2023 έκλεισε ο S&P 500 στην Wall Street, μεταφέροντας το ράλι του Νοεμβρίου και στην πρώτη ημέρα του νέου μήνα, με τους επενδυτές να μην επηρεάζονται από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed.

Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2023 έκλεισε ο S&P 500 την Παρασκευή στην Wall Street, μεταφέροντας το ράλι του Νοεμβρίου και στην πρώτη ημέρα του νέου μήνα, με τους επενδυτές να μην δείχνουν να επηρεάζονται από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, με τις οποίες διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι «πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού».

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια αρκετά περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική», είπε ο Πάουελ σε ομιλία στην Ατλάντα, σύμφωνα με το CNBC. «Είμαστε διατεθειμένοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί σκόπιμο να το κάνουμε»

Ο Dow Jones πρόσθεσε 305 μονάδες ή 0,82% στις 36.245 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 4.593 μονάδες. O Nasdaq έκλεισε στις 14.305 μονάδες και στο +0,55% Ο Dow σημείωσε ακόμα ένα υψηλό σήμερα, φέρνοντας τα ετήσια κέρδη του περίπου στο 9%, μετά από τον Νοέμβριο, τον καλύτερο δηλαδή μήνα του εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Οι μετοχές των Ulta Beauty και Boston Properties ήταν εκείνες που οδήγησαν ψηλά τον S&P 500 την Παρασκευή, καταγράφοντας κέρδη περισσότερο από 10,6% η κάθε μία, ενώ η Paramount κέρδισε πάνω από 8,5%.

Η Bank of America προβέπει πως ο S&P 500 μπορεί να φτάσει τις 5.000 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού όπως σημειώνει η Wall Street έχει ήδη ξεπεράσει το σημείο της "μάξιμουμ μακροοικονομικής αβεβαιότητας".

Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή επηρεασμένος και αυτός από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, που ενίσχυσαν τις ελπίδες των traders πως ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ολοκληρώθηκε. Ειδικότερα, η τιμή σποτ του χρυσού άγγιξε τα 2.074 δολάρια ανά ουγγιά, νέο ιστορικό υψηλό, καταγράφοντας άνοδο 1,5%

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άνω του 2% την Παρασκευή, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες καθώς η αγορά είναι σκεπτική για τον τελευταίο γύρο περικοπών παραγωγής από τον OPEC ενώ και τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξάνονται κάθε εβδομάδα.

Επιχειρήσεις

Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασε η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας τον Νοέμβριο, καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία για μόνιμη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG (πρώην Refinitiv), «πρωταθλήτρια» στην αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας τον Νοέμβριο (+14,9%) αναδείχθηκε η Nvidia, με την εταιρεία να πιάνει κεφαλαιοποίηση τα 1,15 τρισ. δολάρια, ενώ στην πρώτη θέση της λίστας με τις εταιρείες με το μεγαλύτερο market cap παραμένει η Apple με 2,95 τρισ. δολάρια και αύξηση 11,2%.

Από κοντά ακολουθεί και η Microsoft, καθώς η κεφαλαιοποίησή της στα τέλη Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2,8 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 12,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider