Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια παραμένει το brent περιμένοντας τον OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια παραμένει το brent περιμένοντας τον OPEC+
Το αργό έχει υποχωρήσει περίπου κατά ένα πέμπτο από τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των άφθονων προμηθειών και των ανησυχιών για το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, ασκώντας πίεση στη συμμαχία των 23 κρατών. 

Επιμένει να διαπραγματεύεται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο την Τρίτη, αν και με σταθεροποιητικές τάσεις, μετά από ένα 4ήμερο πτώσης, ενώ η αγορά αξιολογεί το ενδεχόμενο βαθύτερων περικοπών της παραγωγής από τον OPEC+ έναντι ενδείξεων ότι η παγκόσμια προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση.

Το brent βρίσκεται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι καθώς το σερί των απωλειών διέγραψε ένα 3% από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Το αμερικάνικο αργό είναι κάτω από τα 75 δολάρια. Ο ντε φάκτο ηγέτης του OPEC+, Σαουδική Αραβία, ζήτησε από άλλα μέλη να μειώσουν τα ποσοστά παραγωγής τους για να στηρίξουν τις αγορές, αν και ορισμένοι αντιστέκονται, αναφέρει το Bloomberg.

«Οι ‘αρκούδες’ του πετρελαίου θα πρέπει να προσέχουν να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής για την Ασία στην Mizuho Bank.

Το αργό έχει υποχωρήσει περίπου κατά ένα πέμπτο από τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των άφθονων προμηθειών και των ανησυχιών για το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, ασκώντας πίεση στη συμμαχία των 23 κρατών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι αγορές θα επιστρέψουν σε πλεόνασμα το επόμενο έτος εν μέσω δραματικής επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης.

Μια έρευνα του Bloomberg σε επενδυτές και αναλυτές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναμένουν από τον OPEC+ να λάβει περαιτέρω μέτρα για να συσφίξει την αγορά. Εάν η συμμαχία δεν ανακοινώσει πρόσθετη περικοπή περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα πέραν των περιορισμών από τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με αναλυτές του Eurasia με επικεφαλής τον Raad Alkadiri.

Επιπλέον, μια καταιγίδα στη Μαύρη Θάλασσα σταμάτησε τις φορτώσεις εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου αργού από βασικά λιμάνια της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η καταιγίδα αναμένεται να διαρκέσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών Transneft.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρό ενδιαφέρον για Ελλάδα στο συνέδριο της Morgan Stanley – Τι συζητήθηκε στα τετ–α–τετ των επενδυτών με τους Έλληνες τραπεζίτες

ΥΠΕΝ: Στο πράσινο τιμολόγιο τουλάχιστον το 70% των καταναλωτών – Κρίσιμη η δυνατότητα σύγκρισης των προμηθευτών

Υπεράκτια αιολικά: Σφιχτοί χρόνοι για ανάπτυξη έργων έως το 2030 – Όχι αργότερα από το 2026 οι διαγωνισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider