Χρηματιστήριο: Διάσπαση των 1.262 μονάδων στις δημοπρασίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Διάσπαση των 1.262 μονάδων στις δημοπρασίες
Αδυναμία διάσπασης των 1.260 μονάδων. Πιέσεις σε τράπεζες λόγω κατοχύρωσης κερδών.

Στις δημοπρασίες εμφανίστηκαν εκ νέου οι αγοραστές σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους για να τραβήξουν προς τα πάνω την αγορά και μάλιστα διασπώντας αποφασιστικά την αντίσταση των 1.260 - 1.262 μονάδων.

Το θετικό κλίμα και οι δυνάμεις που αναζητούσε το ΧΑ για να διασπάσει αποφασιστικά το επίπεδο των 1.262 μονάδων, ήρθαν αν και υπήρξαν εκ νέου κάποιες ρευστοποιήσεις προς το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, φέρνοντας νευρικότητα στην αγορά, σε μετοχές όπως στην ΕΤΕ και τη ΜΠΕΛΑ. Η αγορά πλέον μπορεί να αναρριχηθεί προς τις 1.300 μονάδες και προς νέα υψηλά έχοντας πληθώρα εγχώριων καταλυτών, τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων, και την επικείμενη αναβάθμιση από τη Fitch την Παρασκευή.

Παράλληλα, η ενδυνάμωση του εγχώριου επενδυτικού στόρι περνά από το Λονδίνο όπου πραγματοποιείται το roadshow του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley για την παρουσίαση 37 εισηγμένων εταιρειών.

Το προσκλητήριο στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και στις ευκαιρίες που παρουσιάζει δίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθύνθηκε σήμερα το πρωί σε 35 κορυφαίους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, σε συζήτηση με συντονιστή τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Επενδυτικής Τραπεζικής της Morgan Stanley για την περιοχή ΕΜΕΑ. Στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, συμμετέχει επίσης ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος θα μιλήσει σε πάνελ που θα συντονίσει η Ellen Zentner, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στις ΗΠΑ.

Στο roadshow της Morgan Stanley και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και οι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των λοιπών εισηγμένων εταιρειών που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο roadshow είναι ειδικότερα οι: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ TEPNA, ΟΠΑΠ, OTE, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, MYTILINEOS, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, TEPNA Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «μετά και το πετυχημένο placement της Εθνικής όλο και περισσότεροι στρέφουν τα μάτια τους στην Ελληνική αγορά από την στιγμή που πλέον έχει και επενδυτική βαθμίδα. Την Πέμπτη έχουμε και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών με την Εθνική να έχει όλες τις πιθανότητες να μπει στον δείκτη μετά το πετυχημένο placement και με άλλο αέρα. Στο κλείσιμο της εβδομάδας η Fitch θα μας πει με την σειρά της την άποψη της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Τα 9μηνα συνεχίζονται και με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όλα βαίνουν καλώς...».

«Τεχνικά τώρα είμαστε μίαν ανάσα από την κατοχύρωση του επιπέδου 1262 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Αν δει κάποιος το επίπεδο είναι πολύ πιο σημαντικό από το 1300 μιας και πιστεύουμε ότι η κίνηση μπορεί να είναι στην ζώνη των υψηλών μας αν μη τι άλλο. Η συσσώρευση της εβδομάδας που πέρασε έδωσε την αφορμή σε αρκετούς τίτλους και για διαφορετικούς λόγους να δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Στο κλείσιμο της εβδομάδας ο δείκτης πληροφορικής δείχνει ότι μπορεί να υπέρ αποδώσει την επόμενη περίοδο με τον κατασκευαστικό να ακολουθεί. Αν και αν η κίνηση ξεκινήσει δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος θα μείνει εκτός χορού».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ κατάφερε στις δημοπρασίες να υπερπηδήσει το εμπόδιο των 1.262 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο 0,53% στι 1.265,36 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 121,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,26% στις 3.077,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,39% στις 1.057,75 μονάδες.

Πιεστικό περιβάλλον εκ νέου για την ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 1,68% στα 6,074 ευρώ, καθώς φαίνεται να ολοκληρώνεται η ουρά πωλήσεων μετά την απόκτηση των νέων μετοχών από τους μεριδιούχους. Η μετοχή είχε σήμερα τζίρο 28,94 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,27% για τη Eurobank στα 1,66 ευρώ, ενώ ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς στο 0,32%και τα 3,146 ευρώ όπως και η Alpha στο 0,85% και τα 1,55 ευρώ.

Βέβαια από τις τράπεζες ξεχώρισε ξανά η Optima με ράλι 6,65% στα 7,86 ευρώ.

Από την άλλη, η κατοχύρωση κερδών σε τράπεζες, έφερε εισροές σε ΜΟΗ με κέρδη 2,02% στα 24,30 ευρώ, αλλά και σε ΟΠΑΠ (2,14%), Τιτάν (1,67%) και ΕΛΧΑ (5,56%) στα 1,90 ευρώ πλέον.

Κέρδη 1,21% για Μυτιληναίο στα 36,74 ευρώ, ενώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύθηκε κατά 1,05%. Παράλληλα, με την ΕΤΕ πιέστηκε και η Jumbo υποχωρώντας κατά 2,42% στα 24,18 ευρώ, αλλά και τα ΕΛΠΕ και ηπιότερα η Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider