Προσκλητήριο σε επενδυτές στο Λονδίνο ενόψει επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch – Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσκλητήριο σε επενδυτές στο Λονδίνο ενόψει επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch – Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες
Στην Ελλάδα πέφτουν σήμερα και αύριο τα «φώτα» στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται το roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley για την παρουσίαση 37 εισηγμένων εταιρειών. Επενδυτικό κάλεσμα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οικονομικό του σύμβουλο, Αλέξη Πατέλη, τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας σε πάνω από 200 διαχειριστές κεφαλαίων.

Στην Ελλάδα πέφτουν σήμερα και αύριο τα «φώτα» στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται το roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley για την παρουσίαση 37 εισηγμένων εταιρειών.

Το προσκλητήριο στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και στις ευκαιρίες που παρουσιάζει θα δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθυνθεί σήμερα το πρωί σε 35 κορυφαίους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, σε συζήτηση με συντονιστή τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Επενδυτικής Τραπεζικής της Morgan Stanley για την περιοχή ΕΜΕΑ. Στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, συμμετέχει επίσης ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος θα μιλήσει σε πάνελ που θα συντονίσει η Ellen Zentner, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στις ΗΠΑ.

Στο roadshow της Morgan Stanley και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και οι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των λοιπών εισηγμένων εταιρειών που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο roadshow είναι ειδικότερα οι: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ TEPNA, ΟΠΑΠ, OTE, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, MYTILINEOS, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, TEPNA Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η προεξοφλούμενη επιβεβαίωσή της από την Fitch στην αξιολόγηση της 1η Δεκεμβρίου, με την οποία η Ελλάδα θα ενταχθεί στους βασικούς δείκτες ομολόγων που ακολουθούν οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές για τις τοποθετήσεις τους, δημιουργούν ιδανική συγκυρία για το ελληνικό προσκλητήριο στους επενδυτές. Ένα προσκλητήριο που «γράφει» για ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που το 2024 θα είναι διπλάσιοι της Ευρωζώνης, «γράφει» για τον χαμηλότερο πληθωρισμό και την μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης, καθώς επίσης για την ταχύτατη μείωση του δημόσιου χρέους και του κρατικού ελλείμματος.

Μετά τις πρόσφατες αποεπενδύσεις του ΤΧΣ και την επικείμενη το 2024 συνέχεια, οι τράπεζες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρουσιάσεις στο Λονδίνο. Το placement της Εθνικής Τράπεζας κατέδειξε με την μεγάλη επιτυχία του το «επενδυτικό ρεύμα» που υπάρχει για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. Η ζήτηση για μετοχές της ΕΤΕ υπερκάλυψε την προσφορά πάνω από 8 φορές, φέρνοντας στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ, ονόματα όπως αυτά των Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη), Wellington, RWC (μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund) και Robeco (μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων) και με τιμή διάθεσης ανά μετοχή που ενείχε το χαμηλότερο discount πανευρωπαϊκά φέτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομολογιακή έκδοση της Eurobank για την κάλυψη υποχρεώσεων MREL που ακολούθησε, έδειξε την αυξημένη όρεξη των επενδυτών και για τα ομόλογα των τραπεζών. Η έκδοση προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές, με σημαντική γεωγραφική διασπορά, καθώς η Τράπεζα συγκέντρωσε τελικές εντολές από 101 διαφορετικούς επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές, ενώ η Τράπεζα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση που έχει γίνει μέχρι στιγμής μεταξύ αρχικού και τελικού επιτοκίου, επιτυγχάνοντας να δανειστεί 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την προηγούμενη ομολογιακή τράπεζας (Alpha Bank) τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ταλαιπωρία της άυλης τραπεζικής - Ανεξέλεγκτο buyback - Τι θα γίνει με τις τιμές διοδίων για το 2024;

Στο Λονδίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης - Θα συναντηθεί με κορυφαίους επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider