Νέα υψηλά διμήνου για τις ευρωαγορές με ήπια κέρδη και «2x2»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα υψηλά διμήνου για τις ευρωαγορές με ήπια κέρδη και «2x2»
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά από τις τελευταίες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους αναλυτές να «διαβάζουν» τα μηνύματα από Fed και ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενδείξεων για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Με μικρά κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο άγγιξαν νέα υψηλά διμήνου σε μια άνευρη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αναζητούν κατεύθυνση και τις αμερικανικές αγορές κλειστές λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά από τις τελευταίες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους αναλυτές να «διαβάζουν» τα μηνύματα από Fed και ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενδείξεων για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και το ενδεχόμενο μιας μείωσης των επιτοκίων, ενώ στο κάδρο παρέμειναν και οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,3% και ο Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 4.361 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη 1,4% κατέγραψαν οι μεταχές του ενεργειακού κλάδου παρότι το πετρέλαιο συνέχισε να υποχωρεί μετά την αναβολή της κρίσιμης συνεδρίασης του OPEC+, όπου αναμενόταν να συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής μαύρου χρυσού. Αντίθετα, οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση 1%.

Στους επιμέρους δείκτες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,23% στις 15.994 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,19% κλείνοντας στις 7.483 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,24% στις 7.277 μονάδες τερμάτισε τις συναλλαγές της ημέρας ο γαλλικός ο CAC 40.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 9.905 μονάδες, ενώ κέρδη 0,28% κατέγραψε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κλείνοντας στις 29.235 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων εάν χρειαστεί, ακόμα και αν αυτό δεν αποτελεί το «βασικό σενάριο», όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ στην Αθήνα στις 25-26 Οκτωβρίου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπογράμμισαν την ανάγκη να είναι επίμονοι, αλλά και σε επαγρύπνηση, αποφεύγοντας μια αδικαιολόγητη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.

Μάκρο

Νέα συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε η S&P Global για το τρίτο τρίμηνο, κάνοντας όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο διολίσθησης της νομισματικής ένωσης σε ύφεση. Ο δείκτης PMI της S&P Global συρρικνώθηκε ξανά τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο 47,1 και αν και ξεπέρασε τις προβλέψεις, σηματοδοτεί τον έκτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση. Οι μετρήσεις τόσο για τη μεταποίηση όσο και για τις υπηρεσίες έδειξαν παρόμοια τάση.

Σε επιμέρους στοιχεία, «πάτησε φρένο» ο ρυθμός συρρίκνωσης της Γερμανίας τον Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με τον PMI του S&P Global η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα και λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Αντίθετα, η δραστηριότητα στη Γαλλία παρέμεινε σε σταθερά καθοδική πορεία αυτόν τον μήνα. Ο PMI της S&P Global σημείωσε μικρή μεταβολή στο 44,5, πολύ κάτω από το όριο των 50 που υποδηλώνει οικονομική επέκταση.

Xθες, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε πως τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό τους ή ακόμα και στο σημείο κορύφωσης. Μιλώντας σε συνέδριο του think tank Osservatorio Giovani Editori, ο διοικητής της Bundesbank τόνισε πως «σίγουρα βρισκόμαστε κοντά επίπεδο που θεωρώ κορυφή» απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν θα πρέπει να αναμένονται νέες αυξήσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν «αναλόγως με τα δεδομένα».

Επίσης χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024, εξασφαλίζοντας καλύτερη στήριξη για τους νέους, την έρευνα και για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται σε 189,4 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 142,6 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τριαντόπουλος για Θεσσαλία: Προσαρμογή της στεγαστικής συνδρομής με αύξηση της κρατικής αρωγής

Κομισιόν: Επιδότηση 4 δισ. ευρώ για πράσινες τεχνολογίες φέτος

Eπιστρoφή συνολικών κεφαλαίων 28,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους από Phoenix Vega και Sunrise

gazzetta
gazzetta reader insider insider