Πρακτικά ΕΚΤ: Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων, άφησαν οι αξιωματούχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά ΕΚΤ: Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων, άφησαν οι αξιωματούχοι
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, οι αξιωματούχοι της συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων εάν χρειαστεί, ακόμα και αν αυτό δεν αποτελεί το «βασικό σενάριο»

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων εάν χρειαστεί, ακόμα και αν αυτό δεν αποτελεί το «βασικό σενάριο», όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ στην Αθήνα στις 25-26 Οκτωβρίου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπογράμμισαν την ανάγκη να είναι επίμονοι, αλλά και σε επαγρύπνηση, αποφεύγοντας μια αδικαιολόγητη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από ένα πρωτοφανές σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων, με αρκετά μέλη του συνεδρίου να υπστηρίζουν την άποψη ότι το κόσοτς χρήματος θα πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο προκειμένου να επιτευχθεί η υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, το «τελευταίο μίλι» θα είναι και το πιο δύσκολο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι είναι πρόωρο να ανακηρύξουμε νίκη επί του πληθωρισμού υπογραμμίζοντας «ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας και να αποφεύγουμε την εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων στηριζόμενοι σε βραχυπρόθεσμες εξελίξεις».

Σε κάθε περίπτωση, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του 10,6% το προηγούμενο έτος στο 2,6% τον Νοέμβριο, οι επενδυτές «ποντάρουν» στο ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το περαιτέρω το επιτόκιο από το επίπεδο του 4% που είναι σήμερα. Αντίθετα μάλιστα, η αγορά προεξοφλεί το ενδεχόμενο μιας μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider