Χρηματιστήριο: Στις δημοπρασίες βρήκε το θετικό πρόσημο αναμένοντας την Εθνική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στις δημοπρασίες βρήκε το θετικό πρόσημο αναμένοντας την Εθνική
Στο περίμενε για την Εθνική Τράπεζα το ΧΑ. Συνέχισαν υψηλότερα οι τράπεζες. Άλλαξαν χέρια αρκετά χαρτιά στα big caps.

Συρρώρευση σε στενό εύρος κίνησης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, όπου όπως και χθες η όποια προσφορά έδειξε να καλύπτεται εύκολα ακόμη και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Η αγορά έδειξε να αναμένει την Εθνική Τράπεζα και την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς του ΤΧΣ για το 22%, ώστε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα προς τις 1.262 και τις 1.280 μονάδες.

Ως προς την ΕΤΕ, ολοκληρώθηκε σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, η διάθεση του 20% + 1,99% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από τη συνολική συμμετοχή 40,39% του ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, έχει σημειωθεί υπερκάλυψη κοντά στις 8 φορές στο βιβλίο προσφορών, ενώ πάνω από 500 εκατ. είναι οι προσφορές από τους επενδυτές της εγχώριας λιανικής αγοράς. Με δεδομένη την πρωτοφανή κάλυψη των προς διάθεση μετοχών, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην τιμή διάθεσης που θα διαμορφωθεί, αλλά πρωτίστως στα νέα ονόματα εντός και εκτός Ελλάδος που θα μπουν στο μετοχολόγιο της ΕΤΕ. Νεότερες πληροφορίες για τα παραπάνω αναμένονται μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Το μεγάλο ζήτημα έγκειται ωστόσο στο πως θα κινηθεί η μετοχή μετά την ολοκλήρωση του placement, καθώς το ταμπλό έλεγε 5,78 σήμερα και το εύρος στη Δ.Π είναι στο 5,3 - 5,44 ευρώ και πιθανότα κλείσιμο προς το 5,35 - 5,40 ευρώ. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς «μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του ΤΧΣ να μετακινήθηκαν από το «πάγκινγκ» του Δημοσίου στο «πάγκινγκ» άλλων μεγάλων ξένων «σπιτιών», αλλά κάποιες θα βγουν και στο δρόμο». Γιαυτό πιθανώς όλοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα αγοράσουν χαρτιά funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι funds που θα σπεύσουν να πουλήσουν με την πρώτη ευκαιρία.

Βέβαια, προβληματισμός υπάρχει και για το εύρος που τέθηκε μιας και η Εθνική μπορεί άνετα να φτάσει προς νέα υψηλά και με ένα υψηλότερο εύρος θα επωφελούνταν και η αγορά πέραν του Δημοσίου.

Στις διεθνείς αγορές υπήρχε χθες ένα μεγαλύτερος σκεπτικισμός σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων για το 2024 μετά την έκθεση ΔΤΚ της Τρίτης. Για παράδειγμα, το επιτόκιο που καθορίστηκε στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο του 2024 αυξήθηκε κατά +10,8 μονάδες βάσης στο 4,437%, το οποίο ανέστρεψε σχεδόν το ήμισυ της πτώσης της προηγούμενης ημέρας -25,2 μονάδες βάσης. Και βραχυπρόθεσμα, η πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαΐου μειώθηκαν από το 86% την Τρίτη στο 73,5% μέχρι το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street. Έτσι, έχουμε πλέον έναν ελαφρώς μικρότερο ρυθμό μείωσεων σε σχέση με πριν από 24 ώρες. Αυτή είναι η 7η φορά τα τελευταία δύο χρόνια που υπήρξε μια εικόνα των αγορών που ενθουσιάστηκαν με ένα pivot, και στα προηγούμενα 6 αυτές οι απίστευτες προσδοκίες έγιναν καπνός.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η αγορά έδειξε να μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση σε πρώτο βαθμό των 1.241 και στη συνέχεια προς τις 1.262 μονάδες με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σήμερα χαμηλότερη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το ΧΑ ξεμπλόκαρε μετά από εβδομάδες επενδυτικής ανομβρίας και αρχίζει να βλέπει υψηλότερα, τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές βλέπουν και νέα πολυετή υψηλά και year end rally! Ήδη το ράλι έχει αρχίσει στις διεθνείς αγορές και πιθανότατα θα ενταθεί από την επόμενη εβδομάδα βαδίζοντας προς τον Δεκέμβριο, με το ΧΑ να ακολουθεί!

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,05% στις 1.239,39 μονάδες, με τον τζίρο στα 85,28 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε οριακή πτώση 0,05% στις 3.012,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε ελαφρώς κατά 0,58% στις 1.021,16 μονάδες, βρίσκοντας πατήματα από τη Eurobank κυρίως και μετέπειτα από την ΕΤΕ και την Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, η Eurobank διέσπασε κρίσιμηση αντίσταση με ισχυρό τζίρο κλείνοντας στο 1,27% και τα 1,60 ευρώ με την ΕΤΕ στο 0,52% και τα 5,78 ευρώ και την Πειραιώς στο 0,26% και τα 3,07 ευρώ. Σταθερή, συγκεντρώνοντας δυνάμεις στις δημοπρασίες ήταν η Alpha στα 1,4865 ευρώ.

Από την άλλη, ουρά πωλήσεων και αλλαγή χεριών σε αρκετά χαρτιά βγήκε σε Μυτιληναίο που έκλεισε με πτώση 1,92% στα 34,78 ευρώ και τζίρο κοντά στα 6 εκατ. ευρώ. Στο -1,02% ο ΟΤΕ που έπεσε πλέον στα 12,67 ευρώ, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η ΕΕΕ στο -0,99% και τα 23,92 ευρώ.

Απώλειες και profit taking σε ΔΕΗ στο -1,54% και τα 10,20 ευρώ, ενώ σούπερ ράλι συνεχίζει να γράφει η Aegean με κέρδη 2,74% στα 11,98 ευρώ. Ισχυρή άνοδος για Jumbo στο 1,6%, 1,11% για Autohellas και 0,72% για ΜΟΗ στα 22,30 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος επίσης για τη Lamda στο 2,01% που αρχίζει να βλέπει ξανά τα 7 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Intracom από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση με ράλι 4,31% και νέα υψηλά στα 2,42 ευρώ. Κέρδη για Fourlis, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider