Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο μετά την ανοδική εκτόνωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορισμένες κινήσεις στο Χρηματιστήριο μετά την ανοδική εκτόνωση
Ξεμπλόκαρε το Χρηματιστήριο μετά από εβδομάδες επενδυτικής ανομβρίας. Υψηλότερα επίπεδα βλέπει το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 15:30

Ξεμπλόκαρε το Χρηματιστήριο μετά από εβδομάδες επενδυτικής ανομβρίας και σε μια γεμάτη από κάθε άποψη συνεδρίαση, βλέπει υψηλότερα, τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές βλέπουν και νέα πολυετή υψηλά...!

Με οδηγό τις τράπεζες, η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύθηκε σημαντικά και η ρευστότητα διαχύθηκε σε όλο το φάσμα του ταμπλό, με έμφαση σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πρώτα η Alpha Bank με την άκρως επιτυχημένη και πολυεπίπεδη συμφωνία με την UniCredit και τώρα η Εθνική που έσπασε τα κοντέρ, καλύπτοντας σε χρόνο ρεκόρ τη δημόσια προσφορά, με τα επίπεδα υπερκάλυψης να ξεπερνούν τις 6 φορές, ξεκλείδωσαν τη διαμόρφωση τάσης, καθώς η υπέρβαση των 1.240 μονάδων θα δώσει άνετα μια κίνηση προς τις 1.260 με φόντο τις 1.300 μονάδες.

Όπως αναφέρει το insider.gr πανηγυρική υποδοχή επεφύλαξαν οι επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος στη χθεσινή έναρξη της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, από το «πακέτο» του 40,39% μετοχών της ΕΤΕ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι προσφορές που υποβλήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του book building έφτασαν τα 6,2 δισ. ευρώ, με το ζητούμενο ποσό του 1 δισ. ευρώ να έχει καλυφθεί ήδη μέσα στα πρώτα 15 – 20 λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου.

Η πρωτοφανής ζήτηση για μετοχές της Εθνικής προδιαγράφει ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει και το επιπλέον ποσοστό 1,99% που έχει περιθώριο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο, μεταβιβάζοντας σε επενδυτές σχεδόν το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Η τόσο ισχυρή ζήτηση δε, αναμένεται να διαμορφώσει την τιμή διάθεσης πολύ κοντά στο ανώτατο όριο του εύρους διάθεσης (5,44 ευρώ) και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο μικρότερο discount φέτος στην Ευρώπη. Και αυτά, με την μεγαλύτερη «σφραγίδα επιτυχίας» που δεν είναι άλλη από την ποιότητα των νέων μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

Παράλληλα, εκρηκτική άνοδο κερδοφορίας κατέγραψε η Aegean. Αναλυτικά, ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία κατέγραψε η Aegean στο εννεάμηνο και στο τρίτο τρίμηνο του 2023 απόρροια της επένδυσης σε νέους προορισμούς, της αύξησης της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού και της συνεπούς στρατηγικής αναβάθμισης του στόλου και των υπηρεσιών. Τα Κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €217,5 εκατ., υπερβαίνοντας κατά 79% την αντίστοιχη κερδοφορία του εννεαμήνου του 2022, ενώ τα Κέρδη μετά από Φόρους του εννεαμήνου ανήλθαν στα €170,7 εκατ., 83% υψηλότερα από Κέρδη μετά από Φόρους €93,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Επίσης, στις 1.325 μονάδες τοποθετεί τον «πήχη» για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Goldman Sachs για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με την εγχώρια αγορά να διαθέτει μία εκ των υψηλότερων μερισματικών αποδόσεων μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για το Χρηματιστήριο διαμορφώνεται στο 6,8x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (7x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus από την άλλη, να αναμένει μηδενικά επίπεδα ανάπτυξης (από τις ελάχιστες αγορές). Παράλληλα, η μερισματική απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% που είναι και από τα υψηλότερα επίπεδα, μετά την Κολομβία (9%), την Τσεχία (8%) και τη Χιλή (7%).

Πέραν αυτών, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι άκρως θετικό με τους «ταύρους» να επιταχύνουν τις αγορές μετά και την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που έφερε ανακούφιση και στη Fed. Συγκεκριμένα, ο επίσημος πληθωρισμός υποχώρησε προς το 3,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση στο 3,3%. Το πιο ουσιώδες ωστόσο, είναι πως ο δομικός πληθωρισμός έφτασε στο 4% σε ετήσια βάση, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 4,1%. Κάπως έτσι διαφαίνεται πως η Fed ίσως βαδίζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, αναμένοντας πλέον τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Σήμερα είναι και η συνάντηση μεταξύ των δύο κορυφαίων ηγετών, Μπάιντεν και Σι και τα δείγματα γραφής μέχρι στιγμής δείχνουν προς το δρόμο της αναθέρμανσης των εμπορικών σχέσεων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,09% στις 1.236,43 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σταθεροποιείται στις 3.007,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διορθώνει ελαφρώς κατά 0,39% στις 1.010,33 μονάδες.

Να σημειωθεί πως η αγορά υποαποδίδει σήμερα έναντι των διεθνών αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,13% στα 3,034, η Alpha Bank κατά 0,03% στα 1,479 ευρώ ενώ ήπια κατοχύρωση κερδών βγαίνει σε Eurobank και ΕΤΕ.

Από την άλλη προσπαθεί να βρει δυνάμεις για την υπερβαση των 35,10 ευρώ η Μυτιληναίος καταγράφοντας οριακές μεταβολές στα 34,98 ευρώ, με υψηλό τζίρο που ξεπερνά τα 7,3 εκατ. Κέρδη για ΕΛΠΕ, ΕΕΕ (1,29%), ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝ και Jumbo.

Από την άλλη, profit taking βγαίνει σε ήπιο βαθμό σε Aegean, Titan και ΔΕΗ που υποχωρεί κατά 1,25%. Πιέσει στη ΜΟΗ στο -2,35% και τα 22,44 ευρώ μετά τη χθεσινή αντίδραση.

Απώλειες 1,74% και για την Autohellas στα 12,44 ευρώ. Κέρδη 1,77% για Cenergy στα 6,90 ευρώ αλλά και για Lamda στο 1,98% και τα 6,43 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Επενδυτική φρενίτιδα με προσφορές 6,2 δισ. ευρώ την πρώτη ημέρα του book building για τη διάθεση του 20% των μετοχών

Στις 1.325 μονάδες «βλέπει» το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs

Mytilineos – ΜΕΤΚΑ: Πώς προχωρούν 3+1 μεγάλα έργα αξίας άνω των 670 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider