Τίτλοι τέλους για τα ορυκτά καύσιμα; «Κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πριν το 2030»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τίτλοι τέλους για τα ορυκτά καύσιμα; «Κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πριν το 2030»
Η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, με το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια ενεργειακή προμήθεια να πέφτει στο 73% έως το έτος 2030, αφού «κόλλησε για δεκαετίες περίπου στο 80%», τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Μια σαρωτική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτείται ο πλανήτης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τη «φαινομενική άνοδο των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας» όπως η αιολική, η ηλιακή ενέργεια, οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, αναφέρει ο ΙΕΑ.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται επίσης σε πορεία κορύφωσης μέχρι το έτος 2025. Πάντως, παρά αυτές τις σεισμικές μετατοπίσεις, ο IEA υπογραμμίζει ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, βασικός στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι εκτιμά πως θα κυκλοφορήσουν «σχεδόν 10 φορές περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους παγκοσμίως» το 2030, με «το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας να πλησιάζει το 50%», υψηλότερο από το 30% περίπου σήμερα.

«Εάν οι χώρες εκπληρώσουν έγκαιρα και πλήρως τις δεσμεύσεις τους για την ενέργεια και το κλίμα, η πρόοδος στην καθαρή ενέργεια θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα. Ωστόσο, θα χρειαστούν ακόμη ισχυρότερα μέτρα για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C. Όπως έχουν τα πράγματα, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα πρόκειται να παραμείνει πολύ υψηλή για να τηρηθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Νοέμβριο

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι – Όλοι οι όροι και προϋποθέσεις

Market Pass 2: Παράταση έως 8 Ιανουαρίου - Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η ψηφιακή κάρτα

gazzetta
gazzetta reader insider insider