Νέα άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - Ολοταχώς προς τα 95 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - Ολοταχώς προς τα 95 δολάρια
Ανοδικά κινούνται στις συναλλαγές της Παρασκευής οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ωθούν υψηλότερα τον «μαύρο χρυσό»

Ανοδικά κινούνται στις συναλλαγές της Παρασκευής οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ωθούν υψηλότερα τον «μαύρο χρυσό», με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που θα έχει μία χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Νοεμβρίου για το αμερικανικό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύονται κατά 1,26% στα 90,50 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Δεκεμβρίου για το ευρωπαϊκό brent κερδίζουν 1,19% και διαμορφώνονται στα επίπεδα των 93,48 δολαρίων/βαρέλι.

Όταν το «γεωπολιτικό θερμόμετρο» φθάνει «στο κόκκινο», «οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται γενικώς, κυρίως εάν η αναταραχή συμβαίνει κοντά σε πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές», όπως σήμερα στη Μέση Ανατολή, εξήγησε ο Χαν Ταν, αναλυτής στην Exinity.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνταν πτωτικά ενώ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους μέσα σε τρεις μήνες, με τους φόβους για εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα να τροφοδοτούν την τάση για αποστροφή ρίσκου.

Ταυτόχρονα, οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο σε νέο υψηλό τριμήνου, στα 1.990 ευρώ η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια».

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στέλνει τον χρυσό σε υψηλό τριμήνου

Παραμένοντας στο «μέτωπο» των commodities, ο χρυσός ενισχύεται και κατευθύνεται ολοταχώς προς τη δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών, με τη ζήτηση για το πολύτιμο έδαφος να αυξάνεται από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, συνδυαστικά με την πεποίθηση των επενδυτών πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed πλησιάζουν στο τέλος τους μετά και από την χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ .

Αναλυτικότερα, η τιμή (spot) του χρυσού καταγράφει κέρδη 0,5% στα 1.983,46 δολάρια ανά ουγγιά (υψηλό από 20 Ιουλίου) ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ ισχυροποιείται 0,8% στα 1.995,70 δολάρια. Παράλληλα, η τιμή (σποτ) της πλατίνας διολισθαίνει 0,3% στα 888,34 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κερδίζει 0,1% στα 1.114,53 δολάρια.

«Υπάρχει φόβος ότι (ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς) πρόκειται να κλιμακωθεί και να ξεσπάσει μια ευρύτερη περιφερειακή κρίση. Πιθανώς μια γενικευμένη σύγκρουση διαρκείας στην περιοχή... Επομένως, βλέπουμε επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια», υπογραμμίζει ο Κάιλ Ρόντα, αναλυτής χρηματοοικονομικής αγοράς στην Capital.com.

Ήδη, το πολύτιμο μέταλλο διανύει ένα «πράσινο» 3x3 και οδεύει να ολοκληρώσει την εβδομάδα με άνοδο 2,6%. Η τιμή (σποτ) του ασημιού μπορεί να υποχωρεί 0,4% στα 22,94 δολάρια ανά ουγγιά, όμως φλερτάρει με την δεύτερη εβδομαδιαία του άνοδο.

«Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν καθώς υποχωρούν οι φόβοι για νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed εντός του 2023. Παραμένουμε ουδέτεροι ως προς τις τιμές του χρυσού για το 2023 και αναμένουμε να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 1.950 δολάρια/ουγγιά», εκτιμά η Fitch. Από την πλευρά του, ο τεχνικός αναλυτής του Reuters, Γουάνγκ Τάο εμφανίζεται βέβαιος πως ο χρυσός θα επεκτείνει τα κέρδη στο εύρος των 1.998-2.010 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς έχει «σπάσει» την «αντίσταση» των 1.972 δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Προς αύξηση 15-20% στις χρεώσεις Νοεμβρίου – «Κλειδώνει» το ενιαίο τιμολόγιο για το 2024

BBC: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Ισραήλ: «Υπό εξέταση» το αξιόχρεο από Fitch και Moody's - Υποβάθμιση αν συνεχιστεί η σύγκρουση

gazzetta
gazzetta reader insider insider