Προσπάθεια αντίδρασης επιχείρησε το Χρηματιστήριο, δίχως να πείσει καθώς μόνο οι τράπεζες προσπάθησαν να βγουν από τον φαύλο κύκλο των ισχυρών πιέσεων.
Μπορεί λοιπόν η αγορά να επανήλθε σε θετικό πρόσημο, αλλά αυτό έγινε με τις τράπεζες στο +3,44% και την υπόλοιπη αγορά απούσα. Μάλιστα, σε αρκετούς τίτλους οι short συνέχιζαν να πιέζουν με την Μυτιληναίος να φτάνει πλέον στα 32 ευρώ, τη ΜΟΗ στα 22,80 ευρώ και τον ΟΤΕ στα 13,49 ευρώ.
Παράλληλα, το sell off στα ομόλογα παίρνει νέες διαστάσεις και πλέον αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τους επενδυτές ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στις αγορές μετοχών.
Το Bund χτυπήσε νέο ιστορικό υψηλό στο 3%, με το αμερικανικό δεακετές σε υψηλό μετά το 2007, στο 4,87%, ενώ η πραγματική απόδοση του δεκαετούς έφτασε επίσης σε υψηλό μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση στο 2,44%.
Το sell-off είναι εμφανές σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με σημαντικές απώλειες σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα. Ο S&P 500 (-1,37%) έκλεισε σε χαμηλό 4 μηνών συνεχίζοντας πτωτικά και σήμερα και ο δείκτης έχει πλέον χάσει σχεδόν 8% από την πρόσφατη κορυφή του στα τέλη Ιουλίου. Αυτό το αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο sell-off μέχρι στιγμής για φέτος, έχοντας πλέον ξεπεράσει την κλίμακα των ζημιών του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου την εποχή της κατάρρευσης της SVB. Εν τω μεταξύ, ο Stoxx 600 επέστρεψε στα επίπεδα που παραβίασε για πρώτη φορά το 2023 στις 6 Ιανουαρίου.
Δεν έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Kevin McCarthy καθαιρέθηκε αργά χθες το βράδυ αφήνοντας ένα τεράστιο κενό με μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πώς θα καλυφθεί πριν από την επόμενη προθεσμία για το shutdown στις 17 Νοεμβρίου. Ο τίτλος των ημερών ήταν ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν απροσδόκητα στα 9.610 εκατ. (έναντι 8.815 εκατ. που αναμένονταν), ανεβάζοντάς τες από το χαμηλό δύο ετών τον Ιούλιο. Αυτό άλλαξε σημαντικά το αφήγημα της τελευταίας έκθεσης, όταν οι θέσεις εργασίας έφτασαν σε χαμηλό δύο ετών και υπήρχε μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η στενή αγορά εργασίας είχε αρχίσει να χαλαρώνει.
Οι προειδοποιήσεις από αρκετούς μεγάλους αναλυτές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για τις μετοχές δε φαίνεται να επηρεάσαν τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο να αγοράσουν μερικώς τράπεζες, θεωρώντας πως έχουν φτάσει σε χαμηλό, ενώ η αντίδραση έγκειται και στα υπερπουλημένα επίπεδα στα οποία είχαν εισέλθει. Βέβαια κανείς δεν αποκλείει αύριο να αντιστραφεί πλήρως το κλίμα και να υπάρξει άμεσο κλείσιμο θέσεων ειδικά στις τράπεζες που υπεραπέδωσαν σήμερα και υπό τη βάση ότι η Wall Street δεν αντιδρά, με τις ευρωπαϊκές αγορές να χαμηλώνουν περαιτέρω. Άρα το κλείσιμο της συνεδρίασης, μπορεί να κρύβει αρνητικές εκπλήξεις στην αυριανή συνεδρίαση.
Η μεταβλητότητα είναι αρκετά υψηλή, και οι επενδυτές διατηρούν σημαντική ρευστότητα προκειμένου να δουν πως και σε τι θα τοποθετηθούν. Να σημειωθεί πως ο S&P 500 φλερτάρει πλέον με τις 4.200 μονάδες, επίπεδα στα οποία θα κριθεί η μάχη αρκούδων - ταύρων, με τις πρώτες να έχουν «μυριστεί αίμα» και πιθανότατα δε θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η αντίδραση κυρίως σε Πειραιώς έφερε κάποιες πιέσεις στους short. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 5,12% στα 2,712 ευρώ, με τη Eurobank να ακουλουθεί στο 4,04% και τα 1,4935 ευρώ.
Κέρδη για την Εθνική στο 2,67% και τα 5,154 ευρώ, με την Alpha Bank στο +2,27% και τα 1,263 ευρώ. Σταθερή στα 7,20 έκλεισε η μετοχή της Optima με τζίρο που ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια άνοδο 0,14% στις 1.170,13 μονάδες, με τον FTSE 25 στο +0,53% και τις 2.840,16 μονάδες. Κέρδη 3,44% για τον τραπεζικό δείκτη στις 912,04 μονάδες.
Πέρα από τις τράπεζες, μετοχές όπως η Viohalco, η ElvalHalcor, Cenergy πιέστηκαν αρκετά και σήμερα. Απώλειες άνω του 1% για ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Τιτάν.
Σε χαμηλό 52 εβδ. έφτασε η Τέρνα Ενεργειακή στα 13,96 ευρώ.
Από την άλλη, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κέρδη 12,96% κατέγραψε η Alumil στα 2,79 ευρώ πλέον, με την Intracom στο 4,55% και την ΕΥΑΘ στο 1,29%. Από την αντίπερα όχθηση πιέσεις κοντά στο 5% ασκήθηκαν σε Τεχνική Ολυμπιακή, με τον ΑΔΜΗΕ στο -2,86% και την EpsilonNet στο -2,01%.