Νέες απώλειες με υψηλό τζίρο και μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες με υψηλό τζίρο και μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο
Μεγάλα πακέτα πέρασαν στη μετοχή της Jumbo. Κράτησαν την αγορά ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, CENER.

Νέες απώλειες καταγράφηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τους βραχυπρόθεσμου παίκτες να οδηγούν ελαφρώς χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες την αγορά και να συνεχίζουν στους ρυθμούς κατοχύρωσης κερδών.

Παρότι η αγορά βρέθηκε μέχρι και στις 1.264,22 μονάδες με απώλειες που ξεπερνούν το 1,7%, εν τέλει η προσφορά μαζεύτηκε σχετικά άμεσα με την ενεργοποίηση των αγοραστών στα χαμηλά, φέρνοντας την αγορά πέριξ των 1.280 μονάδων, με την Εθνική, την Coca Cola, τη Cenergy και τη Jumbo σε θέση οδηγού.

Το διεθνές κλίμα επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία αλλά και το κλίμα στο ΧΑ, με την εποχικότητα να μη βοηθά σε καμία περίπτωση, ενώ και η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή. Η ψυχραιμία για οποιαδήποτε κίνηση, είτε αγοράς, είτε κατοχύρωσης κερδών αποτελεί σημαντικό οδηγό, αλλά και η έμφαση στα τεχνικά και τα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς οι αγορές δοκιμάζουν τα όρια και την ψυχολογία των επενδυτών αρκετές φορές.

Επιπλέον, το ότι η αγορά θα παραμείνει κλειστή αύριο (Δεκαπενταύγουστος) με την ευρύτερη διεθνή αβεβαιότητα ενέτεινε τις πιέσεις σε μικροεπενδυτές να κλειδώσουν κέρδη. Να σημειωθεί ότι με το πρώτο μεγάλο γύρισμα της αγοράς που έχει υπεραποδώσει σημαντικά από τις αρχές του έτους, έσπευσαν άμεσα διάφοροι επενδυτές να πουλήσουν φοβούμενοι, κάτι που αποτυπώνει και την έλλειψη βάθους της αγοράς.

Στα ενδότερα, η έκθεση της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες, όπως και της Autonomous φαίνεται πως θα αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη ενόψει συνέχειας.

Όπως επισημαίνει η πρώτη, οι θετικοί μακροοικονομικοί «καταλύτες» (σε top down ανάλυση) των αυξανόμενων επιτοκίων και της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας έχουν προσφέρει μια ισχυρή ώθηση στις ελληνικές τράπεζες, η έμφαση πλέον θα δοθεί στις διαφορές στην ικανότητα των τραπεζών να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων (deposit pass - through, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις) και να ομαλοποιήσουν τις προβλέψεις τους - βασικοί μοχλοί της δυναμικής των καθαρών εσόδων από τόκους και του κόστους κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,62% στις 1.278,87 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ (101,2 εκατ. ευρώ) με πακέτα που έφτασαν τα 22,69 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 19,62 εκατ. ευρώ αφορούσε στη Jumbo, στη τιμή των 26,50 ευρώ που πέρασε λίγο πριν τις δημοπρασίες.

Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,64% στις 3.088,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,19% στις 1.036,92 μονάδες. Οι απώλειες για τον Αύγουστο φτάνουν στο 4,24% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και στο -4,59% για τον τραπεζικό.

Στις τράπεζες η Εθνική κατάφερε να υπερασπιστεί τον κλάδο καταγράφοντας άνοδο 1,51% στα 6,178 ευρώ, με τις υπόλοιπες τρεις να κλείνουν αρνητικά. Συγκεκριμένα η Alpha έκλεισε με απώλειες 2,39% στα 1,493 ευρώ, η Eurobank -2,12% στα 1,52 ευρώ, η Πειραιώς στο -1,9% και στα 3,30 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν ο ΟΤΕ (-2,45%), φτάνοντας πλέον στα 13,52 ευρώ αλλά και τα διυλιστήρια με τη ΜΟΗ στο -2,81% και τα ΕΛΠΕ στο -2,67%.

Χαμηλότερα από τα 13 ευρώ πέρασα η Autohellas με απώλειες 2,81% στα 12,44 ευρώ, ενώ στο κόκκινο συνεχίζει η Ελλάκτωρ κλείνοντας στο -3,46% και τα 2,375 ευρώ.

Διαφοροποίηση που μάλιστα κράτησε την αγορά πέριξ των 1.280 μονάδων κατέγραψε η ΕΕΕ με κέρδη 1,98% στα 26,72 ευρώ, αλλά και η Cenergy στο 2,04% και τα 6,51 ευρώ.

Ήπια άνοδο 0,18% για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν ΟΠΑΠ (0,78%) στα 15,48 ευρώ και Jumbo (1,31%) στα 26,36 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες εκτιμήσεις και οι τιμές στόχοι της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες

Τι δείχνει η ακτινογραφία της Autonomous για τις ελληνικές τράπεζες - Ποια τραπεζικά ομόλογα ξεχωρίζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider