Σε πτωτική τροχιά η Wall Street πριν και μετά τα πρακτικά Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πτωτική τροχιά η Wall Street πριν και μετά τα πρακτικά Fed
O Dow Jones υποχωρεί 0,42% στις 34.276 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,24% στις 4.445 μονάδες και ο Nasdaq χάνει 0,18% στις 13.791 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 21:37

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύεται στη Wall Street την Τετάρτη τόσο πριν όσο και μετά και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, σε μία ήδη «κουτσουρεμένη» εβδομάδα, ελέω της αργίας 4ης Ιουλίου και της «μισής» συνεδρίασης της Δευτέρας.

Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν πως πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου. Ωστόσο, η πορεία αυτή θα γίνει με πιο αργό ρυθμό από τις δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων που χαρακτήρισαν τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τις αρχές του 2022.

Το ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 2 νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2023 είναι σχεδόν βέβαιο, όπως άλλωστε έχουν ξεκαθαρίσει ήδη διάφοροι αξιωματούχοι της Fed, προεξέχοντος του προέδρου της, Tζερόμ Πάουελ, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και απέχει από τον στόχο του 2%, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, εντείνοντας ταυτόχρονα της επενδυτικές ανησυχίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,42% στις 34.276 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,24% στις 4.445 μονάδες και ο Nasdaq χάνει 0,18% στις 13.791 μονάδες.. Πάντως, το αμερικανικό χρηματιστήριο μπήκε με το «δεξί» στο γ' τρίμηνο του έτους, ενώ υπενθυμίζεται πως στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο σχεδόν 32%, επίδοση που συνιστά την κορυφαία εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ ο S&P ενισχύθηκε κατά 16%, ολοκληρώνοντας το καλύτερο εξάμηνό του από το 2019, παρά το γεγονός πως η αμερικανική αγορά διανύει μία περίοδο αβεβαιότητας εξαιτίας των διαδοχικών επιτοκιακών αυξήσεων.

«Είμαστε σε ανοδική πορεία. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα ράλι», υπογράμμισε ο Ράιαν Ντέτρικ, του Carson Group μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι: «Ίσως πρόκειται να καταγραφούν απώλειες κάποια στιγμή τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο - κάτι που θα ήταν απολύτως φυσιολογικό - αλλά θα επιμείνουμε».

Μάκρο

Αύξηση γνώρισαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Μάιο, ήτοι για πέμπτη φορά το τελευταίο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάιο, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των Μεταφορών, όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος. Σημειωτέον ότι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,6%. Παράλληλα, οι εργοστασιακές παραγγελίες εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών, γνώρισαν πτώση 0,5%. Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες των διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ενώ των μη διαρκών, υποχώρησαν κατά 1,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ανησυχίες για τα επιτόκια «ρίχνουν» τις ευρωαγορές

H Porsche σχεδιάζει το Taycan της θάλασσας - Ένα ηλεκτρικό ταχύπλοο 5,5 μέτρων

Συμφωνία της Moderna με την Κίνα για παραγωγή εμβολίων mRNA

gazzetta
gazzetta reader insider insider