Wall Street: Με ρεκόρ 40 ετών (+32%) έκλεισε το εξάμηνο ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Με ρεκόρ 40 ετών (+32%) έκλεισε το εξάμηνο ο Nasdaq
Με το καλύτερο ξεκίνημα από το 1983 έκλεισε το πρώτο εξάμηνο ο τεχνολογικός δείκτης. Από κοντά και ο S&P 500.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κλείνοντας με εμφατικό τρόπο την τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων για το β' τρίμηνο αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς η αναπτερωμένη ψυχολογία μεταξύ των επενδυτών από την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έδωσε τον τόνο στην αμερικανική αγορά.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 285 μονάδων ή 0,84% στις 34.407 μονάδες, όπως και ο S&P 500 που κατέγραψε κέρδη 1,23% στις 4.450 μονάδες. Ισχυρότερα κέρδη σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που αποχαιρέτησε τον Ιούνιο ενισχυμένος κατά 1,45% στις 13.787 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 2%, όπως και οι S&P και Nasdaq.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη 2,3% σημείωσε η μετοχή της Apple στο ιστορικό υψηλό των 193,97 δολαρίων, γεγονός που ώθησε την συνολική κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού να κλείσει πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη στην ιστορία.

Σημαντικά κέρδη 3,6% και για την μετοχή της Nvidia, με τον τίτλο της εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών να επεκτείνει το ράλι της από τις αρχές του 2023 στο 190%, ενώ άνοδο 1,9% σημείωσαν και οι μετοχές των Meta Platforms και Amazon. H Netflix πρόσθεσε 2,9% και η Microsoft 1,6%.

Στον αντίποδα, απώλειες 2,7% κατέγραψε η μετοχή της Nike, καθώς η εταιρεία αθλητικών ειδών ανέφερε κέρδη κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τη χρήση του τέταρτου τριμήνου.

H τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου βρήκε τους S&P 500 και Nasdaq υψηλότερα κατά 6,5% από τις αρχές του μήνα, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά περίπου 4,6%. Πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση του βιομηχανικού δείκτη από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ οι S&P και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Σε τριμηνιαία βάση, ο S&P ενισχύθηκε κατά 8,3% για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στο +12,8%. Από την πλευρά του, ο Dow Jones, ενισχύθηκε κατά 3,4% από τον Μάρτιο για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Τέλος, από τις αρχές του έτους, η «Μητέρα των Αγορών» καταγράφει κέρδη 16%, πιάνοντας την καλύτερη αντίστοιχη επίδοση από το 2019, ενώ ο Nasdaq έχει προσθέσει σχεδόν 32%, επίδοση που συνιστά την καλύτερη των τελευταίων 40 ετών. Τέλος, ο Dow Jones ενισχύεται περίπου 4% από τις αρχές του έτους.

Μάκρο

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα ο δομικός PCE παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οριακά κάτω από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, ο γενικός PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,8% από 4,4% τον Απρίλιο την ώρα που οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,8%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,4% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δομικός PCE -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 4,6% από 4,7% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,4% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Τέταρτο σερί τρίμηνο απωλειών για το brent - Με θετικό πρόσημο ο Ιούνιος

Χρυσός: Απώλειες 3% στο τρίμηνο παρά τη σημερινή αντίδραση - Στο -17% το παλλάδιο

Ευρωαγορές: Κέρδη 8,8% για τον STOXX 600 στο εξάμηνο παρά τα «χτυπήματα» της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider