Τουρκική λίρα: Σε νέα χαμηλά ρεκόρ μετά την απόφαση για διπλασιασμό των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκική λίρα: Σε νέα χαμηλά ρεκόρ μετά την απόφαση για διπλασιασμό των επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο σχεδόν στο διπλάσιο, από 8,5% σε 15% την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021.

Τελευταία ενημέρωση: 11:57

Δεν έχει «πάτο το βαρέλι» στο οποίο βυθίζεται η τουρκική λίρα καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας χθες, να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της χώρας κατά 650 μονάδες βάσης σε μια δραματική αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής, ρίχνει το νόμισμα σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο σχεδόν στο διπλάσιο, από 8,5% σε 15% την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, το ποσοστό ήταν κάτω από τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση στο 21%.

Η λίρα -η οποία επεκτείνει τη βουτιά της από την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- διαπραγματευόταν τελευταία στις 24,97 έναντι του δολαρίου. Πρόσκαιρα την Παρασκευή η ισοτιμία έφτασε τις 25,59 λίρες για 1 δολάριο, με απώλειες 27% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2023.

«Η λίρα πέφτει πολύ και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει καθώς προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά», δήλωσε ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας είναι «λίγο πίσω από την καμπύλη».

Ο νεοδιορισθείς διοικητής Ερκάν άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση του πληθωρισμού στη χώρα.

«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται έγκαιρα και σταδιακά έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ερκάν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 39,59%. Τον περασμένο Οκτώβριο ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 85,51%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Απελευθερώνουν ενέχυρα 10-15 δισ. ευρώ - Υψηλοί οι δείκτες ρευστότητας

DIMAND: Pipeline επενδύσεων αξίας 1,16 δισ. ευρώ, ρίχνει βάρος στην κατοικία – Υπέρ της πόλης έναντι της Αθηναϊκής Ριβιέρα

Ρεύμα: Μεταβατικές λύσεις για το «ξεπάγωμα» της ρήτρας ζητούν προμηθευτές - Ενστάσεις στα προτεινόμενα μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider