Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για Mytilineos, Jumbo, Alpha - «Πάρτυ» σε mid caps

Newsroom
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για Mytilineos, Jumbo, Alpha - «Πάρτυ» σε mid caps
Πρωταγωνιστές της ανόδου Mytilineos, Jumbo και Alpha Bank. Κέρδη στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Με ήπια υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, αναμένοντας την κρίσιμη αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία.

Προσδοκίες σαφώς υπάρχουν αλλά οι επενδυτές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι αναμένοντας τα όσα θα δηλώσει ο οίκος αξιολόγησης και τις προθέσεις αυτού για το επόμενο διάστημα. Η σημερινή αξιολόγηση δεν είναι διόλου ασήμαντη, καθώς μια αναβάθμιση του outlook θα φέρει ακόμη την Ελλάδα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα γίνουν δύο οι οίκοι που θα τοποθετούν τη χώρα μισό σκαλοπάτι μακριά από το «investment grade» (DBRS και Fitch). Μάλιστα, την αναβάθμιση του outlook (προοπτικές) της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό αναμένει από τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch, η Société Générale, κάτι που θα φέρει την ελληνική οικονομία μισό «σκαλοπάτι» μακριά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμιδας.

Ως προς την αγορά σίγουρα θα αποτιμηθεί θετικά μια ακόμη θετική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο, με τους επενδυτές να περιμένουν το κλείσιμο μιας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης και άνοιγμα μιας νέας κυβερνητικής θητείας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως επισήμανε πρόσφατα η JP Morgan, η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας δείχνει προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας, χωρίς να χρειάζεται να επιτευχθούν συμβιβασμοί για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Κατά τους αναλυτές, μια δεύτερη θητεία για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση, ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη σταθερή της πορεία στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού, η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ένα ακόμη μερικώς θετικό, είναι η έστω και σταδιακή αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που οφείλεται κατά βάση στις τιμές ενέργειας, τη στιγμή που οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιστρέφοντας στην αγορά, καταγράφηκε ένα ήπιο rotation με την Alpha Bank, τη Μυτιληναίος και τη Jumbo να ηγούνται της ανόδου φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά. Πέραν αυτών η μετοχές της Πλαστικά Θράκης, της Intrakat και Intracom ξεχώρισαν με την πρώτη να καταγράφει νέο ράλι 13,31% στα 5,15 ευρώ και τις επόμενες δύο να κλείνουν με ισχυρή άνοδο.

Μετά τη διάσπαση των 1.261 μονάδων, επόμενο στοίχημα των long ενόψει και της επόμενης εβδομάδας είναι οι 1.274 μονάδες, με πρώτη ισχυρή στήριξη τις 1.243 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 1.261,67 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ στα 127,615 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,27% στις 3.062,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο 0,23% στις 1.019,39 μονάδες, με την Alpha Bank να υπεραποδίδει και την ΕΤΕ να διορθώνει χτίζοντας μια υψηλότερη αντίσταση για να κινηθεί προς νέα υψηλά.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 3,6%, ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 3,69% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,85%.

Στο ταμπλό, το θετικό πρόσημο διατηρήθηκε, κυρίως από τις κινήσεις των αγοραστών σε Mytilineos, Alpha Bank, ElvalHalcor, και τη Jumbo.

Και οι τέσσερις έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ την άνοδο σιγόνταρε και η η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Συγκεκριμένα, στις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 1,97%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,34% στα 1,576 ευρώ, η Πειραιώς συμπλήρωσε έξι ανοδικές συνεδριάσεις κλείνοντας σήμερα στα 2,97 ευρώ (ιστορικά υψηλά), με τη Eurobank στο 0,13% και τα 1,502 ευρώ.

Στα 31 ευρώ βρίσκεται πλέον η Μυτιληναίος με νέα άνοδο 2,04%, με τη Jumbo στο 1,75% και τα 24,42 ευρώ. Κέρδη 3,62% για την ElvalHalcor και 2,42% για τη Lamda.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τα Πλαστικά Θράκης εκτοξεύθηκαν κατά 13,31% στα 5,15 ευρώ, με την Τεχνική Ολυμπιακή στο 9,7% και τα 2,60 ευρώ και οι δύο σε νέα υψηλά.

Ακολούθησε Intracom, Intrakat, Profile και EΥΑΘ με υψηλά κέρδη ενώ σχεδόν όλα τα mid caps έκλεισαν θετικά πλην της Premia και της Cenergy που διόρθωσαν ελαφρώς.

Όπως αναφέρει η Beta, «καμία διόρθωση, καμία υποχώρηση: Η ανοδική αγορά του 2023 εκτός από μεγάλες αποδόσεις έχει διάχυση του ενδιαφέροντος, σταθερά υψηλούς τζίρους και ειδησεογραφία που κρατάει δεμένες τις τιμές με τα θεμελιώδη. Αυτή την φορά ήταν η σειρά της Alpha Bank να υποστηρίξει το αφήγημα της με υψηλότερους στόχους απόδοσης κεφαλαίων, κερδοφορίας και μερισμάτων. Η αγορά κάθε άλλο παρά ασυγκίνητη έμεινε διευρύνοντας το ανοδικό σερί κρατώντας το ενδιαφέρον ακμαίο σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 130 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κρατώντας την αδρεναλίνη των εμπλεκομένων ψηλά. Το μεγάλο κέρδος βέβαια είναι η αύξηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της αγοράς, η ταχύτερη αφομοίωση νέων και το γρήγορο μάζεμα των διορθώσεων που έχει βάλει σε προβληματισμό όσα χαρτοφυλάκια έχουν μείνει εκτός αγοράς».

Πέρα από την εταιρική κερδοφορία και το οικονομικό περιβάλλον δείχνει ιδιαίτερα ευοίωνο στους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες: Η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο ήταν θετική κατά 2,1%, ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από 2,8% και το ισοζύγιο πληρωμών δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης. Οι ταξιδιωτικές αφίξεις συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία οδεύοντας προς ένα νέο ρεκόρ και η σοβαρή μείωση των ενεργειακών τιμών σταδιακά περνάει και στην οικονομία. Μπορεί να υπάρχει ακόμα χώρος για βελτιώσεις σε άλλους δείκτες δραστηριότητας ή επιδόσεων ωστόσο δεν παραγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα από τους μέσους όρους της Ευρώπης. Ως εκ τούτου η επιδίωξη προς την επενδυτική βαθμίδα παραμένει μια ρεαλιστική στόχευση γεγονός που αποτυπώνεται εκτός από τις μετοχές και στα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά τα οποία πλέον έχουν αποδόσεις κοντά σε αυτές των Ισπανικών.

Το ανοδικό κρεσέντο συνεχίστηκε παρά την εμμονή των τεχνικών δεικτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Οι υπερτιμήσεις δεν είναι αμελητέες καθώς και σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφονται εντονότατες υπερβολές ενώ και τα μηνιαία διαγράμματα έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής. Το φαινόμενο των υπεραγορασμένων ταλαντωτών σε επίπεδο μήνα έχει να εμφανιστεί στο ΧΑ από το 2007 ωστόσο η τότε διάρκεια του ήταν περίπου 2,5 χρόνια (2005 – 2007). Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον μπροστά του μόνο την αντίσταση των 1.371 μονάδων που αντιστοιχεί στα υψηλά του 2014. Από εκεί και πέρα υπάρχει σημαντική
αναντιστοιχία επιπέδων δείκτη και κεφαλαιοποίησης καθιστώντας οποιαδήποτε εκτίμηση επισφαλή με βάση τις προβολές του παρελθόντος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλέον ξαναγράφονται από την αρχή τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη με βάση τα ισχύοντα στις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς καθώς οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το 2013 και 2015 έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις και ανακολουθίες. Αν και το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις είναι υψηλό φάνηκε ότι σαν σενάριο εξαντλείται πολύ ήπια δίνοντας οριζόντιες κινήσεις, ευνοώντας την μετατόπιση ενδιαφέροντος σε άλλους κλάδους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Η Ελλάδα μισό «βήμα» πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα - Αναβάθμιση του outlook από τη Fitch σήμερα

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 2,8% τον Μάιο - «Βούλιαξαν» οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Αττική Οδός: Παράταση στις προσφορές για τη νέα σύμβαση παραχώρησης

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider