Société Générale: Η Ελλάδα μισό «βήμα» πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα - Αναβάθμιση του outlook από τη Fitch σήμερα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Société Générale: Η Ελλάδα μισό «βήμα» πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα - Αναβάθμιση του outlook από τη Fitch σήμερα
Την αναβάθμιση του outlook (προοπτικές) της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό αναμένει από τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch, η Société Générale, κάτι που θα τη φέρει μισό «σκαλοπάτι» μακριά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμιδας.

Την αναβάθμιση του outlook (προοπτικές) της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό αναμένει από τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch, η Société Générale, κάτι που θα φέρει την ελληνική οικονομία μισό «σκαλοπάτι» μακριά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμιδας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ δημοσίευσε ένα αισιόδοξο σχόλιο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας στις 10 Μαΐου, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 135% έως το 2026, χαμηλότερα δηλαδή από τον αντίστοιχο της Ιταλίας το 2026, που προβλέπει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ το δημόσιο χρέος ανέκαμψε γρήγορα από την άνοδο που σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Με ένα μεγάλο τμήμα του χρέους της Ελλάδας να λαμβάνει τη μορφή δανείων προς τους επίσημους πιστωτές, η χώρα έχει ένα σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και το χρέος της έχει ένα μεγάλο βάθος ωρίμανσης, γεγονός που περιόρισε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Société Générale σημειώνει πως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει τάχιστα την Ελλάδα από το 2016, με τη Standard & Poor's και τη Fitch να την αξιολογούν πλέον στο «BB+», μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Εάν δηλαδή, μια αλλαγή της πολιτικής θα επιφέρει ένα «πάγωμα» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των οροσήμων που απαιτούνται για την απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνέπεια μια πιθανή διάψευση της πτωτικής τάσης του δείκτη δημόσιου χρέους το 2023 - 2025. Πάντως, o γαλλικός οίκος αναμένει την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από σταθερές σε θετικές από τη Fitch σήμερα, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση στο «BB+».

Ως προς το πολιτικό σκηνικό και την έκβαση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, οι αναλυτές επισημαίνουν πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αλλά και η εικόνα που προβάλλεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες από 150 έδρες.

Στη βάση αυτών, η Société Générale εκτιμά πως η αναβάθμιση της Ελλάδας έχει αποτιμηθεί από τις αγορές. Το spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς και του ιταλικού μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και άγγιξε το ρεκόρ των -47 μονάδων βάσης στις 22 Μαΐου, μετά τις εκλογές, με το «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή κίνηση 52 μονάδων βάσης από τις αρχές Μαΐου.

Επιπλέον, άρθρο των Financial Times ανέφερε ότι η αξία του «short base» που είχε ανοιχτεί στα ελληνικά ομόλογα είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ήτοι στα 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και πράγματι, το μέγεθος αυτό αποτυπώνεται στις καθαρές αρνητικές ροές από διαχειριστές και hedge funds από τον Μάρτιο, κάτι που θα μπορούσε να έχει διευρύνει περαιτέρω το «ράλι», όπως αναφέρουν οι αναλυτές, που συμπληρώνουν, πως η ανακοίνωση της έκδοσης 15ετούς ιταλικού ομολόγου αυτή την εβδομάδα μπορεί επίσης να είχε αντίκτυπο και στο spread.

Societe Generale

Σε σύγκριση με την αντίδραση που υπήρξε από τις αγορές στην πρώτη αναβάθμιση - έκπληξη σε «investment grade» της Πορτογαλίας το 2017, όταν το spread του πορτογαλικού δεκαετούς έναντι του ισπανικού μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης, η πτώση κατά 52 μονάδες στο spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς και του ιταλικού, από τις αρχές Μαΐου, φαίνεται να έχει αποτιμήσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Μάλιστα, οι αναλυτές αναμένουν ότι το spread μεταξύ των δύο θα συνεχίσει να υποχωρεί μέχρι τα τέλη του έτους, εάν τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας αποδειχθούν ισχυρά, αλλά θεωρούν πως θα κάτι τέτοιο θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο, από το να σημάνει μια απότομη πτώση. Οι ίδιοι επαναλαμβάνουν τη θέση τους, πως μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από τη Standard & Poor's ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν «κλειδωμένη».

από Ανδρέα Βελισσάριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Το όριο του 5% για πιθανό γύρο βελτιωμένων προσφορών και η «ανοιχτή» ημερομηνία

ΕΤΕ: Γιατί τώρα είναι η ώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider