Ήπια άνοδος και υψηλά 10ημέρου για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια άνοδος και υψηλά 10ημέρου για το πετρέλαιο
Η απόφαση του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής ως το 2024 σε συνδυασμό με την επιπλέον περικοπή 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τη Σαουδική Αραβία έδωσε νέα ώθηση στον «μαύρο χρυσό».

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Απριλίου διαμορφώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα, καθώς η απόφαση του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής ως το 2024 σε συνδυασμό με την επιπλέον περικοπή 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τη Σαουδική Αραβία έδωσε νέα ώθηση στον «μαύρο χρυσό».

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με κέρδη 0,6% ή 0,41 δολαρίων/βαρέλι και διαμορφώθηκαν στα 72,15 δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τα συμβόλαια Ιουλίου να κλείνουν στα 76,69 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 0,74%.

«Η ανταπόκριση της αγοράς στην απόφαση του OPEC ήταν εξαιρετικά χλιαρή», ανέφερε στο MarketWatch ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής στην Kpler, σημειώνοντας ωστόσο πως «βραχυπρόθεσμα, η απόφαση επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή θα τονώσει το πετρέλαιο».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την τιμή του μαύρου χρυσού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για «εθελοντική» μείωση, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, στη Βιέννη.

Αναφορικά με την παράταση των μειώσεων στην παραγωγή που εφαρμόζονταν από τις αρχές Μαΐου από 9 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία (συνολικά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως) ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε πως η απόφαση «ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων», ενώ τόνισε πως ο OPEC και οι σύμμαχοί του έχουν προχωρήσει συνολικά σε μείωση της παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές.

Σύμφωνα με το Reuters, Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά ώρες και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαφωνίες μεταξύ των 23 χωρών που, όλες μαζί, κατέχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη για τον χρυσό - Πλησιάζει τα 2.000 δολάρια

Επιφυλακτικότητα και αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Αυτή είναι η νέα μάσκα μεικτής πραγματικότητας της Apple, Vision Pro

gazzetta
gazzetta reader insider insider